Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kruh poskupljuje zbog lanjskih poplava

04.05.2011. 22:00
Kruh poskupljuje zbog  lanjskih poplava


Bude li ponovo obilnih kiša, teško da se možemo nadati najboljem scenariju – stagnaciji cijena brašna, a time i kruha


Unatrag godinu  dana, cijene brašna su zbog  velikih lanjskih poplava  skočile za nevjerojatnih sto  posto, s nekadašnjih 1,70 na  3,40 kune, koliko pekari  brašno plaćaju sada. Potvrđuju to i u Žitozajednici,  udruženju mlinsko-pekarske  industrije, čija direktorica,  Nada Barišić, napominje kako  je poskupljenje brašna rezultiralo desetpostotnim poskupljenjem kruha u cijeloj Hrvatskoj. Posljednji u nizu, svoje su proizvode ovih dana poskupjeli, za pet do deset posto,  i pekari u Splitu, dok su zagrebački i osječki kruh poskupjeli već ranije, za dvadesetak posto.  Kakve ćemo  cijene kruha plaćati ubuduće,  ovisi, međutim, o novoj žetvi.  Bude li i ove godine poplava,  cijena pšenice će ponovno rasti, pa niti cijena brašna neće  stagnirati.
Trenutačno, cijena pšenice  na burzama iznosi 1,50 kuna  za kilogram, što je tridesetak  lipa više od cijene po kojoj su  mlinari brašno otkupljivali nakon prošlogodišnje žetve. Bude li ponovno obilnih kiša,  teško da se možemo nadati  najboljem scenariju – stagnaciji cijena brašna, a time i  kruha.
– Bude li za ratare dobra  godina, odnosno pšenice u  izobilju, brašno će ostati na  postojećim cijenama, a time i  cijene pekarskih proizvoda.  No i lani smo u ovo vrijeme  najavljivali dobru ratarsku godinu, da bi se nakon toga   zaredale poplave, ističe Nada  Barišić.
Prema riječima predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza, Mije Latina, pšenica je  posijana na 120 tisuća hektara  pa bi i prinos od pet tona po  hektaru, moguć u najgorem  scenariju, bio dovoljan za zadovoljavanje domaćih potreba. Što će na kraju biti, Latin  ne želi prognozirati, napominjući kako se s tom, “tvornicom pod otvorenim nebom”, nikad ne zna. Hrvatski  bi ratari, napominje, ove godine trebali postići dobru cijenu za svoju pšenicu jer su  mnogi urodi drugdje poplavljeni, zbog čega se naši nadaju cijeni višoj od 1,20 kuna  po kilogramu, koliko su dobivali za prošli urod. Prema  Latinovom mišljenju, mlinari i  pekari, međutim, razloga za  nova poskupljenja brašna i  kruha nemaju.
 


“Gore” išli ulje i šećer




Prema istraživanju portala Supermarketi.info, u prvom kvartalu ove  godine glatko je brašno, tip 550, bilo u prosjeku za čak 49,2 posto skuplje  negoli u prosincu lani, oštro je brašno, tip 400, bilo skuplje u prosjeku za  34 posto, dok je, od ostalih osnovnih namirnica, “Zvijezdino” suncokretovo ulje poskupjelo za 8,93 posto, a nebrendirana suncokretova  ulja i više. Bijeli, kristal šećer skuplji je u prosjeku za 30,95 posto.