Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Povijest jedne uspješne priče

04.05.2011. 22:00
Povijest jedne uspješne priče


Do kraja tjedna u Gradskoj loži se može pogledati izložba  “Makete brodova Tankerske plovidbe Zadar” koju su zajednički organizirali Narodni muzej Zadar,  Muzejsko-pedagoška služba i Tankerska plovidba Zadar. Izložba se  može razgledati od danas, a službenog otvorenja neće biti. U petak, 6.  svibnja u Gradskoj loži Zadar će se  upriličiti organiziran posjet izložbi  žena kapetana.
Priča o Tankerskoj plovidbi priča  je o tvrtci koja piše povijest ovog  grada. Branislav JElenić u katalogu  uz izložbu među ostalim je napisao:  “Za Tankersku plovidbu Zadar s punim pravom i razlogom možemo reći  da je inicijator i pokrovitelj svih  progresivnih stremljenja na ovim  našim prostorima te istinski predstavnik i promotor Hrvatske države u  svijetu.
Praksa je brodogradilišta koja grade brodove da se brodaru, uz predaju  broda, preda i maketa – vjerna replika broda, koja se može koristiti u  dokumentarne, informativno – propagandne, dekorativne, izložbene,  obrazovne i druge svrhe.
Modeli se izrađuju ručno prema  glavnom nacrtu. Trup broda je od  lipovine (puno drvo) a nadgrađe i  dijelovi po palubi od mesinga. Stavljaju se u vitrinu od pleksi stakla i  pakiraju u drveni sanduk za transport. 
Izložbom maketa, vjernih replika  brodova, koji su brazdeći svjetskim  morima stvarali našu povijest, davali  i daju neizmjeran doprinos našem  razvoju, htjeli smo aktualizirati priču  o razvojnom putu, ulozi, značaju i  utjecaju Tankerske plovidbe Zadar.
Dolaskom u prostor našega Muzeja mnogi bivši i sadašnji pomorci  evocirat će uspomene na svoje pomorske dane koji su im se zavukli  duboko pod kožu, dane provedene  na brodovima čije su makete  izložene. Svojim sinovima, unucima,  rodbini i prijateljima ponosno će i  zorno pokazivati mjesta i prozorčiće  prostora u kojima su radili, soba u  kojima su obitavali. Srest će  svoje  kolege, pričati o nezavidnom životu  pomoraca, ali s optimistički intoniranom poznatom starom izrekom  „Da mi se ponovo roditi, opet bih  odabrao isto”. Ovakav stav i  mišljenje rezultat su svestrane brige i  humanog odnosa Tankerske plovidbe Zadar prema svojim djelatnicima,  što zasigurno može poslužiti kao  uzor i obrazac ponašanja u kojemu je  vidljivo uspješno prožimanje brige za  profit i ljudsko dostojanstvo.”
Izložba se organizira u povodu 16.  Godišnje skupštine Konfederacije  Europskih Udruga Pomorskih Kapetana- CESMA koja se održava 7.  svibnja 2011. u Eurospkom centru za  međusektorsku suradnju – IMPACT,  Put Stanova bb, Zadar.