Igrali se s pjesnikom Zoranićem

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ

U okviru obilježavanja Županijskih dana 2012. godine u Ninu je realiziran projekt pod nazivom "Igramo se s pjesnikom Zoranićem" u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina i Osnovne škole "Petar Zoranić" Nin.

Projekt se sastojao od tri djela i obuhvatio je scenski prikaz iz "Planina" u izvođenju učenika OŠ "Petar Zoranić". Glumci - pjesnik i vila Hrvatica zatim su šetali po starogradskoj jezgri sa školskom djecom i na kraju "pjesnik" se susreo s donatorima klupa za spomen park Petra Zoranića Ninjanina. Scenski prikaz susreta vile Hrvatice i pjesnika Petra Zoranića uprizorila je zadarska glumica Milena Dundov, amaterski glumac Marko Matešić nastupio je u ulozi pjesnika, vilu Hrvaticu glumila je Marina Žigun iz Zatona, u ulozi vile Grkinje nastupila je Tanja Begonja iz Privlake, dok je vilu Kaldejku glumila Iva Skočić iz Nina.

Okončanjem predstave školska djeca su prošetala glumcima - pjesnikom i vilom Hrvaticom iz predstave po ulicama starogradske jezgre Nina, dok su donatori klupa za spomen park "Zoranićev Nin" dobrodošlicu pjesniku priredili u njegovom spomen parku.

Kako je već poznato, donatori klupa za pjesnikov park u povodu obilježavanja 500. obljetnice rođenja slavnog pjesnika bili su: Zadarska županija, gradovi Ogulin i Sinj te općine Pakoštane i Konavle.

Na susret s pjesnikom došle su predstavnice Zadarske županije Renata Vuksan, pomoćnica pročelnika i Marina Viduka, viša stručna suradnica u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti te predstavnik Grada Sinja Željko Sesardić, pročelnik Odjela za društvene djelatnost Grada Sinja. Oni su s pjesnikom obišli spomen park i donirane klupe te se kratko odmorili uz zajedničko fotografiranje s glumcima.

Inače, u osmišljanju čitavog ovog projekta Turistička zajednica Grada Nina je motiv pronašla u tome što je upravo pjesnik Petar Zoranić čuveni prvi hrvatski roman "Planine" započeo pisati u svibnju pa je ovo nastavak projekta koji je započet 2007. godine.

Cilj je svake godine tijekom svibnja, upravo u mjesecu u kojem je pjesnik započeo pisati „Planine", prigodnim načinom obilježavati lik i djelo slavnog pjesnika.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno