Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kujundžić: Imotske gusle moja su opsesija

04.05.2012. 22:00


Akademski kipar Stipan Kujundžić, rodom iz Imotskog, sinoć je u galerijskom prostoru Likovne udruge “Zadart”, čiji je uostalom i član, zadarskoj javnosti predstavio svoju novu izložbu “Glazbala”. Uz autora izložbu je svečano otvorio njezin kustos Mario Beusan, inače profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Ovom su zanimljivom izložbom, kako stoji u njezinu katalogu, prezentirani su rezultati autorovog višegodišnjeg istraživanja istočnjačke narodne glazbene baštine gudalačkih instrumenata, jednako kao i glazbala u regiji. Unutar brojnih glazbenih instrumenata on se posebno fokusira na izvorne gusle Imotske krajine, na učenje i savladavanje njihove gradbene tehnike te, prije svega, na kiparsko promišljanje njihovog oblikovanja.
– Glazba je u mom životu jednako važna kao i kiparstvo. Oduvijek sam bio okružen glazbom i glazbalima, a imotske gusle su moja opsesija, pa sam već odavno savladao tehniku građenja tog instrumenta. Na nagovor profesora Beusana započeo sam sa sustavnim istraživanjem mogućnosti preoblikovanja izvornih gusala. On je u ovaj projekt uključio muzikologinju Maju Milošević i kompozitora Tibora Szirovicu, pa su se tako otvorile nove dimenzije unutar mog istraživanja, kazao je Stipan Kujundžić.
Naglasivši kako je istoimeni projekt rezultirao izložbom glazbala neočekivanih oblika kustos izložbe Mario Beusan je, između ostalog, dodao:
– Autor je krenuo od gradbene matrice tradicijskih gusala. Razvojni se proces kretao unutar dviju transformacijskih linija: gusle-violina, gusle-čelo. Novonastali oblici glazbala uključuju i pojavu novih zvukovnih mogućnosti, iako su svjesno očuvana njihova temeljna tradicijska akustička svojstva.
Na koncu valja dodati kako ovo nije prvi put da Stipan Kujundžić, koji je kiparstvo diplomirao u klasi profesora Matka Mijića, izlaže u Zadru. Ovo je njegov treći zadarski nastup i u galeriji “Zadart” ostaje postavljen do 4. lipnja.