Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Policija prekasno zaštitila Rome

04.05.2012. 22:00
Policija prekasno zaštitila Rome


Na prosvjedu uopće se nisam ni približavao Anti Đaniji, niti sam s njim razgovarao, a moje Škabrnjane čak sam i smirivao, rekao je načelnik Škara


Zadarska policija jučer je zbog verbalnih prijetnji upućenih romskoj obitelji privela 63-godišnjeg načelnika općine Škabrnja Luku Škaru.
– Verbalne prijetnje i uvrede upućene na jučerašnjem prosvjedu okarakterizirane su kao remećenje javnog reda i mira, rekao je glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan, dodavši kako je nakon obavijesnoga razgovora načelnik Škara priveden Prekršajnom sudu u Zadru.
Zajedno s njim prekršajnu prijavu dobio je još jedan 46-godišnji mještanin Škabrnje.
– Prijavio me Ante Đanija za verbalni napad i poticanje ljudi na napad. Sud mi je odredio zabranu približavanja obitelji Đanija na sto metara”, rekao je načelnik Škara i dodao da ne može vjerovati da mu se sve ovo događa. “Jučer na prosvjedu uopće se nisam ni približavao Anti Đaniji, niti sam s njim razgovarao, a moje Škabrnjane čak sam i smirivao, rekao je načelnik.
Osim prekršajne prijave načelniku Škari, zadarska policija podnijela je posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru.
Hrvatska sramota
Nakon prekjučerašnjega prosvjeda mještana Škabrnje romska obitelj Đanija u strahu za svoju sigurnost odselila se iz Škabrnje.
Četiri su dana prošla od početka slučaja romske obitelji Đanija u Škabrnji, tu je obitelj lokalno stanovništvo ogradilo žicom i na kraju prisililo na napuštanje svoga imanja, a da nitko iz vrha države nije reagirao niti zbivanja osudio. Romi su svoje imanje napustili u četvrtak navečer, doslovce u strahu za svoje živote. Tek je u petak, za vrijeme rasprave u Saboru o Izvješću o provedbi službene razvojne pomoći Hrvatske inozemstvu za 2010. godine, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izajvila da “dok imate sramotu i neprihvatljivu situaciju ili incident kakav se dogodio s dvije romske obitelji u Škabrnji, dotle vi ne možete a da to ne osudite, pojavljivati se kao zemlja koja propagira antidiskriminaciju, ljudska i građanska prava”.
Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je za naš list da je zatražio izvješća o tome što se dogodilo i tome što se radi po tom pitanju. Ustvrdio je da ne treba uvijek reagirati na prvu loptu, te da se radi vrlo ozbiljno na cijelom slučaju.
– Zatražio sam da se poduzmu potrebni koraci i to sigurno neće proći samo tako, kazao je Josipović.
Tih i Kajtazi
Ni zastupnik romske manjine u Saboru Veljko Kajtazi nije bio pretjerano glasan proteklih dana. Ustvrdio je da događaj, odnosno diskriminiranje i segregiranje Roma u Škabrnji, osudio u četvrtak poslijepodne, za vrijeme rasprave o Izvješću ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2011. godini. I sam Kajtazi složio se s time da njegova osuda nije glasno odjeknula. Upitan zašto nije otišao na teren, u Škabrnju, kazao je da nije mogao otići i da je o slučaju želio govoriti u Saboru. O slučaju se proteklih dana pokušavao informirati i kod načelnika Škabrnje Luke Škare, ali ga nije uspio dobiti. Za Kajtazija je upravo načelnik općine najveći problem u cijelom slučaju. Sve što zna o samom slučaju saznao je iz novina, a događaj je ocijenio sramotnim za 21. stoljeće.
– Romi se trebaju ograditi od takvih koji se žele ograditi od njih, zaključio je Kajtazi.


Posao institucija




Pokušali smo saznati zašto na tako snažan događaj nisu reagirali čelnici vlasti. Na pitanje zašto nisu reagirali premijer Zoran Milanović i Vlada u Vladi su nam kazali da je stav da u uređenim demokratskim zemljama sustav mora funkcionirati što znači da su nadležne institucije dužne suzbijati diskriminaciju, a to se odnosi i na državne i na lokalne vlasti.