Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turista više, zarade manje

04.05.2012. 22:00
Turista više, zarade manje


Iako svi govore kako svake godine imamo više turista, zarada je sve manja. No, to me uopće ne čudi, jer zadnjih godina i turisti paze na svaku lipu i sve se češće pokušavaju cjenkati s nama, kaže štander
Dio štandova sa suvenirima koji su prošle godine sa šetnice na Forumu bili premješteni na parking pored crkve sv. Marije, nedavno su vraćeni na staru lokaciju i to na inzistiranje vlasnika štandova koji su se požalili gradskoj upravi da su u neravnopravnom položaju s trgovcima čiji su štandovi smješteni na rivi. Najviše im je smetalo to što štanderi na rivi plaćaju jednak iznos najma kao i oni. Kažu kako su zahvalni Gradu što im je izašao u susret, jer su uz šetnicu postavljeni drveni platoi i priključak na struju, ali nisu sretni s najamninom koja je ove godine skuplja za 10.000 kuna, odnosno za razdoblje od 8. travnja do 31. listopada plaćaju 40.000 kuna po štandu. Ipak, Grad nije povećao broj štandova tako da su na obje lokacije i ove godine postavljena 23 štanda.
– Iako svi govore kako svake godine imamo više turista, zarada je sve manja. No, to me uopće ne čudi, jer zadnjih godina i turisti paze na svaku lipu i sve se češće pokušavaju cjenkati s nama. Sada sam najviše zabrinut hoću li uspjeti pokriti sve troškove i hoće li mi ostati išta, kaže jedan od štandera na rivi.
Trgovci kažu da je prodaja tijekom proteklog vikenda i Praznika rada bila osrednja.
– Naši vikendaši u pravilu ništa ne kupuju. Oni samo razgledavaju. Ovih dana ima puno gostiju iz azijskih zemalja, a oni uglavnom radije kupuju neke praktične stvari koje će im koristiti tijekom boravka u Hrvatskoj, kao što su kape, torbe ili sunčane naočale. Od suvenira sa simbolima Zadra i Hrvatske najčešće se prodaju oni najsitniji, poput privjesaka za ključeve, upaljača ili šalica, kaže prodavačica.
Spomenimo i to da su zbog vraćanja štandova na šetnicu reagirali iz zadarskog Konzervatorskog odjela, a pogotovo im je zasmetalo pokrivanje dijela šetnice drvenim platoima, jer, kako kažu, tim je zahvatom narušena zelena površina, ali i arhitektonski projekt šetnice. Grad je obećao da će daske biti uklonjene do kraja sezone. Hoće li i Generalna skupština UNESCO-a zažmiriti na štandove pored Foruma, odnosno hoće li episkopalni kompleks biti uvršten na popis svjetske baštine, saznat ćemo u lipnju.