Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Turisti traže avanturu

04.05.2012. 22:00
Turisti traže avanturu


U sklopu „Ritma kulturizma 2012.”, manifestacije koju treću godinu organiziraju studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, u subotu je na Rivi održan sajam avanturističke ponude turizma Zadarske županije. Predstavljeno je dvanaest agencija i udruga koji u sklopu svoje turističke ponude nude uzbudljive i nesvakidašnje sadržaje.
– Avanturistički sajam smo odlučili uvrstiti u naš program jer smo dojma kako Zadrani općenito nisu dobro upoznati s ovom, kažimo alternativnom vrstom turističke ponude, a koja u Zadarskoj županiji postoji. Primjerice mnogi ne znaju da se organizirano može posjetiti špilju Modrič ili surfati po ninskoj laguni. Sajam je prvenstveno namijenjen Zadranima, ali obogatimo li na ovaj način ukupnu turističku ponudu zadarskog kraja to će uspjeh našeg projekta „Ritam kulturizma” biti već, kazala nam je uoči otvaranja sajma Anita Torbarina, jedna od ukupno 28 studenata i studentica uključenih u organizaciju ovogodišnjeg programa „Ritma kulturizma”.
Organizatori ističu kako im je općeniti cilj stvaranje dugoročnog i prepoznatljivog projekta koji će kroz raznolik program prikazati što sve obuhvaća turizam i kultura te što kao turistički grad možemo ponuditi gostima.
Na sajmu su kao avanturistički dio turističke ponude zadarskog kraja predstavljeni ronjenje, bungee jumping, speleologija u špilji Modrič, airsoft, „Škraping”, paintball, „Adventure park Kožino”, „Temperament adventure – Vransko jezero” i „Surfmania” iz Nina.
– Poznato je kako današnji turisti sve manje traže pasivni odmor u smislu kupanja, odmaranja na plaži i hranjenja po restoranima, a sve više žele svoj odmor provesti aktivno, ispuniti ga različitim i uzbudljivim sadržajima. U turističkoj ponudi stranih zemalja velik je udio ovakvih sadržaja dok kod nas oni tek pronalaze svoje mjesto. Na ovaj ih način želimo promovirati, a to je, uostalom, i svrha naše struke, dodala je Torbarina.
Zadovoljstvo ovom manifestacijom nije izostalo ni kod turističkih djelatnika koji su bili pozvani u njoj sudjelovati. Jedan od njih je i Marijan Buzov čija agencija „Zara adventure” u svojoj turističkoj ponudi nudi i speleo avanturu u špilji Modrič.
– Lijepo je što su se studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti zadarskog sveučilišta odlučili prezentirati i ovaj vid turizma. Mislim kako je to dobro i za njih same, jer ih za ovakav posao njihova struka i studij i pripremaju. Njihova je inicijativa zaslužila pohvale. Ove vrste turističke ponude do sada je u nas bilo malo, a nama koji se njome bavimo najteže je kvalitetno se reklamirati i predstaviti na tržištu, što je prilično skupo. Što se tiče iskustva gostiju moram kazati kako su ona vrlo pozitivna, kazao je Buzov, speleolog i turistički vodič čija agencija od 2004. godine nudi usluge avanturističkog turizma.
Agencije i udruge koje su se u subotu prijepodne imale priliku predstaviti prikazali su i dio svoje opreme čiju upotrebu aktivnosti koje organiziraju zahtjevaju. Posjetitelji su tako radoznalo razgledavali opremu za bungee skokove, planinarsku, speleološku i ronilačku opremu. No, posebno je pažnjom plijenila oprema zadarske airsoft udruge „Tovari”. Riječ je o replikama vatrenog oružja kojeg zaljubljenici ovog sve popularnijeg hobija koriste u svojim igrama, svojevrsnim simulacijama modernih ratnih sukoba.
– U ovoj igri koriste se vjerne replike svih tipova oružja, samo što ona nisu smrtonosna. Projektili se ispaljuju pomoću sustava komprimiranog zraka, a osim oružja tu su i uniforme, zaštitne naočale, kacige i ostalo. Naša udruga neprofitna je organizacija i ima 12 članova. Za igru koristimo dva terena i drago nam je da su nas studenti turizma pozvali da prezentiramo naš hobi koji u Hrvatskoj okuplja oko 1000 igrača, kazali su nam Goran Kovačević i Šime Butić, pioniri zadarskog airsofta.