Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski vatrogasci pokazali da su spremni za sve izazove

04.05.2012. 22:00
Zadarski vatrogasci pokazali  da su spremni za sve izazove


Nismo imali stradalih vatrogasaca, niti velikih materijalnih šteta i gdje god smo djelovali vatrogasci su u rekordnom vremenu odradili svoj posao, kaže Željko Šoša, zapovjednik JVP Zadar


Zadarski vatrogasci su spremni za sve izazove, a demonstrirali su to i pokaznom vježbom u dvorištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra održanoj u povodu obilježavanja Dana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Demonstracijom gašenja požara, spašavanja unesrećenih iz automobilskih nesreća, spuštanjem s konopcem i skakanjem s prozora na zračni jastuk posebno su bila impresionirana djeca iz dječjih vrtića, ali i svi okupljeni.
– Prošle godine imali smo 3200 intervencija na području Zadarske županije, a u 991 je djelovala JVP Zadar i sve zadaće su uspješno odrađene. Dobro smo opremljeni, ekipirani i obučeni te služimo za primjer većini vatrogasaca u Republici Hrvatskoj, a za to imamo priznanje i od Hrvatske vatrogasne zajednice i Odjela za vatrogastvo. Iako je malo teža financijska situacija u ovoj godini imali smo 800 intervencija na prostoru županije i 350 na kojoj je djelovala JVP Zadar. Nismo imali stradalih vatrogasaca, nismo imali velikih materijalnih šteta i gdje god smo djelovali vatrogasci su u rekordnom vremenu odradili svoj posao. Bez obzira na financijska sredstva smo pripremljeni i odradit ćemo svoje zadaće, kazao je Željko Šoša, zapovjednik JVP Zadar dodajući kako građani mogu mirno spavati te da u slučaju bilo kakve sumnjive situacije pozovu 93 ili 193, a vatrogasci će izaći na teren i djelovati.
Blagdan zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana okupljenima su čestitali i predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije, dok je don Milivoj Bolobanić predvodio kratku molitvu. Nakon pozdrava okupljenih, vatrogasci su demonstrirali neke od svojih vještina te su na poligonu JVP Zadar prikazali četiri simultane akcije. Na vatrogasnom tornju je demonstrirano gašenje višekatnog objekta, unutarnjom navalom preko stubišta i vanjskom navalom preko vatrogasnih ljestvi, a nakon toga i spašavanje konopom. Na drugom dijelu poligona prikazano je spašavanje osoba s odskočnim zračnim jastukom, a na samom ulazu je demonstrirana akcija spašavanja unesrećenih osoba u prometnim nesrećama. Provedenom akcijom posebno je bio zadovoljan Boris Jović, zamjenik zapovjednika JVP Zadar.


Ovo ljeto posao će dobiti 160 sezonskih vatrogasaca




Od početka godine zadarski vatrogasci su imali 50 posto više intervencija nego prošle godine, a sezona u kojoj je ipak najviše intervencija bit će dočekana uz potporu sezonskih zaposlenika.
– Spremni smo i ovo ljeto ćemo zaposliti 160 sezonskih vatrogasaca, to su dobrovoljci kojima su tri ljetna mjeseca plaćena i oni su nam od velike koristi kod požara otvorenog prostora. Kompliciranije akcije izvodit će profesionalci koji su za to obučeni, kazao je Šoša.