Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zločinci se hvalili kako su poubijali Hrvate kod Baćina

04.05.2012. 22:00
Zločinci se hvalili kako su poubijali Hrvate kod Baćina


Suđenje devetorici Srba optuženih za ubojstvo 56 Hrvata 1991. kod Hrvatske Dubice nastavljeno je jezovitim pričama zatočenog hrvatskog vojnika Josipa Josipovića. S četvoricom zarobljenih kolega u zatvoru su ga prebijali Srbi. Rekao je da je među mučiteljima bio i Marin Krivošić, koji sjedi na optuženičkoj klupi.
– Premlaćivanja su slijedila iz dana u dan. Jednom su me toliko tukli da sam pao u nesvijest. Kad sam se osvijestio bilo je nestvarno i jezovito, pričao je svjedok. Trojica njegovih kolega ležali su nepomično u lokvi krvi. Isprva nije znao što im se dogodilo niti je smio gledati. Drugom prebijenom kolegi i njemu Srbi su naredili da te ljude utovare u kamion i da legnu na njih. Nije znao zašto je morao ležati na njima ali bilo je strašno. Tek tada je vidio da su zaklani. Kako je bio u nesvijesti ne zna tko ih je od Srba koji su ih tukli ubio. Neke od žrtava još su bile žive dok su ih vozili. Zaključio je to po tom što se osjećalo povremeno micanje. Srbi su ih odvezli do Une i s uperenim puškama naredili da ubijene kolege bace u rijeku.
Među onima koji su ih premlaćivali, osim Krivošića, Josipović je spomenuo optužene Momčila Kovačevića i Stevu Radunovića, kojima se sudi u odsutnosti, ali i Milana Petrovića i Mirka Šarca koji nisu optuženi u ovom procesu.
Josipović je ispričao još jednu užasnu priču o zvjerstvima Srba. Trojica Hrvata bili su prisiljeni biti vodiči srpskim vojnicima koji su išli kombijem šumskim putem. No vozilom su naletjeli na minu i svi su bili ozlijeđeni. Srbi su svoje ljude odveli na liječenje, ali su ti vojnici kasnije preminuli. Nakon njihove smrti Srbi su prebijali Josipovića i zatočene Hrvate tvrdeći da su oni podmetnuli minu. Mučitelji su uz batine žrtvama pričali i kako su završila trojica Hrvata koji su bilo vodiči. Njih nisu htjeli liječiti nego su na njih bacili automobilske gume i onako ranjene još žive spalili.
Josipović je rekao da su se Srbi koji su ih mučili hvalili i kako su poubijali Hrvate kod Baćina za koje se i vodi ovo suđenje. Među onima koji su to pričali bio je i Marin Krivošić koji je jučer sve to slušao s optuženičke klupe. Josipović je od svega što je preživio ima i zdravstvene probleme, teško je podnio i jučerašnje novo prisjećanje na ova zvjerstva, pa se vidjelo da ga je sutkinja štedila s pitanjima. Josipović je svjedočio u više ranijih faza ovog slučaja, a svjedočio je i u Haagu čak i na suđenjima Martiću i Miloševiću.
Suđenje će se nastaviti 11. lipnja u Kostajnici. Tamo će otputovati sutkinja Ika Šarić, tužitelj Doris Hrast i odvjetnici optuženih. Na tamošnjem sudu saslušavat će rodbinu žrtava. Radi se o svjedocima koji ne mogu doputovati na suđenje u Rijeku. No već je najavljeno da će sutkinja i sudionici procesa vjerojatno morati putovati na saslušanja u BiH i Srbiju, pa će se od tamošnjih vlasti zatražiti da to organiziraju. Novo ročište u Rijeci je zakazano za 2. i 3. srpnja.