Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Znanjem i spretnošću do sigurnosti u prometu

04.05.2012. 22:00
Znanjem i spretnošću do sigurnosti u prometu


Nakon teorijske provjere prometnih znanja slijedi poligon koji sadrži 12 elemenata, određenih zadataka, koje natjecatelji “odrađuju” biciklima, kaže Brkić, ističući da poanta natjecanja nije brzina nego spretnost


Zadarska Osnovna škola Stanovi bila je domaćin natjecanja učenika osnovnih škola Zadarske županije u poznavanju prometnih propisa i sigurnosnih pravila “Sigurno u prometu”. Ovu prometno edukativnu akciju tradicionalno, već 19 godina organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te Agencijom za odgoj i obrazovanje.
Natjecanje Sigurno u prometu provodi se s namjerom da učenici dobiju temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te da što bolje svladaju vještinu vožnje biciklom.
Na jučerašnjem natjecanju u Osnovnoj školi Stanovi sudjelovalo je 40 učenika u dobi od 10 do 12 godina, iz deset osnovnih škola u Zadarskoj županiji. Dinko Brkić, tajnik zadarskog HAK-a, pojasnio je da se natjecanje sastoji od teorijskog i praktičnog dijela.
– Teorijski dio natjecanja, koji se sastoji od provjere znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima, prvi put se polaže na računalu. Praktični dio natjecanja održava se na poligonu, gdje su simulirani prometni uvjeti. Poligon sadrži 12 elemenata, određenih zadataka, koje natjecatelji ‘odrađuju’ biciklima, kaže Brkić, ističući da poanta natjecanja nije brzina nego spretnost, koju učenici trebaju pokazati pri savladavanju elemenata na poligonu.
Svake se godine temeljni autoklubovi kandidiraju za nositelja i organizatora državnog natjecanja, a gdje će se održati natjecanje – određuje Hrvatski autoklub. Ove godine državno natjecanje će se održati u Slavonskom Brodu od 22. do 25 svibnja, gdje će sudjelovati ekipe svih hrvatskih županija i Grada Zagreba.
Testove za državno natjecanje i elemente na vježbalištu priprema i određuje Hrvatski autoklub. Natjecanje učenika određeno je Pravilnikom o provedbi natjecanja Sigurno u prometu. Pravilnik je donio Upravni odbor Hrvatskog autokluba koji je usklađen s europskim pravilima natjecanja FIA klubova.
– Natjecanja se provode na više razina. Najprije se održavaju školska natjecanja učenika za izbor ekipe lokalnog autokluba. Pobjednička ekipa od dvije djevojčice i dva dječaka upućuje se na natjecanje na županijskoj razini za ekipu temeljnog autokluba. Županijska natjecanja organiziraju temeljni autoklubovi. Testove za županijska natjecanja priprema Hrvatski autoklub. Ekipe temeljnih autoklubova, dvije djevojčice i dva dječaka, natječu se na državnom natjecanju koje organizira Hrvatski autoklub, govori Brkić, dodajući da je zadarska ekipa prošle godine, na državnom natjecanju u Puli osvojila drugo mjesto.
Inače, svake godine u ovoj prometno edukativnoj akciji u Hrvatskoj sudjeluje preko 20 tisuća osnovnoškolske djece.


Rezultati natjecanja




Tena Vučetić iz Osnovne škole Privlaka, Anđela Breulj iz Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, Darko Lalić iz Osnvne škole Šimuna Kožičića Benje i Mate Bilaver iz Osnovne škole Bartola Kašića predstavljat će Zadarsku županiju na Državnom natjecanju “Sigurno u prometu” koje se održava u Slavonskom Brodu od 22. do 25. svibnja. Za Tenom i Anđelom, koje su osvojile prvo i drugo mjesto, trećeplasirana je Emma Grdović iz Osnovne škole Šime Budinića. Među dječacima, treće mjesto pripalo je Lovri Vuciću iz Osnovne škole Stanovi. Na jučerašnjem natjecanju, što se tiče škola, najbolja je bila Šimuna Kožičića Benje, zatim Šime Budinića pa Stanovi.