Nakon obreda blagoslova polja Bibinjci se pomolili za dobar urod

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

U sklopu obilježavanja Dana općine Bibinje na obroncima brda iznad Bibinja u Bibinjskom polju, održana je tradicionalna sveta misa na otvorenom kod ostataka crkve sv. Petra iz 8. stoljeća na lokalitetu Petrina (Stomorina), kolijevci bibinjskog kršćanstva. Misno slavlje predvodio je župnik don Ronald Jelić.

Bibinjci su sve do prije 70-ak godina čuvali živo sjećanje na crkvicu sv. Petra i u procesijama kroz Bibinjsko polje se uz nju uvijek zaustavljali. Nakon, zasigurno, više od 500 godina, već sedmu godinu za redom održava se sveta misa i obred blagoslova polja. A prvo, povijesno euharistijsko slavlje u sklopu proslave Dana općine, 3. svibnja 2009., pred oko 800 Bibinjaca, predvodio je tadašnji župnik don Josip Radoica Pinčić.

Na kraju euharistijskog slavlja održan je obred blagoslova polja i molitva za urod. Za razliku od proteklih godina ovog puta nije bilo zajedničkog druženja na obližnjem platou uz fažol i kobasice.

Dan općine obilježava se u povodu pogibelji hrvatskog redarstvenika Franka Lisice (1968), druge žrtve Domovinskog rata u Hrvatskoj koji je prije 24 godine, 2. svibnja 1991., poginuo na brdu Štikovača iznad Polače.

- Bibinje su tada pokazale cijelom hrvatskom narodu i velikosrpskom neprijatelju kako si spremne braniti svoju domovinu. Ovi nas dani ujedno pozivaju na sjećanje na pogibiju i ostale petorice bibinjskih junaka Domovinskog rata: Alfreda Lisice, Zvonimira Sikirića, Mladena Bugarije i Dragana Lisice. Dan općine nas mora podsjetiti da nikada ne zaboravimo sve što je Hrvatska propatila u Domovinskom ratu, poručio je načelnik Bruno Bugarija ističući kako, zahvaljujući svim tim žrtvama, danas možemo graditi normalan život.

U večernjim satima u centru Bibinja, na Trgu dr. Franje Tuđmana, u kulturno-umjetničkom programu nastupili su folklorna skupina Veseli Bibinjci, mandolinski sastav Moba, klapa Bibinje, ženska klapa Garofuli i pjesnik Ante Sikirić Krivin te mladi glumac, bibinjski osmaš Luka Režan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno