Ingrid Antičević Marinović predala kandidaturu za sutkinju Ustavnog suda

Slika korisnika admin
PIXSELL
Ingrid Antičević Marinović

Ingrid Antičević Marinović, saborska zastupnica iz redova zadarskog SDP-a, jučer je predala kandidaturu za sutkinju Ustavnog suda Republike Hrvatske. Njezinu kandidaturu podržali su Hrvatska odvjetnička komora i Ženska mreža Hrvatske u sklopu koje su Lezbijska grupa Kontra, Centar za žene žrtve rata Rosa, Koordinacija ženskih grupa SEKA i Centar za zdravo odrastanje "Idem i ja".

Za zadarsku pravnicu, odvjetnicu i političarku iz HOK-a su istaknuli kako tijekom obavljanja odvjetničke službe nikada nije bila disciplinski prijavljivana niti kažnjavana, što, kako ističu, ukazuje na činjenicu da je odvjetničku službu obavljala profesionalno i potpuno u skladu sa Zakonom o odvjetništvu, statutom Hrvatske odvjetničke komore i Kodeksom odvjetničke etike. Naveli su kako ova Zadranka uživa veliki ugled među kolegama i kolegicama te da je u svom dosadašnjem radu predano požrtvovano štitila štitila prava i interese stranaka, a da danas s istim stručnim i moralnim principima zastupa prava i interese svih građana RH kao zastiupnica u Hrvatskom saboru.

Osjećaj za pravednost

- Kako je za izbor ustavnih sudaca kriterij stručnost, znanje, iskustvo, sposobnost te ugled, smatramo da je kolegica Ingrid Antičević-Marinović u svom radu i životu, kao i u suradnji s HOK-om, pokazala upravo te osobine, pa smo uvjereni da si u svojstvu sutkinje Ustavnog suda  na najbolji mogući način svojim znanjem, radom i moralnim integritetom štitila i promovirala vladavinu prava u RH, naveli su razloge potpore iz HOK-a. Ženska mreža Hrvatske odlučila se podržati Antičević-Marinović  jer se kroz čitavo vrijeme svog javnog djelovanja zalagala za unaprijeđenje položaja žena u hrvatskom društvu te se, kako ističu, nije libila ukazivati na nepravdu, diskriminaciju i umanjivanje prava žena.

- Osjećaj za pravednost i solidarnost vodile su je u svemu što je radila i na visokim funkcijama koje je obnašala. Posebno se angažirala na promjenama Ustava kada je po prvi puta ravnopravnost spolova postala jedna od najvećih vrijednosti hrvatskog društva, ali i zakonodavnog okvirakada je u pitanju položaj žena od Kaznenog do obiteljskog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, ravnopravnosti spolova, životnom partnerstvu i nizu drugih kojima se uređivalo, među ostalim i područje ravnopravnosti spolova, navode iz Ženske mreže dodajući i kako je antičević-Marinović kao pristupačna i odgovorna osoba surađivala s civilnim sektorom, posebice organizacijama koje se bave pravom žena.

- Svojim javnim djelovanjem na najbolji je način pokazala kako žene svojim angažmanom mogu dati i poseban pečat profesijama koje se, na žalost, još uvijek smatraju rezerviranima uglavnom za muškarce, zaključuju iz Ženske mreže Hrvatske. 

Zadranka Ingrid Antičević Marinović osnovnu i srednju školu završila je u Zadru s odličnim uspjehom ,kao i Pravni fakultet u Splitu gdje je zbog izvrsnosti izabrana za demonstratoricu na predmetu "Teorija države i usporedni politički sustavi".

Sudačko-pripravničku praksu započela je 1980. na Okružnom sudu u Zadru, prvo kao pripravnica volonter, a potom kao sudačka pripravnica. Nakon položenog pravosudnog ispita radila je kao pripravnica s položenim pravosudnim ispitom te je još za vrijeme sudačko-pripravničke prakse bila raspoređena i na Općinski sud u Zadru gdje je radila na svim vrstama predmeta iz nadležnosti općinskog ali i tadašnjeg okružnog suda.

Još jedan kandidat rodom iz Zadra

U Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore upisana je 1984., kao prva žena odvjetnica u Zadru, a nakon dvije godine rada u odvjetničkom uredu mr. sc. Marka Marinovića i kao suosnivačica odvjetničkog društva "Marinović-Antičević". Nekoliko godina kasnije položila je i javnobilježnički ispit, a nositeljica je i Plakete Hrvatske javnobilježničke komore, koja joj je dodijeljena "radi izuzetnog doprinosa javnobilježničkoj službi". Odvjetničku djelatnost tijekom koje je zastupala i stranke optužene za najteža kaznena djela obavljala je do siječnja 2000. godine kada je izabrana za zastupnicu u Hrvatski sabor. Od veljače 2000. do rujna 2001. godine obnašala je dužnost predsjednice Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora, članice izaslanstva HS u Parlamentarnoj skupštini organizacije za europsku sigurnost i suradnju i članice Odbora za pravosuđe, a potom je imenovana ministricom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave. Koncem 2003. vraća se u Hrvatski sabor gdje je do danas obnašala razne dužnosti u različitim Odborima, Izaslanstavima i Vijećima, a bila je i članica za međuparlamentarnu suradnju, članica Izaslanstva HS u zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije i članice Državnoodvjetničkog vijeća iz reda zastupnika Hrvatskoga sabora, zamjenica članice Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i promatračica u Europskom parlamentu. U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe bila je izabrana kao zamjenska članica Odbora za izbor sudaca Europskog suda za ljudska prava. U Hrvatski sabor ponovno je  izabrana na zadnjim parlamentarnim izborima, te dužnost zastupnice obavlja od 28. prosinca 2015. godine.

S obzirom na veliki broj kandidata te obilnu dokumentaciju očekuje se kako bi Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav već za desetak dana trebao okončati administrativni dio posla te pozvati kandidate na razgovor i predstavljanje. Nakon toga slijedi odabir desetoro najboljih koje će predložiti plenarnoj skupštini gdje bi trebali biti i potvrđeni kako bi mogli biti imenovani sucima Ustavnog suda.

Osim Ingrid Antičević-Marinović kandidaturu je istaknuo i sudac zadarskog korijenja Branko Brkić koji već dugi niz godina obnaša dužnost suca Vrhovnog suda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika biograjka
Neka i nasa zupanija ima svog "covika" (citaj zenu) na Ustavnom sudu! Bas bi volila da uspije!
Slika korisnika huligan
nek urla onda smrt fašizmu i jel ona u mandatu ministrice otvorila lift?i nek joj sve prevedu na rvacki jer i njizi loše govori,engliški joj dobro ide
Slika korisnika korda
Hildegard je istog mentalnog sklopa ka i Esma Frcko koja misli da je sasvim normalno da bude podrzana ka svom putu za gen. sekr. UN!!! Nasa Hildegard jednostavno ne moze, kao i Esma, bez da je u sredistu paznje, jer joj psiholoski profil izgleda kao i kod Luja IVX. Boze, kako se mediokriteti, bez imalo srama, guraju ka visinama koje su za njihov intelektualni domet neuhvatljive. Bljak
Slika korisnika STOJA
Izgleda kao žena,bleji kao koza a ima mozak kokoške. Tko bi to mogao biti?
Slika korisnika malipingo
Mislim da će proći jer će se tako dogovoriti HDZ-SDP budući da se radi o politici ja tebi ti meni.Ako zanemarimo seksističke i uvredljive komentare i dr zaključak je da se radi o dobrom pravniku koji zna posao ma što o tome mislili.Vrijeme će pokazati kao i uvijek.Svakako će unijeti malo živosti u tu sumornu instituciju svojim stavom i elegancijom na žalost ženomrzaca koji smatraju ovo isključivo muškim poslom.Ako uspije i g Brkić, u što ne sumnjam, biti će dobro.