Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nema pokazatelja masovnog trovanja

04.05.2016. 22:00
Nema pokazatelja masovnog trovanja


 Brzo se proširila vijest o mogućem trovanju studenata hranom u studentskoj menzi Barbakan, no kako se pokazalo, nisu jeli istu  hranu, ali su imali iste tegobe. Naime, deseci njih žalili su se na probavne  probleme nakon jela u Barbakanu, komentiralo se na Facebook stranici  Sveučilišta u Zadru u utorak navečer. Internet portali su prenijeli vijesti o  desecima otrovanih, a ubrzo je sazvano i studentsko Povjerenstvo za  kontrolu prehrane kako bi se doznalo točno što se dogodilo. Ipak, zaključak komisije bio je kako nema pokazatelja o mogućem masovnom  trovanju.
Zaključak Poslovnog centra i studenata
Ante Klanac, Predstavnik Poslovnog centra Sveučilišta u Zadru (nadležnog za studentsku menzu) nakon sastanka studentskog Povjerenstva za kontrolu prehrane kazao je kako nisu utvrđeni nikakvi pokazatelji  o mogućem masovnom trovanju.
– To je zajednički zaključak studenata i nas. Nismo došli do nikakvog  liječničkog dokaza, a s druge strane radilo se o različitim namirnicama  koje su studenti konzumirali. Dakle nije bilo jedne zajedničke namirnice  koja bi uzrokovala trovanje, kazao je Klanac. Na sastanku su, uz njega  sudjelovala tri predstavnika studenata. Jedan od njih je i Tonči Cvrlje.
– Kod studenata koji su prijavili tegobe došli smo do toga da ne postoje  zajedničke namirnice u njihovim jelima tako da nismo mogli zaključiti  da se radi o nekoj konkretnoj namirnici koja je izazvala trovanje. Sve to  više upućuje na virozu, no ni za jedno ni za drugo nemamo liječničkih  potvrda, kazao je Cvrlje, dodajući kako je jedna studentica potražila hitnu medicinsku pomoć, no bila je tretirana zbog dehidracije.
Na novinarsko pitanje o osobnom iskustvu s menzom odgovorio je kako u Zadru živi posljednjih šest godina, a u menzi se hrani posljednjih  pet godina.
– Otkako se promijenilo vodstvo prije godinu i pol dana, hrana i usluga  su se znatno poboljšali. U Povjerenstvu sam posljednjih godinu dana i  nismo do sad zabilježili većih pritužbi po pitanju prehrane, poručio je  Cvrlje.
Nema straha
Jučer u vrijeme ručka, straha oko hrane u menzi nije bilo.
Matej Ražnjević, student druge godine ekologije s jelom u menzi nema problema.
– Izuzetno sam zadovoljan s hranom ovdje. Čuo sam da se njih pet,  šest otrovalo, no nemam straha. Već sam bio u menzi danas, nema nikakvih tegoba pa se ne brinem. Da mi se što dogodilo, naravno da bih  drugačije mislio.
Njegov kolega Ante također se ne boji.
– Hrana je dobra. Nisam čuo za nikakva trovanja. Jedem ovdje svaki  dan, već šest godina, tijekom faksa i stažiranja i nisam nikad imao problema. Naravno jest ću i dalje, kazao je.
Upitana da prokomentira situaciju, direktorica Poslovnog centra  Sveučilišta u Zadru Jasna Vujević istaknula je kako postoji stroja procedura i kontrola kada je u pitanju studentska prehrana.
– Kontrolira nas Zavod za javno zdravstvo, pridržavamo se HACCP  norme. Puno je tu kriterija koji se moraju zadovoljiti da bi hrana bila isporučena studentima na stol i na njenu kvalitetu se uistinu pazi. Barbakan menza funkcionira na jedan potpuno uređen način, uz puno provjera i iznenadila nas je ova vijest koju smo prvi put pročitali na portalima.  Jer, nitko od studenata nije nam se obratio s problemima, kazala je Vujević, dodavi i to kako im nitko nije pristupio niti s medicinskom dokumentacijom o trovanju:
– Taj dan u menzi je jelo 1.200 studenata što je velika brojka. Moglo se  raditi o bilo kakvoj virozi, kazala je Vujević.