Poštanski žig u spomen na prvu hrvatsku čitaonicu u Arbanasima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Iva PERINČIĆ

U nastavku obilježavanja blagdana Gospe Loretske u  ogranku Gradske knjižnice Zadar u Arbanasima održana je prigodna  kulturna večer u organizaciji Društva zadarskih Arbanasa (DZA). Započela je izložbom slika, a nastavljena je čitanjem pripovijesti i recitacijama pjesama te predstavljanjem knjižice o Sv. Šimunu proroku.     

Obraćajući se nazočnima na otvorenju izložbe slika „Apstrakcije  izražene asocijativnosti" slikara Anđela Jurine, predsjednik Art foruma  Zadar Boris Žuža rekao je kako je riječ o autoru čiji je i pristup kompozicijskim rješenjima blizak akcijskom slikarstvu.

- U konačnici dovršeni radovi iznenađuju svojim nastalim kompozicijama koje upućuju na bliskost s akcijskim izrazom kao istaknutim  smjerom modernog apstraktnog slikarstva, istaknuo  je Žuža.

Predsjednik DZA Enio Grdović je, pak, najavio projekt osnivanja Hrvatskog doma kulture u Arbanasima za kojeg se još uvijek traži prostor.  Podsjetio je da će ovogodišnju misu i procesiju predvoditi kardinal Vinko Puljić.

Okupljene u dvorani knjižnice razveselio je i jedan od ponajboljih suvremenih hrvatskih čakavskih pjesnika, Ante Sikirić. Poznati bibinjski  pjesnik je za ovu prigodu ispričao šaljivu pripovijest o bogatoj dotarici  Coti i Šimi Prčkavcu, „pitoresknim" Bibinjcima koji su živjeli na početku prošlog stoljeća,ali i izrecitirao dvije svoje pjesme Mozak na Pašu i  Dežgracija.

U „ozbiljnom" djelu večeri predsjednik Hrvatskog filatelističkog  društva Zadar Igor Černigoj najavio je izdavanje poštanskog žiga sa  znakom 100. godišnjice prve hrvatske čitaonice u Arbanasima. Žig će  zadarska pošta na Relji udarati na sve pošiljke samo 10. svibnja na sam  blagdana Gospe Loretske. Dan poslije, žig putuje u Zagreb u arhivu Hrvatskih pošta. Igor Černigoj je najavio i skorašnje pojavljivanje poštanskih maraka sa slikom zadarskih Morskih orgulja i Pozdrava suncu.

Gospa Loretska punim se nazivom zove Trsatsko-loretska Gospa od  Svete kuće nazaretske, koja se zvanom u ovdašnjem pučkom blagdanovanju naziva Čudo arbanaško. O tome se govorilo i u sažetku knjižice  Sv. Šimun prorok - pretisak i crtice Darija Tikulina i Enija Grdovića.

-  Književno-jezični izraz ovoga pretiska je više blizak govoru i duhu  nas zadarskih Varošanaca i Gradašanaca, negoli tekući službeno-državni književni jezik, kazivao je između ostalog Darijo Tikulin.

U zabavnom dijelu programu nastupio je duo Mario i Pave, a okupljenima se s nekoliko pjesama predstavila mlada kantautorica Tea Vidaić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno