Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Večeras koncert Emila Šprljana i Marija Padelina

04.05.2016. 22:00
Večeras koncert Emila Šprljana i Marija Padelina


Emil Šprljan već je etablirani glazbenik, dok je Mario Padelin u zadnje vrijeme aktivniji kao novinar-kolumnist s obzirom da je od razlaza njegove grupe “Zločesti reaktor” prošlo više od deset godina


Da Zadar nije glazbeno jak samo u zabavnoj i klapskoj pjesmi, moći  ćemo se uvjeriti večeras u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice   gdje će u 19 sati nastupiti čak dva zadarska kantautora. Emil Šprljan već  je etablirani glazbenik, dok je Mario Padelin u zadnje vrijeme aktivniji  kao novinar-kolumnist s obzirom da je od razlaza njegove grupe  “Zločesti reaktor” prošlo više od deset godina.
Emila Šprljana, osim što permanentno objavljuje svoje uratke na Youtubeu, često možemo vidjeti uživo bilo da se radi o književno-poetskim  večerima ili na samostalnim nastupima. Večerašnji je koncert svojevrsni   nastavak suradnje kakvu  su ova dva autora do sada već imali na zajedničkim nastupima u Hrvatskom narodnom kazalištu i u dvorištu Gradske knjižnice.
Kantautori
Mali je kuriozitet da i Šprljan i Padelin spadaju u rijetke predstavnike  kantautorskog pravca u Zadru što daje važnu dimenziju njihovom  večerašnjem nastupu. U jeku priprema za koncert nakratko smo popričali s Emilom koji nam je rekao par riječi o svom radu u zadnje vrijeme i dao osnovne podatke o koncertu.
Često vas viđamo na gradskim manifestacijama kako samog tako i  uz vaš studentski bend.
– Da. Između ostalih svojih angažmana, prošle sam godine s jednom  mladom amaterskom glumačkom družinom pripremio predstave pod  nazivima ‘Na orgulje se nasukalo more’ i ‘Rafinerija mozga’. U obje  predstave tematika je vezana uz ekološke probleme, gdje na satiričan  način nastojimo ukazati na neke pojave u ‘regionu’ i šire. Za tu priliku  napisao sam pjesmu ‘Moja platforma’.
Baš sam vas to i želio pitati. Naime, u svojim pjesmama često se osvrćete na društvene događaje, što bi više priličilo nekoj mladoj,  društveno angažiranoj rock skupini.
– Problemi oko kojih bilo tko može i treba biti angažiran su vječiti i mi  se moramo boriti za promjene na bolje i ukazivati na ono što nije dobro.  U jednoj fazi svoga stvaralačkog rada odlučio sam se izraziti kroz šansonu kao otvoren oblik izražavanja u glazbenom i lirskom smislu. Izvorna  je šansona uvijek osobna, može biti introvertirana i emotivna, a poznato  je da prosvjedna šansona postoji kao jedan podžanr u francuskoj, talijanskoj pa i anglo-američkoj glazbi gdje se tematski ‘češljaju’ političari,  predsjednici, ministri, suci i svi oni koji svojim ponašanjem ugrožavaju  običnog čovjeka. Kreativno je pjevati ono što je na srcu, a ne ići niz dlaku  i podilaziti.
To se može vidjeti i u vašim pjesmama i spotovima “Tuga zbunjenog  građanina”, “Ja sam Balkanac”, “Recesija”…
– U pravu ste. Te sam pjesme finalizirao po samizdat izdanju uz pomoć svojih prijatelja i kolega. Čini mi se da je krajnji rezultat pristojan.
Šansona i poezija
Vi i Padelin ste imali već dva zapažena zajednička nastupa. Kako je  došlo do ove treće suradnje?
– Smatram da treba biti više koncerata s kantautorskim programima, a  mi imamo dovoljno svojih pjesama, tako da smo napravili jedan uži izbor za publiku koja to voli. Osim toga imamo i neke goste koji će nam  obogatiti svirački dio, jer radi se o unplugged koncertu.
Koje su pjesme na repertoaru?
– Što se Marija tiče znam da neće izvoditi ništa iz svog rokerskog rada s  grupom “Zločesti reaktor”, već samo one pjesme koje u zadnje vrijeme  izvodi na književnim večerima svoje književne udruge “Zapis”, kao i na  drugim gostovanjima. Ja ću izvesti neke svoje već relativno poznate pjesme, ali i nekoliko novih. Marijeve pjesme su tematski sve mračnije i intimnije, dok mu ja stvaram protutežu, tako da u prosjeku imamo neku  sredinu i zanimljiv program.
Kakav profil publike očekujete s obzirom da ste obojica poznati zadarskoj javnosti?
– Ljubitelji šansone i poezije će u svakom slučaju doći na svoje. Nadamo se ugodnoj večeri i prijateljskom druženju.