Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za prometnu sa smrtnom u Ždrelcu vozaču mjesec dana pritvora

04.05.2016. 22:00
Za prometnu sa smrtnom u Ždrelcu  vozaču mjesec dana pritvora


Krivcu za prometnu nesreću na otoku Pašmanu u kojoj je poginuo 43-godišnji suputnik, 27-godišnjem Mariju B. sudac istrage Županijskog suda u Zadru odredio je istražni zatvor u trajanju do 30 dana.
Nakon što je saslušao 27-godišnjaka sudac istrage prihvatio je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva koje je za osumnjičenog 27-godišnjaka zatražilo zadržavanje kako ne bi utjecao na svjedoke i ponovio kazneno djelo ali i zbog same težine djela koje mu se stavlja na teret.
Neprospavana noć
– Istražni zatvor mu je predložen zbog koluzione opasnosti i opasnosti od ponavljanja djela, odnosno jer postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi ostankom na slobodi utjecao na svjedoke koji su u trenutku nesreće bili putnici u osobnom vozilu kojim je upravljao. Također, postoji i opasnost od ponavljanja djela, stoji u objavi ODO-a u Zadru gdje se napominje i kako je mladić skrivio prometnu nesreću u vrijeme dok mu je na snazi bila zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije.
Tužiteljstvo navodi kako postoji osnovana sumnja da je Mario B. 3. svibnja 2016. godine, oko 3,20 sati, na državnoj cesti D-110 u mjestu Ždrelac, upravljao osobnim automobilom marke Opel Astra zadarskih registracijskih oznaka iz smjera Preka prema Tkonu, protivno odredbama triju članaka iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
– Osnovano se sumnja da je automobilom upravljao iako je bio svjestan da ne smije upravljati vozilom na cesti ako je umoran i ako u organizmu ima alkohola, kao i da se u naselju ne smije kretati brzinom većom od 50 kilometara, jer u protivnom može ugroziti druge sudionike u prometu. Pristajući na to, osnovano se sumnja da je nakon neprospavane noći upravljao vozilom s koncentracijom apsolutnog alkohola u krvi od najmanje 1,41 g/kg, zbog čega nije bio sposoban za upravljanje vozilom i to točno neutvrđenom brzinom, ali zasigurno većom od 50 km/h, navode iz ODO-a te dodaju kako je upravo zbog alkoholiziranosti, umora, neprilagođene i prebrze vožnje, 27-godišnjak prilikom ulaska u blagi lijevi zavoj izgubio kontrolu nad vozilom, te potom prednjim dijelom vozila udario u desni rubnik ceste.
Ozlijeđen i drugi suputnik
Drže kako je nakon toga naglo skrenuo ulijevo i vozilom sletio izvan kolnika te prednjim desnim dijelom vozila udario u betonsko postolje postavljenog željeznog reklamnog panoa, a zbog čega se vozilo prevrnulo na krov.
– U nesreći je E.G. (43), putnik u vozilu, zadobio višestruke i po život opasne ozljede od kojih je preminuo na mjestu nesreće, izvjestilo je tužiteljstvo, a zadarska policija je nakon ove nesreće navela kako je i sam vozač lakše ozlijeđen, kao i 24-godišnji putnik sa stražnjeg sjedišta automobila, dok je 40-godišnji putnik prošao bez ozlijeda.