Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kucelinu titula eskselencije fotografije, prva u Zadru nakon braće Brkan!

04.05.2017. 22:00
Kucelinu titula eskselencije fotografije, prva u Zadru nakon braće Brkan!


Prvi put nakon braće Brkan, Zadar ima ekscelenciju fotografije. Točnije, “ekscelenciju FIAP-a” (Excellence FIAP), krovne svjetske  udruge fotografa, kako se naziva priznanje kojim je ovih dana ovjenčan urednik fotografije Zadarskog lista Zvonko Kucelin, i što su ga prije 50 godina dobili legendarni zadarski fotografi Ante i Zvonimir Brkan.
Iako su za Kucelinom desetljeća uspješnog bavljenja fotografijom, još  od 1987. godine, kada je izlagao na FIAP-ovim izložbama u Japanu, Belgiji, Francuskoj i Rumunjskoj, priznanje nije došlo samo od sebe. Da bi  ova asocijacija, koja okuplja preko milijun fotografa, nekoga proglasila  ekscelencijom, potrebno je da fotograf barem godinu dana nosi niži stupanj priznanja (Art FIAP), treba sudjelovati na najmanje 30 izložbi u 20  različitih zemalja, imati najmanje 250 prihvaćanja s najmanje 50 različitih fotografija, od kojih treba biti najmanje 12 različitih na printanim  salonima, gdje je konkurencija najveća. Zatim, umjetničkoj komisiji  FIAP-a potrebno je poslati pet različitih radova, od kojih svaki mora biti  najmanje tri puta prihvaćena na njihovim izložbama, a dva rada i nagrađena u dvije različite zemlje. Za Kucelina – ‘piece of cake’.
– Samo u posljednje dvije godine sudjelovao sam na izložbama u 42  zemlje, na svim kontinentima, kaže Kucelin, koji je ove godine već osvojio sedam, a prošle godine 22 nagrade pod FIAP-ovim patronatom, sudjelujući pritom na preko 150 izložbi.
Kucelin je do sada nosio titulu Majstora fotografije Hrvatskog fotosaveza, te Brončanog izlagača Fotosaveza Singapura (BEPSS), a član je Foto-kino-video kluba Zadar.
– Sudjelujem prvenstveno na FIAP-ovim izložbama, jer izbor rade isključivo stručnjaci koji već nose najveća priznanja FIAP-a. Na digitalnim  salonima bude zastupljeno 200, 300 autora, negdje i do 500, a u selekciji  je i do 10.000 fotografija. Printani saloni su ograničeni time što, ovisno u  prostoru u kojem se izlaže, bude izabrano 50-ak fotografija, pa je tada  već i sam nastup po sebi uspjeh, ističe Kucelin
Svaki od tih salona obično ima svoju temu, ali i obično slobodnu crno- bijelu i kolor fotografiju. Zadane teme najčešće su priroda, fotoputovanje, fotožurnalizam, sport, arhitektura… S 15 fotografija upravo je zastupljen na izložbi “New York Manhattan 2017.”.
– Šteta što u Hrvatskoj ima malo izložbi pod FIAP-ovim patronatom –  samo Zagreb, Osijek i Čakovec. Budući da je Zadar grad košarke, trebalo  bi smoći snage i napraviti jednu takvu izložbu, godišnju ili bijenalnu, kao  što je nekad bila Čovjek i more. Potencijala imamo, Klub dobro funkcionira, i uz dodatni napor bi se uspjelo napraviti takvu izložbu. Šteta što  smo izgubili Čovjek i more, možda bi se sada, obnovom Kneževe palače,  kao vrhunskog izlagačkog prostora, moglo nešto napraviti i s ovim salonom, govori Kucelin, pred kojem su tek sada najveći izazovi, brončani,  srebrni i zlatni FIAP. Do tada, našem majstoru Zvonku možemo samo  kazati: “Naš naklon, Vaša Ekscelencijo!”