Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Poligraf u sabornicu!

04.05.2017. 22:00


Sabornica je bila kao košnica. Rekli bismo – napokon, da zastupnike u nju nije stjerala muka po glasovanju o opozivu ministra financija Zdravka Marića, a tu se ipak radilo o njegovoj, ali indirektno i  o njihovim foteljama i testiranjima političke (ne)moći.  Koliko su izgovorili čistu istinu, a koliko je eufemistički rečeno, zaobilazili, mogao bi otkriti jedino neki poligraf u sabornici.
Ovako, samo se može analizirati i nagađati kakve su sve političke igrice odigrane i tko je doista glasovao po svojoj savjesti.  Ono što je bjelodano je to da će Sabor ovakvim predstavama teško u očima javnosti narasti do onih političkih i  etičkih visina koje mu moraju pripadati.
Rezultat neriješen, 75 za opoziv Marića, a isto toliko protiv, ministar nije pao, presudila je Suchina ruka jer se nekadašnji SDP-ovac, predstojnik Ureda premijera u Milanovićevoj Vladi , kao nezavisni zastupnik predomislio i spasio ministra pa pokrenuo lavine nagađanja i predbacivanja kako ga je HDZ „kupio”.  Zapravo je fascinantno s kojom lakoćom se aludira na to da je Saucha koji i sam reče kako mu je to bila najteža odluka u životu, dobio nešto zauzvrat što je prevagnulo. Aludira se, naime, na sudski postupak u kojem se nalazi, na aferu „dnevnice”, kao da je to nešto na što se može samo tako utjecati i samo tako pogodovati?! Gdje smo to stigli kao društvo, odgovorna politika i pravna država? Svjestan kako će upravo takve reakcije izazvati njegovo glasovanje, Saucha se pozvao na saborsku raspravu iz koje je, reče, zaključio kako ministar Marić nije toliko kriv da bi on donio presudu za njegov opoziv, a osim toga, kako izjavljuje, „njegovi” SDP-ovci su i znali da će tako glasovati . Sad bi ga zbog njegove probuđene savjesti dojučerašnji stranački prijatelji ,  poslali na poligraf .?! Na poligraf bi zasigurno HDZ slao mostovce, a oni i oporba predvođena SDP-om premijera Plenkovića pa da se vidi tko je kako glasovao i zašto,  ima li premijer većinu u Saboru i tko je glavni arhitekt zasad pobjedničkih taktičkih poteza HDZ-a.
Na poligraf bi mostovac Grmoja poslao ministricu kulture Ninu Obuljen Kožinek  jer ga je, kaže, gađala mobitelom. Tko bi to povjerovao za mirnu i staloženu, kulturno-umjetničku ministricu, ako  se sam Grmoja ne bi testirao na istinu i laž?!  Grmi on zajedno s  Petrovom na  dojučerašnje koalicijske partnere s kojima uz sva nastojanja Most nije uspio ni drugi put. Petrov je dao ostavku na mjesto predsjednika Sabora i  politička igra je izgubljena, što ne znači da će prkosni Most stati. Saborska procedura i tortura će se nastaviti. Tanka je, naime, Plenkovićeva priča o političkoj stabilnosti da bi i oporba stala.
Saborska većina je ostala visjeti u zraku kao važno pitanje iako je  premijer s visine odgovarajući na novinarska pitanja ponavljao kako  to nije bilo na dnevnom redu, u stilu, zašto ga se to uopće pita.
Zanimljivo je kako ista politička pozicija, ovisno s koje se strane sabornice gleda poprima sasvim drugačiju sliku i drugačiju interpretaciju.
Naime,  obranivši ministra Marića, HDZ-ovci su zapljeskali kao pobjednici dok su Most, SDP, HNS  s obzirom na „prokletstvo” broja 76, iščitali kako premijer nema saborsku većinu jer za to nedostaje jedan glas.
S obzirom na to da su lokalni izbori pred vratima političke igre i potezi dodatno će dobivati na težini i kompliciranosti pa se u narednim danima može očekivati prelijevanje Mostovog  gnjeva koji će na razlazu s HDZ-om graditi kampanju. I  za Most i za SDP bilo bi bolje da se na zajedničkoj kritici HDZ-a više ne približavaju jer njihovo biračko tijelo ne puše u isti rog. Isto tako, što god HNS više uvjerava javnost kako s HDZ-om ni u snu ne bi u vlast, to mu se manje vjeruje.
Jer, gledaju i zaključuju građani: tko ovim političarima može vjerovati?! Danas su s jednima, sutra s drugima. Pritisnu interesi, pritisne savjest. ..
U narednim danima nastavit će se politička natezanja, prozivanja, optuživanja, najžešća između HDZ-a i Mosta, a lokalnu će pozornicu zasjeniti nacionalna politička kuhinja uz miris prijevremenih parlamentarnih izbora.
Dok sve to traje, sve dugo važno staje, bez obzira što premijer kaže kako sve normalno funkcionira i „idemo dalje”.  Poslije lokalnih izbora ponovno će se dijeliti karte, tko će tada za istinu biti spreman na poligraf, a tko blefirati ? Zazivat će se prijevremeni izbori, Plenkoviću će stizati ponude i pokude, a mnogi će zastupnici, htjeti sačuvati saborske fotelje  koje su, nažalost, uglavnom prazne, osim kada je za glasanje važan svaki glas.