Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pobjednici Ines Jozić i Robert Radojković

05.05.2019. 16:20
Pobjednici  Ines Jozić i  Robert  Radojković


S istrčanih 49 kilometara Ines Jozić pobjednica je u ženskoj  konkurenciji, a Robert Radojković sa 56,1 pobjednik u muškoj konkurenciji trkača. Koliki je ovo uspjeh kazuje i podatak da je Jozić prošle  godine na Wingsima istračala 27 kilometara, a ove godine gotovo dvostruko, trčeći u prosjeku 15 kilometara na sat. 


No, treba napomenuti kako je njen rezultat izvrstan i u svjetskim okvirima ove utrke budući da je na kraju završila među najboljih pet trkačica Wingsa na svijetu. I ona i Radojković nakon utrke su poručili kako su dali maksimum od sebe te da  su bili u mislima sa svima onima  koji ne mogu trčati.


Ova dva izvrsna rezultata i u svjetskim razmjerima nastala su kao  odaziv na  humanirarnu utrku "Wings for life" koja je jučer startala sa  Liburnske obale u Zadru, točno u 13 sati kada je iz našeg grada krenulo  rekordnih 9.000 trkača trčeći za sve one koji ne mogu.




Najviše trkača iz Zagreba pa Zadra 


Ni povremena kiša niti sunce nisu omeli trkače u njihovom plemenitom cilju, osobito nakon što su se prvi rezultati istraživanja lijeka za  leđnu moždinu već vidjeli. Naime, uoči utrke javnost je upoznata sa  nevjerojatnim rezultatima jednog od trojice pacijenata, Davida Mazze,  koji je učinio prve korake nakon nepokretnosti  zahvaljujući upravo rezultatima istraživanja koje financira Zaklada Wings For Life. Kako bi  pokazao svijetu koliko je ova utrka važna Mazza je svoje prve korake  napravio preko startne linije u Zugu u Švicarskoj, što je nazvano povijesnim trenutkom za sve koji se kreću u kolicima. 


Zadranima i njihovim brojnim gostima iz Hrvatske i inozemstva stoga nije bilo teško po povremenoj kiši i vjetru trčati za ovaj humanitarni  cilj te je pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine na start dovelo trkače iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz susjednih  zemalja. Zaimljivo je da  najveći broj trkača pak ne dolazi iz Zadra, već iz Zagreba, onda Zadra,  potom iz Rijeke. Trkači su bili iznimno sretni što su ih autobusi uspijevali vraćati u Zadar prije  nevremena koje se danima najavljivalo za  nedjelju. 


Gradonačelnikova dobrodošlica


Na utrci je sudjelovalo i mnogo poznatih Zadrana i Hrvata, a ovom  humanom cilju i ove se godine pridružio gradonačelnik Zadra Branko  Dukić koji je lani trčao čak do Bibinja. Dukić je kazao kako je ovo vrijeme idealno za trčanje jer ih je lani pratila iznimna sparina. Zaželio je  dobrodošlicu svim trkačaima koji su došli u Zadar, izražavajući nadu da  će se vidjeti i iduće godine. Među trkačima su i ovoga puta bili naši  poznati vesači, braća Valent i Martin Sinković.


Utrka je završila u 17 sati, a koliko su se trkači trudili  što dulje ostati  na stazi najbolje kazuje i podatak da je prvi sudionik Wingsa od utrke  odustao tek u Sukošanu. 


Na kraju još treba istaknuti hvalevrijedan podatak kojega su objavili  organizatori utrke, a odnosi se na ukupnu svotu prikupljenu u dosadašnjim utrkama. Naime, u posljednjih pet godina za istraživanje lijeka  za oštećenja leđne moždine, prikupljeno je zavidih 23.6 milijuna eura.