Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OPTIMIZAM I OPREZ Nakon uspješne borbe s virusom, slijedi borba za svako radno mjesto

05.05.2020. 08:30


Možemo biti vrlo zadovoljni kako su naše stručne službe reagirale u krizi oko epidemije koronavirusa. Veliki doprinos svakako su dali i naši stanovnici koji su svojim odgovornim ponašanjem pridonijeli kontroliranom širenju broja zaraženih. Protekla dva mjeseca bila su vrlo izazovna, a sadašnja situacija daje nam za pravo da budemo optimisti, ali istovremeno i dalje jako oprezni – poručio je na početku razgovora župan Božidar Longin, nakon što su i jučerašnje brojke potvrdile stabilnu situaciju, odnosno deveti dan bez novozaraženih osoba u Zadarskoj županiji. Od ukupno 85 oboljelih, ozdravilo ih je 58 pa se situacija sve više normalizira, a Specijalna ortopedska bolnica u Biogradu priprema se za svoju redovnu djelatnost.
 


Pravovremena organizacija


– Želim zahvaliti zdravstvenim djelatnicima, policiji, civilnoj zaštiti, brojnim volonterima i pripadnicima ostalih službi koji su se kroz proteklo razdoblje trudili da sustav bude stabilan. Hvala i medijima koji su iznimno korektno prenosili informacije i dali značajan doprinos suzbijanju širenja panike. Zahvaljujući dobroj pripremi Stožera civilne zaštite Zadarske županije epidemiju koronavirusa dočekali smo spremni. Na vrijeme smo opremili COVID odjel Opće bolnice Zadar, COVID ambulante Doma zdravlja, a naknadno i Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu gdje su bili smješteni pacijenti s lakšim simptomima. Naš Stožer je pravovremeno organizirao karantenu za dio građana koji su morali biti u samoizolaciji, a pomogao je i u nabavci opreme i zaštitnog materijala za zdravstvene ustanove, domove za starije i nemoćne te obiteljske domove – rekao je župan Longin, sretan što se kroz proteklo razdoblje u više navrata pokazala solidarnost građana, između ostalog i kroz brojne donacije Općoj bolnici Zadar za kupnju potrebnih uređaja. Nesebično su se uključili brojni sportaši, gospodarstvenici, poljoprivrednici, umjetnici, ustanove, ali i prijateljske regije…
 




Ujedinjeni kad je najteže


– Teška vremena, pokazalo se to još jednom, bude ono najbolje u nama tako da smo u ovoj epidemiji koronavirusa imali primjer brojnih pojedinaca, ali i institucija koji su se uključili u akciju pomoći našim zdravstvenim ustanovama za kupnju opreme. Dobili smo i donacije iz naših prijateljskih regija iz Kine. Zahvalni smo svima koji su pomogli i pokazali veliko srce kad je bilo najpotrebnije – naglasio je zadarski župan, dodajući kako je prioritet u ovoj krizi bila pomoć zdravstvenim ustanovama za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, jer je borba za zdravlje bila najvažnija.
– Usporedno s time, vodimo i vodit ćemo borbu za svako radno mjesto. Stoga će, uz mjere Vlade RH koje su dosta kvalitetne i opsežne, Zadarska županija dati svoj doprinos kroz izravne i neizravne mjere pomoći gospodarstvu. Smatram da svi trebamo biti solidarni s građanima koje je kriza uzrokovana koronavirusom najviše pogodila. Zato smo u Županiji smanjili plaće dužnosnicima i djelatnicima, ali i donijeli set drugih mjera kojima će se nastojati pomoći poduzetništvu. Prema sadašnjim procjenama to je iznos od 20 milijuna kuna što je više od 15 posto naših izvornih proračunskih prihoda. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti barem djelomično ublažiti posljedice globalne pandemije koronavirusa – zaključuje na kraju župan Božidar Longin.
 


Zadarskoj županiji pomogli i prijatelji iz Kine


Hrvatska je Vlada izravnom zračnom linijom Šangaj – Zagreb u proteklih nekoliko tjedana nabavila više stotina tona zaštitne opreme namijenjene hrvatskom zdravstvenom sustavu i drugim službama koje sudjeluju u suzbijanju epidemije koronavirusa. Uz redovnu opremu koju je kupila Vlada, letovima iz Šangaja pristigla je i medicinska zaštitna oprema koju su Zadarskoj županiji uputili prijateljske provincije Hainan i Jiangxi te tvrtka China Aoyuan Group.
U pošiljci namijenjenoj Zadarskoj županiji prijatelji iz Kine su dostavili medicinski materijal, zaštitne maske i odijela.
– Svaka pomoć u kriznim vremenima je dobrodošla, a naši kineski prijatelji su se iskazali vrlo brzom reakcijom nakon naše zamolbe za pomoć. Potvrdili su konkretnim primjerom da se pravi prijatelji poznaju u nevolji. Zahvalni smo i hrvatskom Veleposlanstvu u Pekingu, veleposlaniku Dariju Mihelinu i cijelom osoblju koje nam je bilo od velike pomoći i koordiniralo dostavu opreme do zrakoplova – istaknuo je župan Božidar Longin.
 


Kad god budu izbori HDZ će pobijediti


Proteklih dana sve se češće spominje mogućnost da se parlamentarni izbori održe tijekom nadolazećeg ljeta. Spominje se prva polovica srpnja, što bi značilo da bi Hrvatski sabor mogao biti raspušten već tijekom svibnja. Što mislite o tome?
– Izbori na ljeto, zašto ne? Zasigurno je da će se i o datumu izbora odlučivati u dogovoru s epidemiološkom službom, ali kad god oni budu, uvjeren sam, HDZ će pobijediti. Smatram da je Plenkovićeva Vlada odlično odradila cijeli ovaj mandat, a mi u Zadarskoj županiji pogotovo možemo biti zadovoljni suradnjom s premijerom i ministrima jer smo zahvaljujući njihovom razumijevanju započeli značajne infrastrukturne projekte. U krizi s koronavirusom odlično su reagirali, što pokazuju i pozitivni zdravstveni trendovi, jedni od najboljih na području Europske unije. Hrvatska je, slobodno možemo reći, postala uzor mnogim državama u svijetu kako se nositi s pandemijom koronavirusa. Također, treba istaknuti kako su i mjere pomoći gospodarstvu bile pravodobne i konkretne i zasigurno su sačuvale velik broj radnih mjesta. I mjeseci koji su pred nama bit će izazovni jer ekonomska recesija prijeti cijelom svijetu. Baš zato je važno imati stabilnu vlast koja može provesti sve potrebne mjere kako bi stabilizirala gospodarstvo – poručio je župan Longin.