SHU traži odgodu otvaranja škola

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Do ispunjenja svih nužnih preduvjeta
Autor: 
Zadarski list/Arhiva
Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) zatražio je u utorak odgodu otvaranja škola do ispunjenja svih nužnih preduvjeta

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) zatražio je u utorak odgodu otvaranja škola do ispunjenja svih nužnih preduvjeta i pritom pozvao nadležne na žurno postupanje, budući je do otvaranja škola ostalo još samo par dana, a ključni problemi nisu niti približno riješeni.

SHU u pismu poziva premijera Andreja Plenkvića, ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka da još jednom preispitaju odluku o otvaranju škola 11. svibnja, odnosno odgode njezinu provedbu do ispunjenja svih nužnih preduvjeta, poručujući da je sve nadoknadivo osim ljudskih života.

Za razliku od postupanja u drugim zemljama EU-a koje su otvorile ili planiraju otvaranje ustanova za odgoj i obrazovanje, u Hrvatskoj nisu provedene nužne prethodne analize, nisu obavljena savjetovanja sa strukom i socijalnim partnerima i nisu osigurali prijeko potrebni uvjeti za rad škola, ističe SHU.

Nisu osigurani osnovni preduvjeti za siguran povratak učenika u škole, a predviđene zaštitne mjere neprovedive su uzevši u obzir dob učenika i prostorno materijalne uvjete u školama. Nepripremljenost može ostaviti trajne posljedice na one na čiji se interes svi rado pozivaju, a nitko od njih ne vidi dijete kao osobu, upozorava SHU. 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je nepromišljenim i neodgovornim postupanjem učinilo odgojno-obrazovne ustanove nedostupnima velikom broju učenika i pretvorilo škole u čuvališta djece sukladno ekonomskom i obiteljskom statusu roditelja.

Slanje djece u školu ne može biti na odgovornost roditelja

Roditelji iz čitave Hrvatske potpisuju izjave u kojima se navodi da šalju djecu u škole na vlastitu odgovornost. Ministarstvo nije bilo sposobno niti poslati jedinstvene obrasce pa se roditelji u velikom broju javljaju nezadovoljni načinom odabira učenika koji se mogu vratiti u školske klupe, tvrdi SHU.

Slanje djece u školu ne može biti "na vlastitu odgovornost“ roditelja već su za njih odgovorni oni koji su odluku o otvaranju škola donijeli, odnosno Ministarstvo i Vlada, ističu sindikalci, a roditelji moraju imati garanciju da su za otvaranje škola ispunjeni svi sigurnosni, prostorni, higijensko-sanitarni i pedagoški uvjeti te da je osigurana zaštitna oprema.

Podsjećaju kako još uvijek nije provedena analiza koliko je kroničnih bolesnika, odnosno visokorizičnih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja, koliko je njih starije dobi i kako će se organizirati rad u takvim slučajevima.

Sva odgovornost prebacuje se na roditelje, ravnatelje i same zaposlenike koji neće imati vremena za pripremu jer dio uputa još uvijek nije spreman (postupanje u slučaju potresa i Covida-19), a brojna pitanja još su uvijek neodgovorena.

SHU upozorava da ravnatelji, uz sve zadaće i nejasnoće, moraju mjeriti temperature, voditi evidencije, prepoznati i raspoznati simptome kod zaposlenika, te moraju organizirati rad za više skupina djece ako se javi više od devetero djece po razredu.

Ne zna se niti što je s radom posebnih ustanova, čiji se zabrinuti zaposlenici u velikom broju javljaju sindikatu. Obzirom da se radi o posebnim ustanovama i djeci s teškoćama, treba jasno precizirati uvjete rada u takvim ustanovama, naglašava SHU.

I Sindikat Preporod se protivi povratku učenika u škole od 11. svibnja, pa je pokrenuo potpisivanje online peticije kojom traže povlačenje te odluke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)