Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Basket« u spomen na Krešu kao hrana za košarke gladne Zadrane

05.05.2021. 07:12


Košarkaški entuzijasti iz Diadore od 20. do 22. svibnja organiziraju treće izdanje sada već tradicionalnog FIBA 3×3 košarkaškog turnira »Diadora Open« koji se održava u spomen na velikana zadarske i europske košarke Krešimira Ćosića. Šlag na tortu bogatog trodnevnog programa je međunarodni seniorski turnir koji će se odigrati u petak 21. i subotu 22 svibnja na vanjskim terenima ŠC Višnjik, a među 16 momčadi osim »basketaša« iz Zadra i okolice, te čitave Hrvatske, sudjelovat će i nekoliko ekipa izvan granica Lijepe naše.


Kvalitetna košarka
– Bitno je istaknuti međunarodni karakter turnira koji mu daje dodatnu vrijednost, pogotovo znajući da se ove godine ne održava velik broj natjecanja u košarci 3×3. Do ovog trenutka prijave je već poslalo nekoliko momčadi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore što turnir diže na jednu razinu iznad lokalne. Vjerujem da nas očekuje kvalitetna košarka u kojoj će svi okupljeni moći uživati – kazao je jedan od organizatora »Diadora Opena« Riki Pahlić.
Košarka 3×3 jedan je od najbrže rastućih sportova na svijetu – brz, atraktivan i oku ugodan. Konačna potvrda njegove vrijednosti došla je 2017. godine kada ga je Međunarodni olimpijski odbor uvrstio u službeni program Olimpijade u Tokiju, a po istim pravilima po kojim će osam najboljih reprezentacija u muškoj i ženskoj konkurenciji ovoga ljeta odmjeriti snage u prijestolnici Dalekog istoka igrat će se i »Diadora Open«. Turnir je prošle godine morao biti otkazan zbog globalne pandemije covida-19, no iako je lopta mirovala ideje u glavama košarkaških entuzijasta nisu, pa se ovoga svibnja turnir vraća u nikada jačem izdanju.
– S »Diadora Openom« je počela čitava priča oko #entuzijasta te je on velika stvar za sve u klubu i prilika da izađemo među ljude. Smatram da Zadru kao košarkaškom gradu treba jaki turnir u košarci 3×3 – dodao Pahlić.


Veliki interes
Da su Zadrani »gladni« dobrog basketa zorno su posvjedočila prethodna dva izdanja koja su okupila veliki broj momčadi i košarkaških zaljubljenika, no kako je uopće došlo do ideje da se u Donatovom gradu organizira turnir u košarci 3×3?
– Diadora je klub entuzijasta, to je naš »hashtag« i nešto što svi živimo. Osjećamo da je naša dužnost da organiziramo što je moguće više aktivnosti i da se približimo ljudima. Ne bavimo se samo dvoranskom košarkom pet na pet, već imamo mnoštvo projekata, počevši od humanitarnih akcija, preko Ljetne lige i Streetballa na Mornarici, pa do ovog turnira. Izuzetno nam je bitno da organiziramo događanja u koja ćemo uključiti što je moguće više Zadrana, ne samo kao sudionike, već i kao gledatelje – zaključio je Pahlić.




Nagradni fond
Za najbolje momčadi osiguran je bogati nagradni fond u iznosu od 1.800 eura za pobjednike i 800 eura za finaliste. Kotizacija za sudionike iznosi 60 eura odnosno 450 kuna, a prijave se vrše putem službene FIBA 3×3 stranice događaja. Više informacija se može dobiti na broj 098/972 3511 (Hrvoje).


Turnir za žene i dječake
Osim seniorskog turnira, u četvrtak, 20. svibnja održat će turniri u zadarskom basketu za dječake u dobi do 13 godina i za žene u otvorenoj konkurenciji. Sudjelovanje je besplatno, a za pobjednike su osigurani pehari i prigodne nagrade. Prijave se vrše na Facebook stranici KK Diadora.


Dobili ime po Kreši
Turnir se organizira u sjećanje na velikana zadarske i europske košarke Krešimira Ćosića koji je svojim igrama na terenu i radom izvan njega dotakao živote brojnih ljudi.
– Sam naziv »Entuzijasti« je nastao u spomen na legendarnog Krešu Ćosića koji je bio veliki košarkaški entuzijast. »Diadora Open« se stoga i organizira krajem svibnja kada se obilježava godišnjica njegove smrti te ćemo nakon završetaka turnira položiti vijence pored spomenika ispred dvorane koja nosi njegovo ime – kazao je Pahlić.