Zadar je dobio jedinstveni predznak staklenog grada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Izložbe u sklopu obilježavanja 12. godišnjice MAS-a
Autor: 
Igrajući se staklenim kockicama, oblutcima, pločicama, staklenim draguljima koje umeće ili u podlogu za mozaik ili u olovne okvire vitraja, Edit Szűr-Szabó nam donosi još jednu staklenu priču, priču koju se najbolje čita u Muzeju antičkog stakla u Zadru, istaknula je Jadranka Belevski, viša kustosica dokumentaristica MAS-a
Marin GOSPIĆ
Besplatan ulaz za sve posjetitelje te 20 % popusta na cijelu ponudu ručno rađenih unikatnih staklenih suvenira

Muzej antičkog stakla u Zadru, danas, 5. svibnja, slavi svoju 12. godišnjicu rada. Tim povodom pripremili su bogat program. Uz otvorenje triju novih izložbi, od kojih su dvije iz vlastitog fundusa Muzeja, imat će i besplatan ulaz za sve posjetitelje te 20% popusta na cijelu ponudu ručno rađenih unikatnih staklenih suvenira. Osim stalnog postava i triju novih privremenih izložbi, posjetitelji mogu vidjeti i dvije staklopuhačke demo radionice.

Mala izložba velikih priča

Zbog trenutačne epidemiološke situacije i mjere koje su na snazi za Zadarsku županiju, službenog otvorenja izložbi neće biti te ovim putem danas pozivaju u Muzej antičkog stakla u Zadru na njihov 12. rođendan.
- Značajno je, unatoč pandemiji i svim mjerama, prezentirati posjetiteljima neprestani intenzivni rad naših djelatnika. Imamo dvije autorske izložbe i najvažnije nam je ponuditi reprezentativan sadržaj u povodu 12. rođendana, a svi zainteresirani mogu doći tijekom radnog vremena pogledati izložbe, iako službenog otvaranja zbog okolnosti nema, govori Hrvoje Manenica, ravnatelj MAS-a.
Dakle, u povodu dvanaestog rođendana Muzeja antičkog stakla u Zadru otvara se prva u nizu izložbi malog formata iz didaktičko-informativnog ciklusa MiniMas. Riječ je o izložbenom projektu čiji se koncept temelji na ideji da je svaki muzejski predmet, bez obzira na veličinu, funkciju, stanje ili atraktivnost svojevrsno povijesno svjedočanstvo kroz koje se mogu ispričati raznorazne zanimljive priča iz svakodnevnog života u doba antike.
U ovom slučaju priča počiva na malenoj staklenoj bočici oblika datulje koja je zanimljiva i zbog mjesta i načina njezine izrade, ali i sadržaja koji se u njoj čuvao.
MAS poziva na malu izložbu velikih priča autorice Anamarije Eterović Borzić kako bi se naučilo nešto novo o staklenoj, ali i pravoj datulji i njezinoj iznimno širokoj primjeni u antici.

Očuvanje autentičnosti

Osim toga, mogu se vidjeti rariteti, saznati što su replike, imitati i surogati na izložbi »Izvornici, kopije, imitati«, autora Šime Perovića, dipl. arheologa i prof. povijesti, koja će također u povodu dana Muzeja antičkog stakla u Zadru od danas biti otvorena za javnost.
Naime, očuvanje autentičnosti muzejskih predmeta jedna je od glavnih zadaća restauratorske prakse u muzejima, što nije nimalo lako ostvariti jer je priroda restauratorskih zahvata takva da se njome zadire u materijalnost predmeta. U nastojanjima da se poštuje izvornost nekog predmeta, ponekad se izrađuju cjelovite reprodukcije bilo od sintetičkih materijala, bilo od materijala istovjetnog izvorniku.
Svaka je reprodukcija odraz subjektivnog pogleda na original, interpretacija koja ovisi o iskustvu i znanju onoga tko reproducira. O osobi koja izrađuje reprodukciju ovisi i selekcija informacija koje su sadržane u izvornim predmetima, odnosno donošenje prosudbe koja je obavijest nekog predmeta najvažnija, koja će biti akcentirana u izvedbi reprodukcije, a koja zatomljena.
Ovom izložbom, uz ekskluzivne izvornike Muzeja antičkog stakla u Zadru te iz više muzeja diljem Hrvatske - Arheološkog muzeja Narona, Muzeja Mimara, Arheološkog muzeja u Zadru, Zavičajnog muzeja Biograd na Moru, prezentiraju se i staklene kopije muzejskih predmeta iz različitih povijesnih razdoblja izrađene istom tehnikom kao izvornik, ali i više varijanti reprodukcija napravljenih od zamjenskih sintetičkih materijala ili uz pomoć digitalne tehnologije.

Novi pogled na umjetničko staklo

Tijekom 12 godina rada kroz izložbene dvorane Muzeja antičkog stakla u Zadru prošao je zavidan broj umjetnika, kako na samostalnim, tako na skupnim izložbama. Zadar je otvaranjem ovog Muzeja dobio jedinstveni predznak staklenog grada, koji osim impresivne kolekcije antičkog, sada već ima i respektabilnu kolekciju suvremenog umjetničkog stakla. Svakom novom izložbom ta Zbirka donacija raste, a svako novo predstavljanje umjetnika donosi novi pogled na umjetničko staklo, nove inspiracije, ali i ono što je podjednako važno i prikaz novih tehnika u radu sa staklom. Upravo iz tog razloga posebno je zadovoljstvo u Muzeju antičkog stakla predstaviti mađarsku umjetnicu i dizajnericu Edit Szűr-Szabó, koja na izložbi »Mediteranski trenutci« u Zadar donosi svoje nadahnuće morem i Mediteranom kroz izložbu staklenih mozaika i vitraja.
Edit Szűr-Szabó u Muzeju antičkog stakla u Zadru predstavlja svoj suvremeni umjetnički rad u starim tehnikama. Staklo, je u mozaičnoj umjetnosti u povijesti korišteno za zidne i stropne mozaike, a izložbom Mediteranski trenutci umjetnica ga donosi i u svojim skulpturama. Edit Szűr-Szabó u svojim djelima otkriva brojna nadahnuća. Njena fascinacija orijentalnom umjetnošću ide pod ruku s rimskom, bizantskom i mletačkom fuzirajući njene dječje preokupacije s brojnim putovanjima u koloristički dekorativna i razigrana djela, kako ih sama naziva, mutantske umjetnosti. U tom neopterećenom hedonističkom konceptu s lakoćom se prepušta igri staklenih kockica oživljavajući dječja sjećanja, utiskujući s komadićima mozaika svoje emocije, asocijacije i veliku vještinu u svoje radove.

Mediteranska poruka

U Muzeju antičkog stakla u Zadru Edit Szűr-Szabó izlaže svoj ciklus skulptura izrađenih u staklenom mozaiku pod nazivom »Mediteranska poruka« ili kako ga još naziva Catwalk, u kojem donosi 11 skulptura mačaka na modnoj pisti s pogledom na more u Zadru, neobičnih mačaka, koje su alter ego ove umjetnice. Mace zagonetnog smješka prenose univerzalne poruke u suvremeno doba, noseći imena društvenih mreža. U doslovnom smislu lockdowna zbog pandemije covida-19, i nemogućnosti neopterećenog kretanja i predstavljanja umjetnosti i umjetnika, ove mace su poslane predstaviti ovu mađarsku umjetnicu u Zadru uz bok mediteranskoj poruci koje i drevno staklo Muzeja antičkog stakla odašilje. To je poruka nade, trajnosti i odolijevanja vremenu, sve ono što krhko staklo u svoj svojoj čvrstoći predstavlja. Edit Szűr-Szabó na ovoj izložbi donosi i radove u tehnici vitraja, kroz koje propituje aktualnost te tehnike u suvremenom dobu. Ona reinterpretira povijest u svom osobnom izričaju izazivajući svoj umjetnički impuls ka oblikovanju novih radova, bilo u arhitekturi ili vitraja kao samostalnih slika.
- Edit Szűr-Szabó umjetnica je koja prihvaća svoju dječju zaigranost i otvorenost istovremeno je preplićući kroz ljubav prema redu i tehničkoj izvrsnosti, premisama neophodnim za rad u obje tehnike. Igrajući se staklenim kockicama, oblutcima, pločicama, staklenim draguljima koje umeće ili u podlogu za mozaik ili u olovne okvire vitraja, Edit Szűr-Szabó nam donosi još jednu staklenu priču, priču koju se najbolje čita u Muzeju antičkog stakla u Zadru, istaknula je Jadranka Belevski, viša kustosica dokumentaristica MAS-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)