Zemuničani negoduju zbog zatvaranja ceste

Slika korisnika admin
Zeminuk
Zemunik se ne miri sa zatvarnjem lokalne ceste nakon otvaranje četverotračne

Prema riječima direktorice Zračne luke Zadar, Katice Pupić Bakrač, konačno su stvoreni svi preduvjeti za zatvaranje sporne ceste preko koje prelazi pista Zračne luke. Mještani Općine Zemunik na čelu s načelnikom Josipom Marušićem negoduju zbog ove odluke kojom bi im se navodno dodatno zakomplicirao život te njihova mjesta ostala u izolaciji.
Prometna "sapunica"
O ovom gorućem problemu oglasio se i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta koji je najavio svoj posjet općini Zemunik kako bi u razgovoru s lokalnim vlastima pokušao pronaći alternativna rješenja ove prometne sapunice kojima bi svi bili zadovoljni. Kalmeta je stajališta kako je zatvaranje ceste koja prolazi uz Zračnu luku nužno, prvenstveno zbog povećanja prometa u Zračnoj luci, jer navodno samo tijekom vikenda sporna prometnica dnevno biva zatvorena oko 40-ak puta čime se zbog uzlijetanja i slijetanja zrakoplova zaustavlja promet vozila tom cestom.
Naime, nedavnom odlukom Božidara Kalmete, sporna cesta D-502 od Zemunika Donjeg do Karina postala je županijska cesta, dok je dio od 450 metara iste ceste koja prolazi uz Zračnu luku nerazvrstana cesta i njome gospodari Zračna luka. Državna cesta je ostala cesta koja prolazi iz smjera Zadra do ulaska u Zračnu luku. Upravo stoga je Katica Pupić Bakrač od Hrvatskih cesta zatražila izradu projekta signalizacije kojim bi se promet tom cestom zatvorio i preusmjerio.
- Hrvatskim cestama, odnosno predsjedniku Uprave HC-a Stjepku Bobanu, uputili smo zahtjev da se izradi projekt signalizacije kojim bi se promet zatvorio i preusmjeravao, jer je državna cesta D-502 preimenovana u državnu cestu D-442 i skraćena je. Ona je ostala samo do ulaska u Zračnu luku. Naše stare težnje su da se ovaj dio zatvori, a mislimo da su sada stvoreni svi preduvjeti za to i očekujemo da se uskoro oglase iz HC-a, jer još uvijek nismo dobili nikakve odgovore od njih, ali ih očekujemo. Ovaj sporni dio od ulaska u Zračnu luku, koji nas u biti zanima, u vlasništvu je Zračne luke Zadar i RH u jednakim omjerima po 50 posto. Mi bismo praktički to mogli zatvoriti, ali ne želimo to izvoditi na barbarski način jer su mještani općine Zemunik ipak naši susjedi s kojima smo njegovali korektne odnose i ne želimo ih pogoršati. Želimo da se nađe jedno rješenje koje bi zadovoljilo i mještane općine Zemunik, a opet s druge strane da se ne ugrožava sigurnost u Zračnoj luci. Kao što sam rekla, mi bismo u principu to mogli zatvoriti, ali ne želimo na takav način, a i ne želimo to napraviti dok Hrvatske ceste ne postave signalizaciju kojom bi se preusmjeravao promet te znak koji upućuje da kod Zračne luke završava državna cesta. Puno djelatnika Zračne luke je upravo iz općine Zemunik i mislim da je i njima u interesu da se ova Zračna luka i dalje razvija, jer što se promet bude povećavao više će se ljudi zapošljavati, a samim time će i Općina Zemunik imati veću korist. Za svaku novu investiciju, svaki novi projekt plaća se i prenamjena zemljišta, komunalni doprinosi, pa mislim da je tu prilika za razvoj i same općine Zemunik, kazala je Pupić Bakrač.
Alternativno rješenje
Iako će zatvaranjem ove ceste preko koje prelazi pista Zračne luke naša županija izgubiti jedinstvenu, ali opasnu atrakciju, zbog sve učestalijih cjelodnevnih presijecanja piste, ali i zbog sve većeg prometa u Zračnoj luci takav potez je ipak nužan, iako ne ide u prilog mještanima općine Zemunik kojima je sporna cesta do sada bila najbliži put do Zadra.
- Od Babinduba bi trebalo postaviti signalizaciju koja bi preusmjeravala putnike, odnosno mještane Zemunika na četverotračnu cestu prema Zemuniku. Znači tu je kraj, kod Zračne luke je kraj, tu je državna cesta i tu cesta završava. Luka mora postaviti svoju ogradu radi sigurnosti i spojiti razdvojene dijelove, istaknula je Pupić Bakrač.
Naime, državna cesta koju presijeca zrakoplovna pista trebala se prema svemu sudeći zatvoriti izgradnjom četverotračnog spoja Zadar II-Gaženica. Zračna luka je Hrvatskim cestama to i uvjetovala uz suglasnost za dobivanje građevinske dozvole. Stoga je u studenom nakon otvaranja nove ceste, tzv. Kalmetine, uprava Zračne luke zatražila zatvaranje sporne ceste. Tome su se usprotivili mještani općine Zemunik, kojima se putovanje do posla "Kalmetinom" produžava za 8 kilometara te kako ističu, isto tako i ugrožavaju interesi lokalnog stanovništva.
- Neka se ta cesta zatvori, ali neka se onda nađe neko alternativno rješenje da se ovim pravcem i dalje može prometovati. Ako se zatvori ta cesta, a ne bude drugog rješenja, onda će to biti povijesna pogreška za općinu Zemunik. Sada se lokalno stanovništvo želi preusmjeriti na brzu cestu, a s nje na sporu. Takvo rješenje nije poželjno za naše mještane. Mi nismo protiv Zračne luke, napretka i razvoja, ali se mora misliti i na nas. Očekujemo još uvijek sastanak s ministrom Kalmetom koji nam je obećao pomoći u pronalaženju alternativnog rješenja. Mi tu živimo i radimo i najbolje razumijemo da brza cesta nije alternativno rješenje koje želimo jer dosta naših mještana vozi sporije motocikle kojima ne mogu na brzu cestu. Želimo da nam se da jamstvo za nekakvo alternativno rješenje ako je to moguće, jer do sada se uvijek mislilo na lokalno stanovništvo, pa se nadamo da će tako biti i dalje. Sada najviše računamo na pomoć ministra Kalmete, istaknuo je Josip Marušić, načelnik Općine Zemunik.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno