Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Biti ili ne biti

Autor: Roman Morović

04.06.2009. 22:00
Biti ili ne biti

Foto: Zvonko KUCELIN



Trener Zadra Zmago Sagadin jučer je u Dvorani Krešimira Ćosića održao konferenciju za novinare uoči četvrte utakmice finala doigravanja prvenstva Hrvatske između Zadra i Cibone. U press centru na Višnjiku okupio se rekordan broj predstavnika sedme sile (kada je riječ o utakmicama Zadra), a „pressica” je trajala mnogo duže nego inače, gotovo pola sata. Uoči posljednje utakmice sezone u svojoj dvorani stvari su za košarkaše Zadra prilično jasne. Pobjedom protiv Cibone osigurali bi petu odlučujuću utakmicu za prvaka Hrvatske u Zagrebu, a porazom bi okončali sezonu bez trofeja. Zadrani, naravno, o ovoj drugoj opciji ne žele niti razmišljati.
– Nismo imali puno vremena za pripremu između treće i četvrte utakmice. U srijedu smo analizirali razloge poraza u Zagrebu, jučer smo odradili jedini ozbiljan trening i sutra idemo izjednačiti rezultat. Na licima mojih igrača vidim veliku želju da se revanširamo Ciboni za taj poraz u trećoj utakmici i siguran sam da ćemo dati sve od sebe da to napravimo. Čak i oni igrači koji imaju određenih problema s ozljedama ne žele propustiti niti jedan trening. Svi su potpuno mobilizirani i maksimalno motivirani. Kakve su nam realne mogućnosti to će pokazati utakmica, a ja tvrdim da smo mi u dobrom stanju i da se možemo nositi s Cibonom, naročito na domaćem terenu gdje smo do sada pokazali drugačije lice i puno bolju igru – kazao je u uvodu Sagadin.
 Zadrani su spremni
 Zdravstveno stanje u momčadi Zadra je zadovoljavajuće. Unatoč napornoj sezoni svi igrači iz dana u dan ističu kako će na terenu dati i posljednji atom snage ne bi li pobijedili Cibonu i onda u utorak u Zagrebu svim snagama krenuli u obranu naslova prvaka Hrvatske.
– Svi igrači su zdravi, nitko nema nekih ozbiljnijih problema i svi su u punom pogonu. Što se ovih sitnih ozljeda tiče najveći problem ima Boisa kojemu je sada razbijena i druga arkada. Na prvoj utakmici mu je bila razbijena prva, a sada druga arkada ali pošto mu je oba puta na utakmicu došla supruga pretpostavljam da je ona odgovorna za to – našalio se Sagadin.
Kakvo je stanje sa Rančićem?
– On je u malo slabijem stanju jer je propustio nekoliko treninga, odnosno radio je nešto lakše od ostalih. Nije sporan njegov napadački dio već obrambeni jer su on i Car odigrali katastrofalnu obranu na Kusu. Jasno je da se sa Cibonom ne možemo natjecati tko će dati više koševa. Protiv Cibone moramo igrati čvrstu obranu i onda dodati sve ostalo, ali obrana je najvažnija. Dobra, čvrsta i borbena obrana se može uvijek igrati, a dobar šut se ne može imati baš uvijek. U tom obrambenom dijelu je Rančić sada malo slabiji jer mu nedostaje snage, a što se napadačkog dijela tiče nadam se da će ponoviti predstavu iz drugog poluvremena treće utakmice.
 Koncept ostaje isti
 Iako je treća utakmica u Zagrebu završila sa najmanjom razlikom, ona je definitivno ponudila najmanje neizvjesnosti do sada. Cibona je furioznom završnicom prvog poluvremena sve dvojbe oko pobjednika otklonila već nakon dvadeset minuta igre, a Zadrani su svjesni da im se takvo što niti slučajno više ne smije ponoviti.
– Sigurno je da imamo puno rezerve, a to se prije svega odnosi na broj vlastitih pogrešaka koji obavezno moramo smanjiti. Na posljednjoj utakmici smo imali previše izgubljenih lopti i previše puta smo prelako davali loptu u ruke protivniku. Osim toga, velike rezerve imamo i što se tiče povratka u obranu jer još uvijek primamo previše laganih poena iz njihovih kontranapada. To moramo odraditi puno bolje nego na trećoj utakmici. Posljednja, ali ne manje važna stvar je ta da moramo barem izjednačiti skok. Kada smo uspijevali izjednačiti ili dobiti skok protiv Cibone dobivali smo i utakmicu. Jasno, premalo je vremena za nekakve taktičke promjene. Neke detalje ćemo pokušati promijeniti ali u principu koncept ostaje isti. Još jednom naglašavam da je želja i volja svih mojih igrača na vrhuncu i dati ćemo sve od sebe da dobijemo tu utakmicu i izborimo petu odlučujuću u Zagrebu – zaključio je Sagadin, a onda je krenula prava novinarska paljba.
Tko sudi?
– Ne znam. Inače nikada ne pitam niti me unaprijed zanima tko sudi. Zapravo, tek kada dođem u dvoranu vidim tko sudi.
Kakvu Cibonu očekujete?
– Mislim da ni oni neće ništa bitno promijeniti u svojoj igri. Očekujem isti koncept igre, a što je u njihovim glavama i jesu li neki igrači kupili avionske karte za subotu, to ne znam. Jasno je da će oni pokušati dovršiti posao već u Zadru, to je njihovo pravo, a naše pravo je da im do ne dopustimo.
 Zadar igra čistu obranu
 Kako komentirate izjavu Alana Andersona koji kaže da se, kada igra u Zadru, osjeća kao da igra u kavezu jer se igrači Zadra grebu, čupaju i potežu?
– Tvrdim da moji igrači nikada ne udaraju protivnika. Ako je netko u ovom slučaju izudaran onda samo pogledajte lice Boise koji je naš igrač koji igra najbliže košu. Ja niti jednom svom igraču nikada nisam rekao da udari protivnika jer to nije sportski. Mi igramo korektno. Konstitucija naše momčadi je puno lakša nego Cibonina, kod svakog igrača je razlika barem u nekoliko kilograma, naročito na centarskim i krilnim pozicijama. Prema tome mi i nemamo neke fizičke osnove da igramo grubu košarku. Mislim da igramo čisto i da nam još uvijek obrana nije na onom nivou na kakvom bi ja htio da bude. Moramo raditi veći pritisak na svakom njihovom dodavanju pa da možda i presjećemo, odnosno ukrademo koju loptu i tako otvorimo prostor za kontranapad. To je naša igra, a ne klinč igra jer za to jednostavno nemamo fizičke predispozicije. Što se same Andersonove izjave tiče mogu samo reći da živimo u demokratskom društvu i svatko ima pravo reći što misli ali ja tu njegovu izjavu ne mislim komentirati. Ja sam samo objasnio način na koji mi igramo obranu. Mislim da je sve do sada bilo u okvirima neke borbe za naslov prvaka. Nije bilo nikakvog ekscesa ni na terenu ni van terena i sve je u duhu borbe za trofej. Svaka momčad koristi svoje komparativne prednosti pa tako Cibona obilato koristi višak kilograma naročito na unutrašnjim pozicijama. Mi ne možemo sutra Gečevskom i Ružiću nabaciti po deset kila pa da se ravnopravno bore, već pokušavamo to kompenzirati tehnikom kretanja i zato su naši centri opasniji sa poludistance i sa trice nego u samoj igri ispod koša.
 Dobri suci, loš kriterij
Kako komentirare napise u medijima da vašim izjavama nakon treće utakmice u Zagrebu stvarate pritisak na suce?
– Ja nikada nisam zadovoljan kada neke stvari, u ovom slučaju omjer prekršaja u prvom poluvremenu, nisu izjednačene. To nije normalno i to će meni uvijek ostaviti dojam da tu nešto ne štima. Ako još uzmete u obzir da je od prve minute Cibona igrala presing i u svakoj prilici koristila presing po cijelom terenu mislim da je taj omjer prekršaja morao biti ujednačen. Dakle, ja sam govorio samo o neujednačenom kriteriju kod dosuđivanja tih kontakata. Ja ne vršim pritisak ni na koga ali sam reagirao na osnovu podataka koji pišu u statistici, a oni kažu da je u prvom poluvremenu Zadru svirano čak 14 prekršaja, a Ciboni dvostruko manje. Na drugoj utakmici su obje momčadi imale po 19 prekršaja. Na prvoj u Zagrebu je nama svirano 29 prekršaja, a njima bitno manje. Mislim da broj prekršaja i slobodnih bacanja na takvim utakmicama mora biti barem otprilike izjednačen. Kada to bude tako onda možemo reći da je kriterij ujednačen.
Predsjednik HKS-a Danko Radić izjavio je da su suci najbolji akteri finalne serije. Što vi mislite o tome?
– Ne mislim da su suci loši. Hrvatska ima jednu skupinu zaista odličnih sudaca koji vrlo dobro kotiraju i u Europi. Ja dobro poznam dosta tih sudaca i znam da posjeduju kvalitetu. Stvar je čisto u presuđivanju nekih situacija i u kriteriju koji je bio u prvom poluvremenu treće utakmice s kojim nikako nisam zadovoljan. U drugom poluvremenu je taj kriterij bio puno više ujednačen i to kada smo mi počeli igrali presing i kada više nismo imali što izgubiti. Normalno bi bilo da u drugom poluvremenu mi imamo više prekršaja, a ne u prvom. To je stvar kriterija i presuđivanja tih kontakata. Ako se sjećate finala NLB lige između Cibone i Partizana, Perasović se žalio da su suci puštali pretvrdu i čvrstu igru i da bi za to kod nas već bilo dosuđeno četrdeset prekršaja. Zbog toga je Cibona bila hendikepirana jer se nije dovoljno dobro adaptirala na tu situaciju. Mislim da je to s njihove strane poticalo tvrđu igru, a ja nemam ništa protiv da se tako igra. Igrači i treneri se moraju prilagoditi situaciji na terenu ali samo želim da sudački kriterij bude ujednačen.


 KAKO ZAUSTAVITI ANDERSONA?


– Anderson ima veliku slobodu u Ciboninoj igri i uvijek ispali mnogo šuteva. Prema tome, normalno je da igrač takve kvalitete, ako ispali toliki broj šuteva zabije barem dvadesetak poena. To je njihov koncept. Mislim da bi Hrvoje Perić po konstituciji i kvalitetama koje posjeduje morao odigrati puno bolju obranu na njemu. Dovoljno je visok, brz i pokretljiv ali mu nedostaje iskustva pa katkada ispadne naivan. Očekujem da će sutra i Perić i Juby odigrati bolju obranu na Andersonu. Oba su fizički slabiji od njega tako da moraju igrati bržu obranu nogama, brže se kretati lijevo-desno i ne dozvoliti mu direktan ulazak. Moraju obraniti barem dva driblinga tako da ga natjeraju da ode malo u širinu gdje im onda rotacijom mogu pomoći i drugi igrači. Ako mu dozvolimo previše direktnih ulaza jako ga je teško braniti. U svakom slučaju mislim da možemo bolje i nadam se da ćemo danas to i pokazati – mišljenja je Sagadin.




 PRIŽELJKUJEM PUNU DVORANU


Koliko je Zadru važna podrška navijača ne treba previše isticati. Tornado je uvijek bio iznimno važan faktor na svim utakmicama Zadra, a naročito kada je riječ o finalima s Cibonom. Sasvim je sigurno da će tako biti i večeras.
– Očekujem i priželjkujem punu dvoranu jer nam je podrška s tribina iznimno potrebna. Nije nam lako, Cibona je dobra, jaka momčad i sigurno će doći tu odlučna da završi seriju. Nama je svaka pomoć s tribina neophodna – kaže Sagadin.