Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kalmeta položio kamen temeljac za izgradnju vatrogasnog doma

Autor: Ivan Knežević

04.06.2009. 22:00
Kalmeta položio kamen temeljac za izgradnju vatrogasnog doma

Foto: Vedran SITNICA



– Ovo je tek naš pokušaj zahvale vatrogascima koji rade težak i opasan posao. Vatrogascima čestitam na svemu što su dosad napravili, na silnim intervencijama i dobrom i požrtvovnom radu. Želim im puno sreće i što manje posla – kazao je Kalmeta
Ministar Božidar Kalmeta položio je kamen temeljac u Tkonu na otoku Pašmanu, na mjestu gdje će započeti gradnja vatrogasnog doma. DVD Tkon proslavilo je 25 godina postojanja.
– Ovo je tek naš pokušaj zahvale vatrogascima koji rade težak i opsasan posao. Vatrogascima čestitam na svemu što su dosad napravili, na silnim intervencijama i dobrom i požrtvovnom radu. Dobra obučenost i opremljenost glavni su preduvjet za gašenje požara i mi se ovoim ljudima možemo jedino diviti i truditi se da im pomognemo. Želim im puno sreće i što manje posla – kazao je Kalmeta.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će sa 1,5 milijuna kuna sufinancirati izgradnju doma, prvog na otoku Pašmanu. Ministar Kalmeta najavio je i kupnju broda u vrijednosti 1 milijun kuna koji će služiti za međuotočku povezanost vatrogasnih jedinica, te povezanost zadarskih i otočkih vatrogasaca.
Kalmetu, dožupana Đanija Bunju, tajnika ministarstva mora Zdravka Livakovića, glavnog zapovjednika vatrogasnih snaga Republike Hrvatske Mladena Jurina, zapovjednika JVP Zadar Željka Šošu i brojne druge uglednike dočekao je načelnik Općine Tkon, Daniel Katičin.
– Čast mi je što ste svi došli ovdje i radujem se početku izgradnje Doma koji će pomoći kvaliteti obavljanja posla naših vatrogasaca. Dom će dobro donijeti Pašmanu, ali i Ugljanu na kojem također nema izgrađenog doma, kazao je Katičin.
Uime DVD-a Tkon govorio je njegov zapovjednik Romeo Lukačić.
– Mi smo mladi DVD, napunili smo tek 25 godina. Svečanost polaganja kamena temeljca uveličala je i naš rođendan. Dom neće biti velik, ali mi ćemo se truditi da bude učinkovit, i na korist ne samo Pašmanu, nego i Ugljanu, istaknuo je Lukačić. Izvođač radova je Lavdara d.o.o. iz Zadra.


 OTVORENJE MOSTA 20. LIPNJA


Kalmeta se na kraju svog govora osvrnuo i na međuotočki „trn u oku”, most Ugljan-Pašman čija izgradnja još uvijek traje.
– Očekujemo puštanje mosta u promet oko 20-og ovog mjeseca, a prije toga, oko 16-og čeka nas tehnički pregled. Plovni kanal također ćemo otvoriti ali samo privremeno, preko ljeta, kako bi se njime moglo nesmetano prometovati u sezoni. Na jesen ćemo ga opet zatvoriti i tada kreću radovi na njegovom proširenju – kazao je Kalmeta.