Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mlade Nina oduševilo Vandino odrastanje

Autor: Velimir Brkić

04.06.2009. 22:00
Mlade Nina oduševilo Vandino odrastanje


Vanda ima tek 13 godina, majku (Ana Majhenić) koja je trudna, oca koji skoro nikad nije kod kuće, Igora koji je čudan i pravu hrpetinu jedinica iz matematike. No, ipak, ona ima i tetu, odnosno, kućnu pomoćnicu Zlatu (Anica Kovačević) koja će joj uspješno pomoći da za sve te probleme nađe i rješenje…
U organizaciji Grada Nina, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, u ninskom Domu kulture izvedena je kazališna predstava za ninske osmoškolce, tinejdžerski hit “Vanda”. Predstavu je, u sklopu tjedna u kojem se obilježava dan Grada Nina, izvelo zagrebačko kazalište Mala scena. Predstavu za mlade “Vanda” prema popularnom romanu Silvije Šesto Stipaničić prilagodila je i na scenu postavila Snježana Banović.
Iva, Anica i Ana
– Predstavu za djecu “Vanda” financira Ministarstvo kulture u programu mreže kazališnih gostovanja u Republici Hrvatskoj. Kako je predstava namijenjena mladima od 10 godina i starijima u njoj su uživala djeca od 5. do 8. razreda Osnovne škole “Petar Zoranić” iz Nina. Inače, ukupni troškovi predstave iznose 7.500 kuna. No, zahvaljujući dobroj suradnji Grada i nadležnih ministarstava, predstava je za naše školarce besplatna, istaknula je Mirjana Knežević, stručna suradnica za društvene djelatnosti Grada Nina, dodajući da je nadasve raduje što su učenici jako dobro prihvatili ovu izvedbu kojoj je cilj mladima približiti kazališnu kulturu kako bi i nakon izlaska iz osnovne škole nastavili raditi na svom kulturnom obrazovanju te nastavili posjećivati kazališta
Djeca su s oduševljenjem dočekala predstavu o odrastanju 13-godišnje Vande, tim više što glavnu ulogu ima poznata mlada glumica Iva Visković, koja uz izvrsnu kazališnu karijeru uspješno radi i na malim ekranima glumeći u poznatim domaćim serijama. Pored nje izvrstan glumački talent i ljubav prema kazališnim daskama na djecu su prenijeli i ostali glumci, 25-godišnja Zadranka Anica Kovačević koja je TV gledatelje osvojila nastupima u reklamnim kampanjama za jednog mobilnog operatera “Roko i Mare”, a također je igrala u serijama “Villa Marija”, “Cimmer fraj”, “Ne daj se Nina” i “Zauvijek susjedi”, te Ana Majhenić koja je ostvarila zapažene uloge u sapunicama “Obični ljudi”, “Zakon ljubavi” i “Ne daj se, Nina”.
Tinejdžerski problemi
Ovo je prva suradnja Ive, Ane i Anice s Malom scenom, a podršku na sceni dao im je i stariji kolega Dražen Bratulić koji je ostvario niz uloga u mjuziklima i dramskim predstavama. Na maloj sceni mu je ovo peta uloga.
Pedesetominutnu priču o odrastanju mlade Vande, prilagođavanju novim situacijama i toleranciji sa zanimanjem su pratili i učenici i njihovi profesori. Već su i pale neke nove ideje za sljedeću godinu i dramsku skupinu kako bi i sami učenici oduševili svoje kolege na vlastitim kazališnim daskama svojim glumačkim talentom i umijećem.
Predstava govori o tome kako će trinaestogodišnja Vanda (Iva Visković) riješiti sve nerješive probleme koji se gomilaju oko nje. Vanda ima tek 13 godina, majku (Ana Majhenić) koja je trudna, oca koji skoro nikad nije kod kuće, Igora koji je čudan i pravu hrpetinu jedinica iz matematike. No, ipak, ona ima i tetu, odnosno, kućnu pomoćnicu Zlatu (Anica Kovačević) koja će joj uspješno pomoći da za sve te probleme nađe i primjereno rješenje, jer teta Zlata ima jednostavnu filozofiju, a ta ja da svi tinejdžerski problemi ipak vuku svoje korijene iz obiteljskog doma. Ne okoline, kako to svi misle, i svaki od njih je izazov koji će nas, ako ga svladamo, pretvoriti u bolju osobu, govori Knežević, dodajući da su pored djece i učitelja organiziranjem ovakvih i sličnih događanja u Ninu oduševljeni i roditelji jer ne moraju za svaku kazališnu izvedbu voditi djecu u Zadar.
– Kazališna gostovanja u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu Ninu svakako su dobrodošla. Nastavit ćemo ih i dalje jer su pala na zaista plodno tlo. Kazališne predstave imaju kvalitetnu publiku, primjeren prostor, ali pomaže i sam duh prošlosti kojim Branimirov grad odiše, prožet slavnom poviješću, tradicijom i kulturom, zaključila je Mirjana Knežević.