Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Najbolji orač Marko Birkić

Autor: Siniša Klarica

04.06.2009. 22:00
Najbolji orač Marko Birkić

Foto: Siniša KLARICA



U Biogradu je otvoren 2. sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme. Sajam je, kako je u pozdravnoj riječi rekao gradonačelnik Ivan Knez, dio aktivnosti u sklopu brandiranja Grada Biograda. Dožupan Đani Bunja spomenuo je malo poznati podatak da je Vransko jezero počelo s procesom meliorizacije još davne 1770. Poljoprivreda, zajedno s turizmom, kazao je Bunja, danas može činiti snagu gospodarstva ovog kraja.
Sajam je otvorio načelnik sektora u Ministarstvu poljoprivede Tugomir Majdak koji obećao potporu njegovog ministarstva ovakvim manifestacijama, tim više što ove godine izlaže dvostruko veći broj izlagača nego prošle godine, njih 36. To bi 2012. trebalo kulminirati Svjetskim prvenstvom u oranju koje će se održati u Biogradu.
Neposredno prije otvaranja sajma na poljima poljoprivrednog poduzeća Vrana d.o.o. održano je županijsko prvenstvo u oranju. Nastupilo je devet natjecatelja, a njihovo oranje mjerilo se kroz dvadesetak pokazatelja. Prvo mjesto osvojio je Marko Birkić, a uz njega boje Zadarske županije na državnom prvenstvu u oranju branit će Krešmir Dražina, dok je treće mjesto osvojio Josip Bobanović.
Sajam u kampu Sv. Dominika u Biogradu otvoren je nedjelje a od ostalih aktivnosti posebno su zanimljive dvije vođene degustacije maslinovog ulja u provedbi Kluba kušača maslinovog ulja Udruge maslinara i uljara „Orkula” iz Biograda na Moru.