Sektor zgradarstva učiniti energetski učinkovitijim

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
zupanija_greenhouse
Vedran SITNICA
Uvodna riječ pripala je pročelniku Upravnog odjela za prostorno uređenje Oliviju Meštroviću

U suradnji s  Energetskim institutom "Hrvoje Požar" Zadarska županija je organizirala radionicu  u sklopu projekta GreenBuildingplus, koja se održala  jučer u Velikoj vijećnici Doma Županije. Cilj GreenBuilding programa je povećanje  učinkovitosti korištenja energije, stoga su predavači ponajviše govorili o novim i  suvremenim graditeljskim dostignućima u području projektiranja, izvođenja i proizvodnje energetski učinkovitih  materijala i opreme.

Centar za solarnu  energiju

Prije samog početka radionice i predavanja uvodna  riječ pripala je pročelniku  Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i  komunalne poslove Oliviju  Meštroviću nakon čega se  svim sudionicima obratio i  župan Stipe Zrilić.

- Današnja tema govori o  zajedničkom cilju u promicanju energetske učinkovitosti. Svi znamo koliko je važna  energija za razvoj svakog  društva i svaka država mora  imati smislene mjere za njezin  razvoj. Svaki projekt u tom  pogledu mora biti održiv u  financijskom smislu i pritom  ne smije loše utjecati na okoliš. U svemu tome vrlo su  važni i obnovljivi izvori energije. Zadarska županija je  zainteresirana za ovakve projekte i institut Hrvoje Požar  nam je oduvijek bio dobar  partner u tome. Nadam se da  će ova radionica dati svima  vama dobre ideje za daljnji  razvoj institucija ili ustanova  koje vodite, kazao je Zrilić.

Radionici je nazočilo 60-ak  sudionika raznih profila poput ravnatelja srednjih škola  među kojima je bio i Tihomir  Tomčić, ravnatelj Strukovne  škole "Vice Vlatković", koja je  na radionici predstavila svoj  novootvoreni Centar za solarnu energiju u suradnji s  tvrtkom VAILLANT GmbH.  Tu su još bili i brojni predstavnici ustanova, kojima je  osnivač Zadarska županija  kao i predstavnici tvrtki koje  se bave graditeljstvom.

Širenje znanja

Također je u sklopu radionice prezentirana i studija  "Programa procjene potencijala obnovljive energije i  povećanja energetske učinkovitosti na području Zadarske županije", o čemu je govorio Siniša Knežević iz Odjela za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost,  dok je o samom značenju  energetske učinkovitosti u  zgradarstvu i o novom zakonodavnom okruženje po  tom pitanju, kao i o energetskom certifikatu te klasifikaciji zgrada govorila dip.  ing. arh. Željka Hrs Borković,  također iz Odjela za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

- Poruka ove današnje radionice je širenje znanja i  edukacije na području učinkovitosti korištenja energije i  promicanje korištenja obnovljivih izvora energije. Stanje  po tom pitanju i u pogledu  napretka je svagdje u Hrvatskoj slično jer je energetska učinkovitost kao projekt još uvijek nešto novo.  Naročito kada je riječ o onoj  u zgradama na kojoj je danas  poseban naglasak. Naime,  sektor zgradarstva je posebno  važan kao potrošač energije  jer spada u najveće pojedinačne potrošače te u ukupnoj potrošnji energije sudjeluje sa oko 50 posto. Za  smanjenje te potrošnje prva  mjera je dobra toplinska izolacija i zaštita, a zatim su tu  još i povećanje energetske  učinkovitosti u pogledu grijanja, rasvjete, električne  energije i kod korištenja  kućanskih aparata. Projekti  poput GreenBuildinga podižu samu kvalitetu gradnje  kao i njezin standard i komfor. S obzirom da je Hrvatska  suočena s dva velika problema, a to su nedostatak  energije i stalan rast cijena  energije i energenata, ovakvi i  slični projekti u budućnosti  mogu biti od velikog  značenja, zaključila je Željka  Hrs Borković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno