Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Spomenik stradaloj djeci i u Zadru

Autor: Velimir Brkić

04.06.2009. 22:00
Spomenik stradaloj djeci i u Zadru


Na području Zadarske županije tijekom Domovinskog rata poginulo je 22 djece. No, taj broj još nije konačan. Čim se utvrdi točan broj poginule djece, podignut ćemo spomenik u koji će biti upisana njihova imena i prezimena, najavila je Ljubica Krcić
Dvjestotinjak roditelja iz hrvatskih županija od Vukovara do Dubrovnika, čija su djeca poginula u Domovinskom ratu, okupili su se u Slavonskom Brodu na susretu sjećanja na poginulu djecu Domovinskog rata pod nazivom “Mali križ – velika žrtva”. Taj se tradicionalni, sedmi po redu susret organizira svake godine u Slavonskom Brodu, jer je u tom gradu u tijeku Domovinskog rata poginulo najviše djece, odnosno 29 od ukupno 400-tinjak poginule djece na području cijele Hrvatske.
Monografija o malim žrtvama
Zahvaljujući Zadarskoj županiji, gradovima Zadru, Benkovcu, Obrovcu i Biogradu te općinama Bibinje, Škabrnja, Starigrad i Zemunik na susretu je nazočilo i 12 članova Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, predvođenih predsjednicom Ljubicom Krcić. Problemi koje imaju roditelji poginule djece postupno se rješavaju. No, unatoč tome što roditelji i udruge stalno ukazuju na njih, mnogi još nisu riješeni.
Poglavito se to odnosi na ukidanje zapreke s kojom bi obitelji poginulih mogle ostvariti obiteljsku invalidninu koja iznosi “čak” 831,50 kuna.
– Tijekom agresije na Hrvatsku, prema trenutačno dostupnim podacima, poginulo je 320 djece. Konačna brojka bit će poznata kada bude završen registar čiju je izradu potaknula Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade RH. O izradi registra, izdavanju primjerene monografije o malim žrtvama i podizanju nacionalnog spomen-obilježja ponovno se razgovaralo u Slavonskom Brodu, rekla je Krcić, dodajući da je uime županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata položen vijenac i zapaljene su svijeće kod spomenika Djevojčica, koji se nalazi ispred slavonskobrodske Osnovne škole “Hugo Badalić” čijih je 11 učenika poginulo u Domovinskome ratu.
Susret je organizirala Zajednica udruga Hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, a započeo je polaganjem vijenaca ispred Velikog križa na glavnom gradskom groblju. Potom su roditelji sudjelovali na misi zadušnici koju je u župnoj crkvi Gospe od brze pomoći predvodio domaći župnik Ivan Lenić.
Četiristo lampiona
Nakon mise slijedio je program komemoracije u Domu HVIDRA-e na Plavom polju, u kojem su prigodan program priredili učenici OŠ “Hugo Badalić”, a zatim su predstavnici Vlade, ministarstava, gradskih i županijskih vlasti te udruga nastalih poslije Domovinskog rata, kod spomenika Djevojčica, koji je u spomen na nevine dječje žrtve Domovinskog rata u Slavonskom Brodu podignula “Hrvatska žena”, položili vijence i zapalili znakovito 400 lampiona, za svako dijete po jedan, postavivši ih u obliku srca. Molitvu je predvodio Zvonimir Martinović, vikar župe Gospe od brze pomoći.
Na području Zadarske županije tijekom Domovinskog rata poginulo je 22 djece. No, taj broj još nije konačan. Čim se utvrdi točan broj poginule djece, podignut ćemo spomenik u koji će biti upisana njihova imena i prezimena, najavila je Krcić, dodavši da su i civili dali svoj obol u Domovinskom ratu te istaknula da će se županijska udruga uvijek sjećati svake žrtve Domovinskog rata, posebno žrtava djece.
Riječi su slabe kada se prisjećamo 320 djevojčica i dječaka koji su potpuno nevini poginuli tijekom Domovinskog rata. Nažalost, do danas za žrtvu malih anđela nitko nije odgovarao. Zato naša borba protiv zaborava mora biti svakodnevna, zaključila je Krcić.