Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Strahote rata i snaga ženske ljubavi

Autor: Jelica Farkaš

04.06.2009. 22:00
Strahote rata i snaga ženske ljubavi


Predstavljeno je šest knjiga čije su autorice svaka iz svojeg kuta, svojih iskustava i doživljenih osobnih tragedija opisale strahote rata. Ova djela na koji god način bila pisana svjedoče jedno vrijeme i jednu istinu, koja mora ostati zabilježena, istaknuto je na skupu
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana nevine djece – žrtava agresije, u četvrtak je biogradskoj Gradskoj knjižnici predstavljen projekt zadarske zadarske udruge “Žene u Domovinskom ratu” pod nazivom “Snaga ljubavi – činiti dobro”.
Predstavljajući gošće i sudionice skupa ravnateljica Gradske knjižnice Jelka Sipina naglasila je da je tema posvećena ratnim stradanjima djece uvijek teška, no isto tako, žene su te koje su sa svojim posebnim senzibilitetom znale na najbolji mogući način ne samo doživjeti, već i zabilježiti da se ne zaboravi.
Da se ne zaboravi…
Gošće tribine bile su Ivana Haberle, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar, koja je predstavila projekt “Snaga ljubavi”, Ljubica Krcić, predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata, koja je govorila o stradanjima civila na području Zadarske županije, te prof. Marija Obad, koja se osvrnula na ulogu žena u Domovinskom ratu.
U sklopu projekta “Snaga ljubavi” predstavljeno je šest knjiga čije su autorice, svaka iz svojeg kuta, svojih iskustava i doživljenih osobnih tragedija, opisale strahote rata.
– Hrabrost je to za mnoge od njih koje su se prvi put susrele s perom i pisanom riječju. No ova djela na koji god način bila pisana svjedoče jedno vrijeme i jednu istinu, koja mora ostati zabilježena, istaknuto je na skupu.
Istom prigodom naglašena je dobra suradnja Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata s Gradom Biogradom te ostalim gradovima i općinama na području Zadarske županije.
Najčešći problemi s kojima se ova Udruga susreće, čulo se na skupu, jesu školovanje i zapošljavanje invalidnih osoba stradalnika rata, a posebno mladih. Isto tako još uvijek nije utvrđen točan broj poginule djece u Domovinskom ratu, iako službeni podaci govore o 320 stradalih maloljetnika, dok ta brojka prema neslužbenim podacima iznosi preko 400.
Spomenik u Slavonskom Brodu
– Za svu poginulu djecu Domovinskog rata bit će podignut spomenik u Slavonskom Brodu. Još se ne zna točan broj pa tako ni popis svih imena, koja će biti upisana na njemu, kazala je Ljubica Krcić.
Ona je, također, dodala da ukupan broj ranjene djece tijekom Domovinskog rata iznosi 1.280, a u zadarskoj ih je udruzi 52.
Skupu u biogradskoj Gradskoj knjižnici nazočan je bio i biogradski gradonačelnik Ivan Knez, kao i članovi Odbora za ravnopravnost spolova koji djeluje pri biogradskom Gradskom vijeću te članovi društva “Naša djeca”. Gošće su čitale odlomke iz predstavljenih knjiga, čije su autorice svoja svjedočanstva sročile iz srca i duše, straha i nedoumice, a koje su i danas nakon toliko vremena jednako snažne i jednako bolne. Da je promocija knjiga žena koje govore o Domovinskom ratu bila itekako upečatljiva, najbolje se moglo vidjeti na licima posjetitelja tribine, koji su sa suzama u očima, bez riječi, slušali i sjećali se…