Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Studenti i susjedi kopali sa štićenicima Doma

Autor: Dragana Glavočić

04.06.2009. 22:00
Studenti i susjedi kopali sa štićenicima Doma

Foto: Sebastian GOVORČIN



Radna akcija pod nazivom “Kopaj s nama” u četvrtak se odvijala u dvorištu Doma za odgoj djece i mladeži. Djelatnici Doma i njegovi štićenici, nekolicina susjeda te brojni volonteri – studenti zadarskog Sveučilišta sudjelovali su u akciji uređenja domskog vrta.
Vlatka Vladilo, volonterka koja je bila jedna od pokretača akcije, kazala nam je da je inicijativa o pokretanju akcije krenula prošli tjedan slučajno i stihijski te su se mnogi s lakoćom odazvali.
– Cilj ove akcije je dobro druženje, koristan rad i sklapanje prijateljstva, dodala je Vladilo.
Sudionici akcije okopali su zelene površine oko zgrade Doma te zasadili ljetne sadnice koje je Domu darovala tvrtka Nasadi, a pizzeria “Gušti” počastila ih je džambo pizzama.
Kako nas je informirala ravnateljica Doma Tatjana Vukman namjera im je bila obojiti i fasadu zgrade, no ta će akcija čekati neku drugu priliku, mada je boja kupljena.
– Nekoliko štićenika Doma bojili su željeznu ogradu koja je pomalo dotrajala. Nemamo sredstava za novu, stoga ćemo urediti postojeću, dodala je Vukman.
Za uspješan ishod ove akcije iznimno važno je bilo dobiti volontere sa zadarskog Sveučilišta koji će biti spremni aktivno sudjelovati u ovoj akciji. Inače, trenutačno u Domu djeluju tri volonterke. Među njima je i Leonora Šimunić, studentica socijalnog rada kojoj je, kako nam je kazala, rad u Domu najbolja praksa.
Inače, boravak volontera u Domu je za štićenike od velike važnosti jer se iz druženja s vanjskim svijetom u njima rađaju pozitivni životni stavovi. Osim toga, ravnateljica Doma istaknula je da je problem dosade često prisutan kod štićenika te da negativno utječe na njihovo ponašanje. Akcije ovog tipa ih pokreću te su aktivni i oni koji inače baš i nemaju volje uređivati vrt.