Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadru detoks jedinica prijeko potrebna

Autor: Petra Mičić

04.06.2009. 22:00
Zadru detoks jedinica prijeko potrebna


Vrlo je teško raditi s ovisnicima i u liječenju ovisnosti nailazimo na mnoga druga oštećenja zdravlja kao što su psihičke smetnje, depresija, anksioznost, viruse itd.. Upravo zato su prostor, kadrovi i oprema vrlo važni. Ako ne možemo dobiti takvu jedinicu u Zadru, onda bismo trebali potpisati ugovor s nekom drugom ustanovom i uspostaviti suradnju na taj način, kazao je dr. Kraljić
U Gradskoj knjižnici Zadar u četvrtak je održana javna tribina na temu “Inicijativa za osnivanje detoks jedinice” na kojoj su kao gosti predavači sudjelovali: dr. Josip Kraljić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije, Vedrana Vitlov, pomoćnica za pravne poslove u Općoj bolnici Zadar, dr. Darko Labura, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan, Jakov Vidović, pomoćnik pročelnika Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, dr.sc. Zlatko Miliša, pročelnik Odjela pedagogije Sveučilišta u Zadru, te dr. Vesna Dragaš Pajić.
Poseban prostor
Na tribini se govorilo o važnosti otvaranja detoks jedinice u gradu Zadru, a svi prisutni su podržali takvu inicijativu. No, otvaranje detoks jedinica zahtijeva poseban prostor, opremu i liječnike te bi se pri otvaranju takvog bolničkog liječenja pacijenata moralo razraditi sve detalje u suradnji sa stručnim osobama.
– Vrlo je teško raditi s ovisnicima i u liječenju ovisnosti nailazimo na mnoga druga oštećenja zdravlja kao što su psihičke smetnje, depresija, anksioznost, viruse itd… Upravo zato su prostor, kadrovi i oprema vrlo važni. Ako ne možemo dobiti takvu jedinicu u Zadru, onda bismo trebali potpisati ugovor s nekom drugom ustanovom i uspostaviti suradnju na taj način, kazao je dr. Kraljić.
Psihijatrijska bolnica Ugljan također podržava inicijativu, a ravnatelj dr. Darko Labura je naglasio kako je vrlo bitno da ta jedinica bude u centru županije, a ne na otoku, te kako je za liječenje ovisnika bitan dobar laboratorij, doktor neurologije, interne medicine i anesteziolog, što bolnica na Ugljanu nema.
Bolnički tretman ovisnika
– Ako postoji izvanbolničko liječenje ovisnika, tada bi svakako trebalo postojati i bolničko liječenje ovisnika i ovakva jedinica je prijeko potrebna u našem gradu. Detoks jedinica je ustvari bolnički tretman ovisnika koji zahtijeva potpunu i cjelovitu njegu, rekao je Jakov Vidović, pomoćnik pročelnika Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra.
Dr. Miliša se osvrnuo na posljedice koje ostavlja davanje metadona ovisnicima, a posebno neprimjereno davanje takvih lijekova koji se daju bez adekvatnog nadzora.
– Dr. Škarica i Bernardica Juretić godinama rade s ovisnicima i oni apsolutno ne priznaju metadone kao dobar način liječenja ovisnika, nego smatraju da ovisnicima trebaju komune. I moram reći da su metadoni drogiranje na račun države, a to drogiranje ostavlja goleme posljedice za bivše ovisnike te je skidanje s metadona golema patnja, kazao je dr. Miliša.
Ovu inicijativu je organizirala Udruga Nada, a svi gosti predavači su podržali inicijativu s naglaskom da takve detoks jedinice moraju biti potpuno profesionalne, moraju imati adekvatne kadrove te se prvo treba uputiti zahtjev nadležnim tijelima bez kojih ovakve tribine ne mogu puno promijeniti.