Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Daničiću 24 sata da prikupi 8 potpisa

Autor: Nives Rogoznica

04.06.2010. 22:00
Daničiću 24 sata da prikupi 8 potpisa

Foto: Velimir BRKIĆ



Dragan Daničić je jedini kandidat za zamjenika načelnika općine Zemunik Donji pa održavanje dopunskih izbora ovisi o osam potpisa koje treba prikupiti
Ustavni sud usvojio je jučer žalbu zemuničkog HSP-a i odredio kako Dragan Daničić, predsjednik zemuničkog SDSS-a i kandidat svoje stranke za zamjenika načelnika Općine Zemunik Donji, ima 24 sata tijekom kojih treba prikupiti i Izbornom povjerenstvu Općine Zemunik Donji predati najmanje osam pravovaljanih potpisa birača.
Ne prikupi li ovih osam potpisa, Daničić neće imati potreban broj od 100 potpisa podrške građana srpske nacionalnosti njegovoj kandidaturi i neće moći sudjelovati, kao kandidat na dopunskim izborima 13. lipnja. Daničić je jedini kandidat za zamjenika načelnika općine Zemunik Donji, što znači da održavanje dopunskih izbora ovisi o tih osam potpisa.
Zemunički HSP Ustavnom sudu je uputio žalbu na rješenje Županijskog izbornog povjerenstva Zadarske županije, koje je odbilo prigovor u kojem je predsjednik zemuničkih pravaša Tomislav Šarić tražio provjeru pravovaljanosti i istinitosti potpisa, koje je uz kandidaturu priložio Dragan Daničić. U prigovoru se navodilo kako je Daničić potpise skupljao preko telefona i kako potpisi koji se nalaze na popisu birača koji podržavaju kandidaturu ne pripadaju osobama čiji su podaci navedeni u obrascu.
Županijsko izborno povjerenstvo je nakon zaprimanja prigovora, kako je pojasnila zamjenica predsjednika Jadranka Nižić-Peroš, utvrdilo da su u određenim slučajevima suprug ili supruga umjesto drugog supružnika, u njegovoj ili njezinoj nazočnosti i uz usmeno ovlaštenje, potpisali punomoć.
Potpisivali supružnici
Rješenje o odbijanju prigovora doneseno je nakon što je Županijsko izborno povjerenstvo pribavilo izjave supružnika u kojima oni potvrđuju kako su bračnom partneru dali ovlaštenje za takav postupak.
U žalbi Ustavnom sudu u zemuničkom HSP-u su naveli kako se usmena, to jest telefonska opunomoćenja ne mogu smatrati zakonitima, a izražena je i sumnja u istinitost čak 32 potpisa.
Od 107 potpisa, koliko ih je priložio Daničić, Ustavni sud je odlučio kako se pravovaljanima ne može smatrati 15 potpisa. U odluci se navodi kako Ustavni sud nije razmatrao HSP-ovu sumnju u 32 potpisa budući da ta tvrdnja “nije obrazložena” niti je HSP “pružio dokaze koji bi ukazivali na osnovanost te tvrdnje”. U konačnici, Daničiću su kao pravovaljana priznata 92 potpisa.
Ustavni sud je nadalje utvrdio kako je Općinsko izborno povjerenstvo, u trenutku zaprimanja Daničićeve kandidature, propustilo provjeriti je li priloženo stotinu pravovaljanih potpisa i kako taj “propust nije ispravilo Županijsko izborno povjerenstvo” te je pozivajući se na navedene propuste donesena odluka po kojoj se Daničiću daje 24 sata za prikupljanje osam pravovaljanih potpisa.
Šarić: Koriste prava koja im ne pripadaju
– Kako smo i najavili, HSP koristi sve pravne metode kako bi spriječio provođenje dopunskih izbora za pripadnike srpske nacionalne manjine i smatramo da je ovo rješenje Ustavnog suda korak prema tom cilju. Sada se pokazuje da pripadnika srpske nacionalne manjine u Općini Zemunik Donji nema onoliko koliko stoji u popisu birača i da stoga imaju prava koja im, s obzirom na stvaran broj ne pripadaju. Kako se pokazuje u ovom slučaju, pripadnika srpske nacionalne manjine nema niti toliko da bi se skupilo 100 pravovaljanih potpisa za jednu kandidaturu, komentirao je predsjednik zemuničkog HSP-a Tomislav Šarić.
– Prikupit ću potrebnih osam potpisa. Sve smo do sada riješili, pa ćemo i ovaj problem riješiti, ali želim napomenuti da su svi potpisi i ranije bili valjani, izjavio je Dragan Daničić.