Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Glas izvrsnosti i autohtonosti

Autor: Damir Maričić

04.06.2010. 22:00
Glas izvrsnosti i autohtonosti

Foto: Vedran SITNICA



Uz državne tajnike Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Branka Grgića i Josipa Kraljičkovića, i jake snage hrvatskih obrtnika predvođene Matom Topićem, odale su priznanje Biograđanima na učinjenom
Proglašavam ovaj glas izvrsnosti i autohtonosti otvorenim, kazao je državni tajnik Branko Grgić, a desetak tisuća ljudi samo je čekalo da navali na neviđene delicije, barem neviđene na jednom mjestu.
Grgić je s oduševljenjem ponovio kako je Ministarstvo turizma pokrivitelj ove manifestacije, jer pogađa u neke od bitnih zalaganja i samog ministarstva.
– Gastronomija je dio turističkog identiteta, spoj zelene i modre Hrvatske, potvrda izvrsnosti i autohtonosti, a i definiranje odredišta, u čemu ste već uznapredovali.
I državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Kraljičković pozdravio je “proizvođače, potrošače i folkloraše”.
– Svrha turizma je u ponudi naših izvornih i izvrsnih jela, pića, slatkiša, folklora, tradicija i Ministarsvo će svakako pomagati ovakve aktivnosti, kao što pomaže poljoprivredu i razvoj sela, lani s 3,5 milijarde, a vjerujemo da ćemo i nakon ulaska u EU nastaviti i da će ovi proizvodi ne samo opstati, već ulaskom u EU i dobiti na tržišnoj važnosti.
Gradonačelnik Ivan Knez zahvalio je svim okupljenim što su ovdje, dok je Ivo Eškinja ponovio da je među 330 izlagača istinski svaka županija u zemlji te gosti iz inozemstva.
– Posebno zahvaljujemo onima što im je ovih dana voda do grla jer nisu odbili poziv, misleći na brojne Slavonce, Podravce i Baranjce.
Manifestacija koja se održava pod nazivom “Ususret ljetu 2010.” i sloganom “Spojimo zeleno i plavo” obećavala je i uspjela postati najveći festival izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija, izvornog suvenira i folklora, a kruna svega, prepoznatljivi “Najduži svehrvatski eno-eko-gastro-etno stol” “počišćen” je sinoć u rekordnom roku.
Manifestacija je dovela u kraljevski Biograd – srce Jadrana i predstavnike ministra turizma i Ministarstva poljoprivrede, kao i predsjednika Hrvatske obrtničke komore Matu Tomića, koji pamti da su ovdašnjih 80-ak obrtnika s TZ-om i Gradom prvi pokrenuli ovu manifestaciju koja je sada dorasla do svehrvatske. No, obrtnici su i dalje najzastupljeniji na njoj.
Treba kazati da su prvi stolovi pod budnim okom Ive Eškinje postavljani već u četvrtak, kada su pristizali i prvi sudionici, a petak je poslužio pripremi, slaganju i organiziranju oko svakog od stolova.
Izlagači odjeveni u nošnje svoga kraja i zemlje iz kojih dolaze prodefilirali su negdje iza 19 sati Biogradom predvođeni Gradskom glazbom i biogradskim mažoretkinjama. U 20 sati uslijedio je nastup prijatelja – djece iz KUD-a Ryjovanek – Kijev, čije je jako izaslanstvo ovdje i čeka se skoro bratimljenje Biograda i ovog Južnomoravskog grada. Potom je uslijedila ludnica za stolom.
Festival se nastavlja sutra i prekosutra s brojnim degustacijama i prilikom da se kupi nešto od mnoštva izvrsnih i izvornih proizvoda.


330 izlagača


Na ovogodišnji festival prijavilo se 330 izlagača iz Hrvatske, a pokrivaju ponudu svih hrvatskih 20 županija te susjednih zemalja među kojima su izlagači iz BiH, Makedonije, Slovenije, Češke, Mađarske. Stol dug čak 920 matara osim ponude hrane i pića za degustaciju, nudio je i prodaju autohtonih proizvoda, a sve je pratio nastup folklora, od klapa do tamburaša i KUD-ova.