Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Janša prijeti vječnom blokadom Hrvatske

Autor: Denis Romac

04.06.2010. 22:00
Janša prijeti vječnom blokadom Hrvatske


Šef slovenske opozicije tvrdi da njegova stranka, bez obzira na ishod referenduma, neće u parlamentu glasati za ratifikaciju sporazuma dok se ne odredi granica s Hrvatskom
Slovenci će sutra na referendumu o arbitražnom sporazumu odlučiti hoće li staviti točku na dugogodišnji granični spor s Hrvatskom. Potvrđivanje arbitražnog sporazuma otvorilo bi vrata rješavanju graničnog spora pred arbitražnim sudom i odvajanje graničnog problema od pitanja hrvatskih pristupnih pregovora i ulaska Hrvatske u EU. Bude li odbijen, bit će to pobjeda slovenske opozicije koja tvrdi kako se Sloveniji više isplati i ubuduće ucjenjivati Hrvatsku.
Dvotrećinska većina
Šef slovenske opozicije i glavni protivnik arbitražnog sporazuma Janez Janša prijeti da, bez obzira na stav birača, njegova stranka neće u parlamentu ratificirati sporazum dok god se ne odredi granica s Hrvatskom. Budući da je za to neophodna dvotrećinska većina, hrvatski pristupni ugovor nije moguće ratificirati bez Janšine potpore. Njegov ekstremne najave vjerojatno će naknadno biti korigirane zahvaljujući pritiscima iz Europske pučke stranke kojoj pripada.
Janša je konačno otkrio sve karte, pa danas više ne traži za Sloveniju samo cijeli Piranski zaljev, nego i Savudriju, “jer more bez kopna nije dovoljno”. A tada, kada Slovenija u svojim rukama bude imala Savudriju, računa Janša, Sloveniji arbitraža neće više ni trebati. U jednom od zadnjih sučeljavanja s premijerom Borutom Pahorom, Janša se hvali kako je još u listopadu 1991., kao ministar obrane, predlagao vojno zauzimanje Savudrije, no tadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan taj je prijedlog odbacio. “Da je zauzeta Savudrija, slovenska pregovaračka pozicija bila bi jača i ne bi bio potreban nikakav kompromis”, govori danas Janša, političar koji je još prije dvije godine predsjedao Europskom unijom.
Bučarova “posranija”
Slovenski političari potpuno su zanemarili da je Slovenija 25. lipnja 1991. u svojoj Temeljnoj ustavnoj povelji o osamostaljenju izrijekom potvrdila da nema nikakvih teritorijalnih zahtjeva prema susjedima. France Bučar, koji je tada bio predsjednik parlamenta, nazvao je ovih dana Temeljnu povelju jednom velikom “posranijom”.
Janša, lider najsnažnije stranke u Sloveniji, nudi tako Slovencima odbacivanje arbitražnog sporazuma i blokadu hrvatskog ulaska u EU, sve dok Hrvatska ne pristane na “pravedno razgraničenje”. A do “pravedne granice” Hrvatska može doći jedino ako se povuče s lijeve obale Dragonje, Savudrije, Kaštela, Snježnika, lijeve obale Mure… Tom bizarnom logikom Slovenija očekuje povrat “nesporno slovenskih teritorija”, kako bi se Sloveniji namirila šteta što ju je susjedna država pretrpjela poslije Drugog svjetskog rata, kada je morala ostaviti 135 tisuća svojih sunarodnjaka, kao i komad obale, Italiji, dok je Hrvatska “na račun slovenskih gubitaka dobila cijelu Istru, iako Istra nikada u povijesti nije bila hrvatska”.
Za razliku od pravovjernih slovenskih nacionalista, “nedomoljubni” slovenski komunist Edvard Kardelj “kriv” je što je poslije Drugog svjetskog rata dogovorio na granicu na Dragonji. Time je – kako danas optužuju slovenski nacionalisti – pristao da jedan dio nekadašnje piranske općine pripadne Bujama, čime je Slovenija izgubila Savudriju, a time i izlaz na otvoreno more.
 


Latin: Savudrija nikad nije bila slovenska


Svi ovdje u Savudriji uvjereni su da bi Janšin desant na Savudriju bio “jedna velika glupost”, kazao nam je jučer Danilo Latin, savudrijski ribar, komentirajući izjave Janeza Janše o neostvarenom desantu na Savudriju u listopadu 1991. godine. “Takav potez ne bi ništa riješio, nego bi samo pogoršao situaciju. Sva je sreća što se u Sloveniji našao netko razuman tko je zaustavio Janšu”, uvjerava Latin. Poznati savudrijski ribar podsjeća na činjenicu da Savudrija nikad nije bila slovenska, te da je i Piran to postao tek 1954. godine. “1947. godine ovo je područje potpadalo pod Slobodni teritorij Trsta, a 1954. je granica bivše Jugoslavije s Italijom određena je kod Škofija, a između Hrvatske i Slovenije koritom Dragonje”.