Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Longin: Drugi svjetski košarkaški događaj ove godine

Autor: Matej Lordanić

04.06.2010. 22:00
Longin: Drugi svjetski košarkaški događaj ove godine


Očekujemo promociju košarke, ali ne samo to, već i promociju Hrvatske kao poželjnog turističkog odredišta – kaže Božidar Longin
Hrvatska je od 8. do 18. srpnja organizator Europskog prvenstva u košarci za igrače do 20 godina. Tri će grada ugostiti najbolje europske košarkaše do 20 godina, Makarska, Crikvenica te Zadar u kojem će biti odigrana cjelokupna završnica. Tim je povodom u Dvorani Krešimira Ćosića održana konferencija za novinare na kojoj su prisustvovali Božidar Longin, predsjednik Organizacijskog odbora, Boris Jakimenko, njegov zamjenik i dogradonačelnik Zadra Darko Kasap. Uz riječi dobrodošlice konferenciju za novinare je otvorio Božidar Longin.
– Nakon prvoga dijela koji će se igrati u Makarskoj i Crikvenici, košarkaši se sele u Zadar gdje će se igrati četvrtfinale, polufinale, finale i razigravanje za plasman od 8. do 16. mjesta. Ovaj događaj je najveće košarkaško događanje u Europi ove godine. Štoviše, nakon SP-a za seniore u Turskoj, U-20 EP u Hrvatskoj je drugi po snazi košarkaški događaj u svijetu. Očekujemo promociju košarke, ali ne samo to, već i promociju Hrvatske kao poželjnog turističkog odredišta. Upravo zbog toga smo organizaciju povjerili obalnim gradovima – kaže Longin koji je spomenuo i određene probleme koji su pratili pripreme za ovo natjecanje.
– EP je na rasporedu u središtu turističke sezone što nam je izuzetno drago zbog svih koji će u to vrijeme biti na odmoru u Hrvatskoj. S druge strane, ovaj nam je termin uzrokovao neke probleme vezane za smještaj. No, taj smo problem uspješno riješili. Indikativan je podatak da za vrijeme održavanja EP-a u Zadru nema nijedan slobodan ležaj. Ova je vijest jako dobra za hrvatski turizam. Jako mi je drago što će dio natjecanja koji će se igrati u Zadru biti održan isključivo u Dvorani Krešimira Ćosića. Igrat će se cijeli dan u velikoj i maloj dvorani što je pokazatelj kakve uvjete ima Zadar. Također, osim pitanja vezanih uz smještaj, zatvorili smo i financijsku konstrukciju. Momčadi koje će nastupiti na EP-u imaju u svojim redovim niz poznatih igrača.
– Momčadi su već dobrim dijelom afirmirane, a neki od igrača koji ih sačinjavaju su dobro poznate košarkaške zvijezde. Igrače koje ovoga ljeta budemo gledali u Hrvatskoj će u sljedećoj dekadi zasigurno žariti i paliti europskim, a možda i sjevernoameričkim košarkaškim parketima. Pojedinačno, prema mom mišljenju favoriti su Grčka, Litva i Srbija. No, nadamo se da će Hrvatska doći u priliku za osvajanje odličja. Naš je cilj ući u finale što nije nerealno jer imamo igrače koji nastupaju u kvalitetnim klubovima poput Marija Delaša, Tonija Prostrana, Leona Radoševića, Šime Olivarija… Kao što sam rekao, naš je cilj ući u finale, a onda što bude. Želimo predstaviti našu državu i gradove u najboljem svjetlu – rekao je Longin.
Dogradonačelnik Darko Kasap je na EP-u u svojstvu predsjednika Organizacijskoga odbora vezanog uz Grad Zadar.
– Prvo bih želio košarkašima Zadra poželjeti sreću na trećoj finalnoj utakmici protiv Cibone u Zagrebu. Dosta toga je već rečeno, a ja bih još spomenuo posjet glavnog tajnika FIBA-e Nara Zanolina koji je pohvalio dvoranu, što nam je potvrda kvalitete dvorane. Ovaj objekt zaslužuje i veća natjecanja te se nadam da će u budućnosti tako i biti. Zadar je neupitno grad košarke i vjerujem da će ovo natjecanje biti još jedan pečat ovoj tvrdnji. Svi koji sudjeluju u organizacijskom odboru su raspoređeni u grupe i svi su se uhvatili posla. Vjerujem da ćemo pokazati kako smo dorasli organizaciji ovoga događaja. Prvi put u isto vrijeme pod istim krovom, znači u maloj i velikoj dvorani, igrat će se dvije utakmice – kazao je Kasap.
 


Deset godina kasnije


Longin je usporedio EP ove godine s onim održanim 2000. godine kada su se u Zadru okupili najbolji europski juniori (18 godina).
– Veliki broj novinara je tražio akreditacije, a najavljen je dolazak velikoga broja skauta. Prije 10 godina na juniorskom EP-u koje se održavalo u Zadru bilo je 140 skauta, a ovoga će ih ljeta u Zadar doći barem 20 posto više. Nakon juniorskog EP-a koje je dobilo pohvale, ove godine ćemo održati EP za igrače do 20 godina što bi moglo biti dobra uvertira za seniorsko EP 2013. godine. Naravno, ako ga Hrvatska dobije.




 


Završnica u Zadru


Boris Jakimenko je, među ostalog, izrazio želju za dobrom suradnjom između Organizacijskog odbora i novinara.
– Na EP-u sudjeluje 16 momčadi podijeljenih u četiri skupine. Dvije skupine igraju u Crikvenici, a dvije u Makarskoj. U prvom dijelu natjecanja igrat će svatko sa svakim, a posljednjeplasirane momčadi iz sve četiri grupe nakon prvoga dijela sele u Zadar i razigravaju za plasman od 13. do 16. mjesta u maloj dvorani na Višnjiku. Po tri prvoplasirane momčadi iz svake skupine će tvoriti nove dvije skupine sa šest momčadi. Hrvatska je u skupini s Njemačkom, Slovenijom i Španjolskom, a križamo se sa skupinom u kojoj su Nizozemska, Italija, Francuska i Rusija. U Zadru će se igrati 16. i 17. srpnja, a nadamo se da ćemo našu reprezentaciju osim ta dva dana gledati i u finalu koje je na rasporedu 18. srpnja.