Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nekić: Dirnula me pomoć gradonačelnika Vrančića

Autor: Jelica Farkaš

04.06.2010. 22:00
Nekić: Dirnula me pomoć gradonačelnika Vrančića

Foto: Jelica FARKAŠ



Iznosim ovaj svoj slučaj s gradonačelnikom Vrančićem koji ne samo što me je primio i saslušao, već me dirnuo razumijevanjem na kakvo skoro nisam naišao. Kako je u tijeku bio natječaj za prostor u gradu Zadru, uredno sam se javio te ga dobio po povoljnim uvjetima, priča Nekić
Kako se ovih dana govorilo i pisalo o invalidnim osobama među koje i sam pripadam, osjećam se obveznim i reći nešto vezano uz članak čitatelja Sonija Banića koji je reagirao u povodu članka u Zadarskom listu o 6. međunarodnom stručnom skupu, ističe Biograđanin Rade Nekić, dodajući da razumije probleme o kojim piše gospodin Banić, jer su oni evidentni, no ima i slučajeva pomoći invalidima.
– Težak ili posve onemogućen prilaz nekim gradskim ustanovama pa tako i Zavodu za zapošljavanje o kojem gospodin piše, s pravom ljuti. Nema sumnje da su na tom planu nužne promjene, prilagodba, a također i malo više razumijevanja ne bi bilo na odmet. No ne slažem se s tim da se do gradonačelnika gospodina Vrančića ne može doći i porazgovarati jer ja imam doista suprotna iskustva koja ovom prilikom moram iznijeti. Ja, naravno, ne želim biti ni odvjetnik ni branitelj gospodinu Vrančiću jer to njemu zasigurno i nije potrebno, no moram kazati da pouzdano znam da je gospodin Vrančić pomogao mnogima, a jedan od njih sam i ja, priča Rade Nekić, dodajući da je vlasnik PTO obrta Nekić u Biogradu i invalidna osoba.
– Nažalost, i mene invaliditet sprječava u mnogim aktivnostima, a jedna od ključnih je rad. Točnije, prodaja mojih proizvoda za koju nemam stalan prostor, a ni onaj sezonski nije mi prihvatljiv jer na mjestu koje je određeno za štandove u našem gradu, jednostavno ne mogu prodavati ljekovite pripravke uz zabavni park i buku, a nemoguć je i pristup autom. Ne znam je li potrebno naglašavati da do sada imam 167 medalja i priznanja, dok sam samo tijekom prošle godine dobio preko 20 zlatnih medalja, a naglašavam to zbog toga što se i unatoč rezultatima invalidna osoba mora višestruko dokazivati, ističe Nekić, dodajući da se razumijevanje još i može dobiti, no konkretna pomoć puno teže.
– Stoga iznosim ovaj svoj slučaj s gradonačelnikom Vrančićem koji ne samo što me je primio i saslušao, već me dirnuo razumijevanjem na kakvo skoro nisam naišao. Kako je u tijeku bio natječaj za prostor u gradu Zadru, uredno sam se javio te ga dobio po povoljnim uvjetima. Iako je riječ o prostoru od šest metara četvornih meni je on neprocjenjive vrijednosti, a pozicija u blizini Narodnog trga više je nego pogodna. U prilog tome ide i dozvola za parkirno mjesto za invalide, zahvaljujući čemu će moj rad biti olakšan, a o tome sam godinama mogao samo sanjati, kaže Nekić, zaključivši da je htio ukazati da unatoč mnogim problemima i poteškoćama koje imaju invalidne osobe, ipak ima i onih pozitivnih primjera koji daju nadu da će biti bolje.