Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pet sela dobilo vodu

Autor: Branko Božić

04.06.2010. 22:00
Pet sela dobilo vodu


U novom investicijskom ciklusu od milijardu i tristo milijuna kuna, kojim će biti završeni svi regionalni vodovodni pravci, bit će dovršeni tzv. istočni pravac, kompletno benkovačko područje kao i završetak vodovoda Petrčane-Nin-Vir, rekao je ministar Kalmeta
Na lokalitetu Darinac u Jovićima kod izgrađene vodospreme ukupne zapremine 400 metara kubičnih vode jučer je na prigodan način pušten u upotrebu 27 kilometara dugačak magistralni cjevovod, kojim je konačno pitka voda putem pumpne stanice Bistrići u zaseoku Pajići u Radovinu, a time i rijeke Zrmanje, potekla do četiri ražanačka općinska mjesta koja još nisu imali pitku vodu – Jovići, Radovin, Jordan i Stojići, kao i do mjesta Slivnica Donja u susjednoj općini Posedarje.
Riječ je o projektu vrijednom oko 20 milijuna kuna, u koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske investiralo 80 posto, općine Ražanac i Posedarje po 20 posto, dok su mještani navedenih mjesta sudjelovali s po 4.000 kuna u izgradnji lokalnih mjesnih mreža.
Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka “IPZ d.d.” iz Zagreba, izvođač radova sa svojim kooperantima bila je građevinska tvrtka “Svigo.Teh d.o.o.” iz Rijeke, dok je nadzor nad poslovima na terenu vršila zadarska projektantska kuća “Gin-Company d.o.o.” Primopredaja objekta zadarskom Vodovodu izvršena je tijekom listopada prošle te tijekom travnja ove godine.
Nova stranica razvitka općine
Okupljenim mještanima i gostima među kojima su bili saborski zastupnici Nevenka Marinović i Ivo Grbić, ministar mora prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i njegov pomoćnik Josip Borić, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, direktor zadarskog Vodovoda Hrvoje Patrk, načelnik općine Posedarje Ivica Juričin i predsjednik tamošnjeg OV-a Šime Žuža te crkveni veledostojnici. Prvi se u ime vodstva općine Ražanac obratio općinski načelnik Dragutin Miočić.
– Ovim za nas iznimno važnim komunalnim projektom konačno zaokružujemo jednu cjelinu kada je u pitanju opskrba pitkom vodom pučanstva čitave naše općine te susjedne nam i drage općine Posedarje. Današnjim danom okrećemo novu stranicu razvitka općine Ražanac, pokrećemo novi kotač kroz razvitak poljoprivrede, malih i srednjih obiteljskih gospodarstava te turizma, posebno onog seoskog. Ovim činom i ugradnjom 100 kilometara vodovodnih cijevi voda je dovedena u svih osam naših mjesnih odbora, rekao je Miočić, spominjući i kako se ovih dana vodi velika polemika oko priključaka domaćinstava na vodovodnu mrežu.
– Nadam se da nećemo dopustiti da ovaj projekt vrijedan 20 milijuna kuna leži u zemlji neiskorišten. Apeliram na ministra, župana i saborske zastupnike da nam pomognu kako bismo u okviru zakonskih mogućnosti iznašli prihvatljivo rješenje priključenja kućanstava na vodoopskrbni sustav, rekao je Miočić, aludirajući na činjenicu da se bez građevinske dozvole objekti sagrađeni nakon 1968. godine za sada neće moći priključiti.
Zadarski župan Stipe Zrilić u obraćanju je istaknuo kvalitetnu suradnju lokalne i regionalne zajednice, kao i suradnju s državnim institucijama u rješavanju niza projekta, posebno infrastrukturnih i gospodarskih kao što je izgradnja ražanačkog vodovoda, koji predstavljaju temelj razvoja Zadarske županije, ali i općine Ražanac.
– Želim vam još puno razvojnih projekta koji će poboljšati kvalitetu življenja u ovom vašem kraju koji je zbog nedostatka političke volje i zapostavljenosti u prošlim razdobljima itekako trpio, istaknuo je župan Zrilić.
Nema projekata bez suradnje
Ministar Kalmeta čestitao je načelniku i vodstvu općine Ražanac kao i svim njezinim stanovnicima na ovom, kako je rekao, povijesnom događaju.
– Kad ne bi bilo dobre suradnje općine, županije i ministarstva, odnosno Vlade RH, onda se ne bi mogli realizirati ovakvi projekti. Mi smo dokazali da to izvrsno funkcionira i zato je ovakvih i sličnih projekata u našoj županiji sve veći broj. Vlada RH prije dva mjeseca donijela je zaključak s kojim zadužuju i ovlašćuju Hrvatske vode da idu u jedan novi investicijski ciklus od milijardu i 300 milijuna kuna, kojim će biti završeni svi regionalni vodovodni pravci. Na tom su popisu iz naše županije tzv. istočni pravac, kompletno benkovačko područje kao i završetak vodovoda Petrčane-Nin-Vir. Sredstva se očekuju u kroz kredite Europske i Svjetske banke za razvoj. Tim činom praktički pitanje vodoopskrbe u našoj županiji bit će trajno riješeno. I nadalje ćemo davati podršku i lobirati za sve dobre projekte koji budu dolazili s ovog područja, zaključio je ministar Božidar Kalmeta.
Svečanu vrpcu uz otvaranje slavine, čime je označen početak novog životnog poglavlja za mještane navedenih mjesta, presjekli su zajednički domaćini i njihovi gosti. Nakon kratke molitve tek potekloj vodi, svima nazočnima, kao i svima koji su na bilo koji način svojim radom i zalaganjem pridonijeli izgradnji vodovoda, Božji blagoslov zajednički su udijelili dekan ražanačkog dekanata i nadžupnik don Damir Juričin i župnik Radovina don Srećko Petešić Frka.