Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Potpisana Povelja o prijateljstvu

Autor: Jelica Farkaš

04.06.2010. 22:00
Potpisana Povelja o prijateljstvu

Foto: Jelica FARKAŠ



Jučer je u Biogradu na moru potpisana Povelja o prijateljstvu grada Biograda na moru i općine Kressbronn am Bodensee iz Njemačke. Partnerstvo dvaju gradova datira već od ranije, jer je i prije potpisivanja partnerstva uslijedilo nekoliko uzajamnih posjeta, koji su samo potvrdili važnost i značenje ovog čina, za oba mjesta. Gradonačelnik Biograda Ivan Knez i njegov kolega Edwinn Weiss iz Kressbronna izjavili su ovom prilikom kako su iznimno zadovoljni suradnjom koja bi se nakon potpisivanja Povelje o prijateljstvu trebala realizirati boljitkom na svim planovima počevši od gospodarstva, turizma, sporta, kulture te najrazličitijih privatnih inicijativa.
– Kako je područje Kressbornna poznato kao turističko, ali i izrazito razvijeno poljoprivredno područje, izravna suradnja žitelja dvaju gradova trebala bi zaživjeti kroz angažiranu suradnju, a mi ćemo zauzimati za ostvarenje zacrtanih programa, kazao je Knez.
I Weiss je istaknuo velike mogućnosti na planu razmjene, no ovom prigodom kazao je i kako je ovo i poseban trenutak koji se već duže vrijeme čekao.
– Ovaj čin ima i jedno dublje značenje. Mi smo imali brojna partnerstva diljem svijeta, no ovo današnje partnerstvo ima nastojanje da ovu lijepu zemlju, pa tako i grad Biograd, najtoplije primimo u Europsko srce. Hrvatska, zemlja koja nakon socijalističke diktature i groznog rata, kreće prema Europi da postane njezina članica, zaista to zaslužuje. Ovo partnerstvo daje jednu platformu, a mi se obvezujemo da ćemo ostvariti i pomoći da ona postane članica EU, rekao je Weiss.
Svečanom činu potpisivanja nazočili su brojni uzvanici, dva biogradska župnika te žitelji koji na bilo koji način poznaju i jednu i drugu zemlju, kao i jezik. Uslijedilo je druženje uz dalmatinske specijalitete, fritule, kroštule i dalmatinsku pjesmu uz mušku klapu Romansa.