Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Prednost 2-0 ne smije zavarati

Autor: Roman Morović

04.06.2010. 22:00
Prednost 2-0 ne smije zavarati


Sada gore Zadar ide potpuno rasterećeno, jer su već napravili “break” i znaju da, ako izgube, imaju još jednu meč loptu doma. Mislim da im sada mogu zadati onaj završni udarac – zaključio je Popović.
 Jučer, nešto iza podneva po našem vremenu, javio se Marko Popović iz Kazana. Kako je?
– Dobro, bilo bi i bolje da smo dobili jučer (četvrtak, op.a.), ali nije još gotovo. Odigrali smo loše, sada moramo dobiti bar jednu u Moskvi da bi ostali u igri.
Njegov je Unics, naime, poražen u drugoj utakmici doigravanja za treće mjesto ruskog prvenstva, pred svojim navijačima od moskovskog Dinama rezultatom 79:84. Pop je za 33 minute sakupio dvostruko više asistencija (10) nego poena (5), uz slab šut iz igre 2-11. Dinamo je tako izjednačio na 1-1 u seriji, a iduće dvije utakmice (igra se na tri pobjede) igraju se u Moskvi. Eventualna peta je u Kazanu, a treće mjesto donosi kvalifikacije za Euroligu iduće sezone.
– Moramo dobiti bar jednu, ali mislim da smo sposobni dobiti obje. Ja bih najrađe da se odmah u ovom trenutku igra ta treća utakmica. Ali utakmica je tek sutra i trebamo čekati našu šansu. Dinamo je mlada momčad, puna energije i to je ono što je nama nedostajalo u drugoj utakmici, zbog čega smo izgubili. Da smo poveli 2-0, mislim da bi riješili seriju u tri utakmice. Sada će to biti puno teže, a ključna će biti prva utakmica u Moskvi. Tko to dobije bit će u velikoj psihološkoj prednosti – kaže Popović.
Ozbiljnost do kraja
Glavni razlog zašto smo ga nazvali, međutim, nije rusko prvenstvo, nego hrvatsko. Zadar u finalu protiv Cibone ima 2-0 i veliku priliku da osvoji treći naslova prvaka. Tko je to mogao očekivati?
– Prvu utakmicu nisam gledao, jer smo u tom trenutku putovali za Moskvu. Apsolutno iznenađenje. Moram priznati da nisam vjerovao, s obzirom na situaciju kakva je bila tijekom cijele sezone, međutim, uzeli su taj “break”. Teško, teško su došli do pobjede kući i sada imaju tri meč lopte, od čega jednu moguću utakmicu kod kuće, pred svojom publikom.
Može li Zadar priču zaključiti već večeras u Zagrebu?
– Mislim da bi to apsolutno bilo senzacionalno. Pritisak na Ciboni je taj što im je ovo već treće finale ove sezone, a nisu ništa osvojili i nalaze se u rupi od 0-2. Ali, to je Cibona i Zadar se ne smije zavaravati s tom prednošću. To je jedna utakmica kući, gdje si pod pritiskom, jer je moraš dobiti. Ista takva situacija je bila prije dvije godine, kada je trener bio Aco Petrović i Zadar je tada u četvrtoj utakmici kući imao deset razlike u četvrtoj četvrtini i uspio je to izgubiti u paklu Jazina. A Jazine su ipak malo teži teren za igrati nego što je Višnjik. Dakle, treba biti ozbiljan do kraja. Gotovo je tek kad je gotovo. To im je moj savjet i normalno, neka slušaju trenera Jusupa, jer je on pravi trener, koji ih može dovesti do uspjeha – kaže hrvatski reprezentativac, koji je u karijeri odigrao tri finala prvenstva Hrvatske, dva sa Zadrom i jedno s Cibonom, kada je prvak bio Zadar.
Jupe radi dobar posao
– Mislim da je Jupe definitivno na zemlji, kao i uvijek. Znam kako je raditi s njim. Koliko smo puta mi razgovarali i poslije svake moje dobre utakmice, kao mladom igraču, uvijek mi je govorio neke stvari koje nisu bile dobre, a kada bi odigrao loše, uvijek mi je govorio dobre stvari. Uvijek me školovao i mislim da će on odraditi jako dobar posao, još više psihološki nego košarkaški.
Kako komentiraš činjenicu da je većinu sezone u Krešinom domu bilo svega par tisuća gledatelja, u ligi za prvaka ni toliko, a onda se odjednom, na drugoj finalnoj utakmici, dvorana napunila i ogroman broj navijača se sprema večeras u Zagreb?
– Zadarsku publiku nije teško motivirati. Oni apsolutno traže rezultat i to je jedino što je važno. Iako im prvenstvo Hrvatske ne znači ništa u kontekstu Eurolige, već je stvar prestiža, za pet-šest godina, lijepo je kada piše da si osvojio neki trofej i kada visi zastava pod svodom dvorane. Prema tome, ne treba se zamarati nikakvim računicama, nego treba odigrati maksimalno i probati uzeti titulu. A što se tiče cijele sezone, zaboraviti je i pokušati sljedeće godine napraviti više.
Nikada do sada Zadar nije došao u Draženov dom s prednošću od 2-0.
– Sada vjerojatno nemaju toliki pritisak jer vode 2-0. Mislim da je mnogo veća šansa da dobiju ovu treću utakmicu u Zagrebu, nego eventualnu četvrtu u Zadru. Publika je definitivno najbolji igrač Zadra, tu nema nikakve dileme, jer svi ti ljudi znaju košarku i oni će uvijek napraviti pritisak na suce, a sudac uvijek malo padne pod tim utjecajem. Međutim, sada gore idu potpuno rasterećeno, jer su već napravili “break” i znaju da, ako izgube, imaju još jednu meč loptu doma. Mislim da im sada mogu zadati onaj završni udarac – zaključio je Popović.