Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pričanje priča na Morskim orguljama

Autor: Ivan Stagličić

04.06.2010. 22:00
Pričanje priča na Morskim orguljama


Projekt “Dolazak u baštinu” nastavljen je protekla dva dana s različitim programima na više lokacija. U srijedu su u Novom kampusu održana dva predavanja: Mirjane Trošelj “Usmene legende i predaje Velebita”, kao i Suzane Majnarić “Životinjsko, žensko, nadnaravno, demonsko: mora-vila-vještica”.
U četvrtak je održana radionica pričanja priča – Storytelling” na morskim orguljama Ovaj dio projekta osmislila je umjetnička direktorica Bojana Vukojević koja je kazala:
– Neizostavni dio naše baštine, baštine svijeta su priče, koje u nama ostaju po usmenom kazivanju naših starih. One se polako gube jer ti nestaju. Ovdje smo da bi jedni drugima kazivali stvari jedni o drugima. Projekti ovakve vrste već postoje, ali mi ćemo ovaj pokušati dodatno “zakovati” u vizualnom mediju i tako ih prikazati.
U ambijentu Morskih orgulja koji je oduševio sve sudionice i sudionike projekta koji ga dosad nisu vidjeli, otpočelo je pripovijedanje u kojem su se okušali Bojana Vukojević, Kiki Omerzel, Elvis Krstulović. Otilia Cadar, Roza el Hassan, Dionisis Kavallieratos; Josip Zanki i Robert Bacalja koji je okupljene upoznao s usmenom tradicijom viceva na račun Prečana. Tematika ostalih priča bila je raznolika, od uspomena na pripovjetke iz ranog djetinjstva do anegdoti o poznatim ljudima i događajima, stvarnim ili na granici fabularnog.
Pričanje priča će biti predstavljeno i posebnom izložbom “Storytelling” koja će se postaviti u crkvi sv. Dominika, a otvorenje je u nedjelju u 20 sati.
Jučer je u Novom kampusu održano predavanje Ive Kovač koja je predstavila svoj angažirano-umjetnički projekt u kojem je na plakatima prikazala različite rečenice koje su poznati i veliki umovi rekli o ženama.
Inspiraciju za ovaj rad Kovač je dobila iz tvrdnje za koju kaže da se mogla naći i u obrazovnim programima da žene se ne trebaju baviti umjetnošću jer poznaju umjetnost rađanja i podizanja djece. Kako nije mogla pronaći originalni izvor te tvrdnje obradila je nekoliko drugih poznatih autora kao što su Voltaire, Pitagora, Tesla, Wilde, Nietzsche ili Schopenhauer koji je kazao “Kad su ženama dali ista prava kao i ljudima, trebali su im dati i ljudski razum”.
– Često se napada medije zbog njihovog stava ili interpretacije žena, što je djelomično i točno, ali vidimo da se takvi stavovi mogu naći i kod najvećih intelektualaca, kazala je Iva Kovač koja je plakate s izjavama tajno lijepila tijekom dva mjeseca i pomno pratila reakcije javnosti, uglavnom dosta negativne, kako intervencijom po samim plakatima, tako i na različitim forumima i blogovima.
Nakon što je priređena izložba u galeriji Booksa i otkrilo se tko i što stoji iza projekta, reakcije su se naglo izmijenile i autoričin rad je prihvaćen.
– Pitanje je li to umjetnost ili nije mi je irelevantno. Ne čini mi se bitno je li se poruka čita iz umjetničkog ili angažiranog diskursa, kazala je Iva Kovač, koja svoj rad doživljava aktivistički, kao način rješenja problema i frustracije koju joj je stvarala izvorna tvrdnja, a pronašla je da su ove akcije, donijele olakšanje i njenim kolegicama.