"Američki san" Paške sirane

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PORTADA
Paški sir na američkom tržištu stoji od 50 do 60 dolara po kilogramu

Zahvaljujući suradnji "Paške sirane" i tvrtke "Forever Cheese", paški sir se prodaje u SAD-u, a nedavno je u SAD-u objavljen i prvi članak o paškom specijalitetu i to u listu "San Francisco Chronicle". Paški sir se opisuje kao sir koji je izgledom sličan siru Parmigiano-Reggiano i koji se radi od mlijeka male paške ovce.

Gastronomska kritičarka Janet Fletcher navodi kako je paški sir bio i njoj nepoznat, premda je objavila nekoliko knjiga o sirevima.

- Pogledajte u atlas i vidjet ćete da je Pag komadić kopna na Jadranu, odmah uz hrvatsku obalu. Buster je putovala tamo na odmor prije nekoliko godina, otišla u najbolji restoran na otoku i naručila lokalni sir. Dobila je odlično sazreli komad sličan talijanskom Parmigiano-Reggianu, zaliven maslinovim uljem, navodi se u članku u San Francisco Chroniclu.

Michele Buster koju spominje Janet Fletcher suvlasnica je tvrtke "Forever Cheese" i specijalizirala se za uvoz sireva iz Španjolske i Italije. Za paški sir je doznala slučajno. Prijateljica joj je pričala o Hrvatskoj kao o vrlo lijepoj zemlji i ona se čudila jer je, kao uvoznica sira iz Španjolske i Italije, dobro poznavala veći dio Europe, ali za Hrvatsku nije čula. Prije tri godine posjetila je Hrvatsku, a obilazeći Hrvatsku došla je i na Pag. U jednom je restoranu kušala paški sir i oduševila se. Preko Hrvatske gospodarske komore stupila je u kontakt s Paškom siranom, dogovorena je suradnja i na jesen prošle godine u SAD su isporučene prve količine paškog sira. U "Paškoj sirani" su zadovoljni suradnjom s Michele Buster i tvrtkom "Forever Cheese".

- U Njemačku i Austriju izvozimo kompletan asortiman naših sireva, a uz paški sir to su sirevi Dalmatinac, Pramenko, Primorac i Trapist. Zadovoljni smo izvozom paškog sira u SAD jer je to dokaz kvalitete naših proizvoda, rekao je Ante Oštarić, savjetnik Uprave "Paške sirane".

Izvoz u SAD velika je prilika za "Pašku siranu", ali proizvodnja paškog sira ovisi o količini ovčjeg mlijeka. Količina ovčjeg mlijeka je ograničena brojem ovaca, a broj ovaca ograničen je pašnjačkim površinama. Na Pagu nema ni pedalj neiskorištenih pašnjaka i zbog toga se ne može povećati broj ovaca niti proizvodnja ovčjeg mlijeka.

U tekstu objavljenom u San Francisco Chroniclu Janet Fletcher navodi kako je paški sir mirisom nedvojbeno ovčji, "uz notu whiskyja i prženih lješnjaka". Probala je dvije vrste paškog sira, stari i mladi. Stari sir opisala je kao slani i pikantan i preporučila ga je za ribanje. Drugi, mladi sir ocijenila je manje slanim i preporučila ga je za serviranje nakon večere. Paški sir na američkom tržištu postiže vrlo dobru cijenu od 50 do 60 dolara po kilogramu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno