Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Američki san” Paške sirane

04.06.2011. 22:00
“Američki san” Paške sirane


U Njemačku i Austriju izvozimo kompletan asortiman naših sireva, a uz paški sir to su sirevi Dalmatinac, Pramenko, Primorac i Trapist. Zadovoljni smo izvozom paškog sira u SAD jer je to dokaz kvalitete naših proizvoda, rekao je Ante Oštarić, savjetnik Uprave “Paške sirane”


Zahvaljujući suradnji “Paške sirane” i tvrtke “Forever Cheese”, paški sir se prodaje u SAD-u, a nedavno je u SAD-u objavljen i prvi članak o paškom specijalitetu i to u listu “San Francisco Chronicle”. Paški sir se opisuje kao sir koji je izgledom sličan siru Parmigiano-Reggiano i koji se radi od mlijeka male paške ovce.
Gastronomska kritičarka Janet Fletcher navodi kako je paški sir bio i njoj nepoznat, premda je objavila nekoliko knjiga o sirevima.
– Pogledajte u atlas i vidjet ćete da je Pag komadić kopna na Jadranu, odmah uz hrvatsku obalu. Buster je putovala tamo na odmor prije nekoliko godina, otišla u najbolji restoran na otoku i naručila lokalni sir. Dobila je odlično sazreli komad sličan talijanskom Parmigiano-Reggianu, zaliven maslinovim uljem, navodi se u članku u San Francisco Chroniclu.
Michele Buster koju spominje Janet Fletcher suvlasnica je tvrtke “Forever Cheese” i specijalizirala se za uvoz sireva iz Španjolske i Italije. Za paški sir je doznala slučajno. Prijateljica joj je pričala o Hrvatskoj kao o vrlo lijepoj zemlji i ona se čudila jer je, kao uvoznica sira iz Španjolske i Italije, dobro poznavala veći dio Europe, ali za Hrvatsku nije čula. Prije tri godine posjetila je Hrvatsku, a obilazeći Hrvatsku došla je i na Pag. U jednom je restoranu kušala paški sir i oduševila se. Preko Hrvatske gospodarske komore stupila je u kontakt s Paškom siranom, dogovorena je suradnja i na jesen prošle godine u SAD su isporučene prve količine paškog sira. U “Paškoj sirani” su zadovoljni suradnjom s Michele Buster i tvrtkom “Forever Cheese”.
– U Njemačku i Austriju izvozimo kompletan asortiman naših sireva, a uz paški sir to su sirevi Dalmatinac, Pramenko, Primorac i Trapist. Zadovoljni smo izvozom paškog sira u SAD jer je to dokaz kvalitete naših proizvoda, rekao je Ante Oštarić, savjetnik Uprave “Paške sirane”.
Izvoz u SAD velika je prilika za “Pašku siranu”, ali proizvodnja paškog sira ovisi o količini ovčjeg mlijeka. Količina ovčjeg mlijeka je ograničena brojem ovaca, a broj ovaca ograničen je pašnjačkim površinama. Na Pagu nema ni pedalj neiskorištenih pašnjaka i zbog toga se ne može povećati broj ovaca niti proizvodnja ovčjeg mlijeka.
U tekstu objavljenom u San Francisco Chroniclu Janet Fletcher navodi kako je paški sir mirisom nedvojbeno ovčji, “uz notu whiskyja i prženih lješnjaka”. Probala je dvije vrste paškog sira, stari i mladi. Stari sir opisala je kao slani i pikantan i preporučila ga je za ribanje. Drugi, mladi sir ocijenila je manje slanim i preporučila ga je za serviranje nakon večere. Paški sir na američkom tržištu postiže vrlo dobru cijenu od 50 do 60 dolara po kilogramu.