Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Batur: Mogu još mnogo više

04.06.2011. 22:00
Batur: Mogu još mnogo više


Prvi cilj nakon prijelaska iz juniora u seniore bio mi je napredak u igri iz sezone u sezonu. Za sada se moja očekivanja postupno ostvaruju i zadovoljan sam svojom igrom u protekloj sezoni. Ipak, to zadovoljstvo nije potpuno zato što kao momčad nismo ostvarili željene ciljeve


Što reći za sezonu u kojoj ispadneš iz lige, a da već nije rečeno? S tim se nezahvalnim pitanjem na kraju sezone susreću manje, više svi košarkaši Zadra. Ipak, red je da nakon sedam mjeseci i 57 utakmica, ne računajući pripremno razdoblje, svatko dobije priliku dati svoje viđenje situacije. Nije ugodno komentirati sezonu u kojoj je omjer pobjeda i poraza bio 24-33, no i to je dio sporta i života profesionalnih sportaša.
– Prošla sezona je bila nešto najružnije što nam se dogodilo. Mogli bi zasebno analizirati svako od četiri natjecanja u kojemu smo nastupili, ali činjenica je da ju je najviše obilježilo ispadanje iz NLB lige. Novinari često ističu kako je i pored tog neuspjeha pozitivna stvar što su “mlađi” igrači dobili veću priliku, no moje je mišljenje da je na struci i ljudima koji vode klub da ocijene što je to bilo pozitivno, a što negativno – kaže Ivan Batur i pojašnjava svoje razmišljanje.
– Ta česta podjela momčadi na “mlađe” i ostale igrače me zbunjuje, jer zaista ne znam koja je to granica u godinama. Po meni to ne postoji. Postoje igrači i svaki od njih snosi jednak dio odgovornosti kada se nalazi na parketu. A priliku će dobiti oni, za koje trener u datom trenutku procijeni da mogu najbolje izvršiti zadatke koje od njih traži, odnosno oni u koje ima najviše povjerenja, bez obzira na godine. Činjenica je da smo imali dosta igrača bez iskustva igranja u natjecanjima u kojima je klub nastupao ove sezone, ali to je druga priča i splet okolnosti, o kojemu vjerojatno netko drugi treba voditi brigu.
Koliko su na momčad utjecale brojne promjene i turbulencije u klubu, prije svega tri trenera u kratkom razdoblju?
– Sigurno ne može biti dobro kada jedna momčad tijekom sezone promijeni tri trenera. To je pokazatelj da rezultati nisu dobri, a igrači se moraju svako malo prilagođavati. Meni osobno te promjene ne padaju teško, jer sam do sada u mlađim kategorijama, što kroz klub, što kroz reprezentaciju, promijenio mnogo trenera i vrlo brzo sam se navikavao. Svaki je zahtijevao veliki rad i zalaganje na treninzima, a ja sam nastojao napraviti sve da opravdam njihovo povjerenje i što bolje iskoristim minute u igri – kaže zadarski košarkaš, koji će sljedeći mjesec napuniti 20 godina.
Ivana Batura ocijenili smo, uz Pavla Marčinkovića, igračem koji je najviše napredovao u netom završenoj sezoni. I on sam je zadovoljan svojim igrama, ali i svjestan da se u sljedećoj sezoni od njega očekuje još više.
– Prvi cilj nakon prijelaska iz juniora u seniore bio mi je napredak u igri iz sezone u sezonu. Za sada se moja očekivanja postupno ostvaruju i zadovoljan sam svojom igrom u protekloj sezoni. Ipak, to zadovoljstvo nije potpuno zato što kao momčad nismo ostvarili željene ciljeve. Imam osjećaj da mogu još mnogo više i očekujem da ću u sljedećoj sezoni igrati još bolje, te tako doprinijeti povratku Zadra u regionalnu ligu. Prostora za napredak ima dosta i najbitnije je da sam toga svjestan – za kraj će Batur.


 IVAN BATUR U BROJKAMA




Ivan Batur je u Jadranskoj ligi ove sezone odigrao 25 utakmica, prosječno nešto manje od 18 minuta po susretu, uz učinak od 7,2 poena (69% za dva, 37% za tri, 74% sl.bacanja) te 1,9 skokova i valorizaciju 6,5. U prvenstvu Hrvatske je u 12 utakmica u prosjeku na terenu provodio nešto manje od 24 minute, te postizao 11,6 poena (56% za dva, 54% za tri, 66% sl.bac.), uz 2,2 skoka i valorizaciju 9,8. U Eurochallenge kupu je odigrao svih 12 utakmica, te je za 22 minute u prosjeku zabijao 7,4 poena (43% za dva, 38% za tri, 87% sl.bac.), uz 2,3 skoka. Naravno, utakmica koju će najviše pamtiti je ona polufinala kupa Krešimira Ćosića protiv Cedevite u Zagrebu. A od 15 poena posebno koš sa zvukom sirene za čudesnu pobjedu 82:83.


 REPREZENTATIVNO LJETO


Pripreme U-20 reprezentacije počinju sljedeći utorak u Daruvarskim toplicama, a cilj je Europsko prvenstvo, koje će se od 14. do 24. srpnja održati u Bilbau. Hrvatska je smještena u skupinu B, zajedno s Francuskom, Švedskom i Latvijom, a prvu utakmicu igra sa prošlogodišnjim prvacima iz Zadra, Francuzima. Naravno, u drugačijem sastavu nego tada, jer su neki igrači u međuvremenu prerasli ovu kategoriju.
– Teško je sada nešto prognozirati, jer ne znam još u kakvom ćemo sastavu nastupiti, ni mi ni ostale momčadi. No, sportski je očekivati što bolji plasman. Prvi cilj je proći skupinu, a onda u drugom krugu pokušati napraviti što više, po mogućnosti doći do polufinala i borbe za medalje. Ne treba zaboraviti da je Toni Prostran, naš kapetan, ove sezone imao mnogo pehova s ozljedama, ali nadam se da će dobro odraditi pripreme. Bez njega je naša igra kao juha bez soli. S Francuzima i Latvijcima smo se već susretali proteklih godina i mogu reći da su jako nezgodni, no vidjet ćemo kako će to biti u Bilbau – kaže Batur.