Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vjernici na hipodromu u zanosu dočekali papu

04.06.2011. 22:00
Vjernici na hipodromu u zanosu dočekali papu


Blagoslovom Svetog Oca, pape Benedikta XVI. – Mir vama, na zagrebačkom Hipodromu u koncelebraciji s kardinalima i biskupima počelo je svečano misno slavlje u povodu obilježavanja Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji na kojem se okupilo oko 300 tisuća vjernika. Na oltaru se nalazi kip Majke Božje Bistričke, koji se za ovu prigodu prvi put nalazi izvan crkve u Mariji Bistrici. Ispred oltara nalazi se više od 1100 svećenika, crkveni zbor s oko 600 osoba te puhački orkestar Hrvatske vojske. Na misno slavlje došli su vjernici iz brojnih hrvatskih župa, te iz susjedne Slovenije i BiH, kao i drugih europskih zemalja. Vjernici s transparentima “Papa mi te volimo”, “Uvijek vjerna Hrvatska” i drugima izražavaju svoju radost susreta s poglavarom Katoličke crkve.
Sveti Otac je na Hipodrom došao papamobilom iz Apostolske nuncijature, pozdravljen od ushićenih vjernika koji su na Hipodrom počeli pristizati još noćas, te su u molitvenom bdijenju čekali dolazak poglavara Katoličke crkve koji će tijekom svete mise predvoditi molitvu Kraljice neba. Papa je prolazeći kroz okupljeno mnoštvo blagoslivljao okupljene, zastao i u naručje uzeo dvije bebe te ih također blagoslovio.
Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić u pozdravnom je govoru prije početka mise izrazio uvjerenje da će prisutnost Svetog Oca i njegove riječi biti ohrabrenje svim obiteljima, te biti poticaj u zalaganju za obitelj kao najsvetiju ustanovu zdravoga društva. Bozanić je predivnim nazvao što se današnji dan vjere i crkvenosti stapa s prvim nacionalnim susretom hrvatskih katoličkih obitelji, čime se, naglasio je, zorno očituje da kršćanska obitelj uvijek pronalazi svoj identitet i obnavlja snagu u otajstvu Krista i Crkve.
Misno slavlje u povodu Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji središnji je i najsvečaniji dio dvodnevnoga prvoga pastoralnog i državničkog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj pod geslom “Zajedno u Kristu”.