Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ivica Olić otpao zbog ozljede

04.06.2012. 22:00
Ivica Olić otpao zbog ozljede


Nalazi su potvrdili djelomično puknuće duge glave mišića bicepsa desne natkoljenice za čiji oporavak može trebati između četiri i šest tjedana – kaže liječnik reprezentacije dr. Zoran Bahtijarević. Izbornik Slaven Bilić naknadno pozvao Nikolu Kalinića kao zamjenu za ozlijeđenog Olića


Iz Münchena su stigle crne vijesti. Ivica Olić zbog ozljede zadobivene tijekom prijateljske utakmice s Norveškom neće nastupiti na predstojećem Europskom prvenstvu! Nalazi magnetske rezonance i ultrazvuka na pregledu kod Olićeva liječnika dr. Hansa-Wilhelma Müllera-Wohlfahrta u Münchenu nedvojbeno su, na žalost, potvrdili rupturu kvadricepsa desne noge, što iziskuje oporavak u trajanju od najmanje četiri tjedna. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Slaven Bilić, je kao zamjenu za ozlijeđenoga Olića odmah pozvao Nikolu Kalinića, koji će danas s ostatkom momčadi krenuti put Warke.
– Ozljeda koja se nije činila značajnom i suprotno subjektivnom dojmu igrača i liječnika, ali i inicijalnom pregledu liječnika, na žalost se pokazala kao ozljeda teže prirode. Nalaz ultrazvuka i magnetske rezonance je na iznenađenje svih prisutnih pokazao rupturu, odnosno djelomično puknuće duge glave mišića bicepsa desne natkoljenice za čiji oporavak može trebati između četiri i šest tjedana – rekao je liječnik reprezentacije Zoran Bahtijarević.??
Kobna Norveška
Za Olića je kobna bila sedamdeseta minuta prijateljskoga dvoboja s Norvežanima protekle subote u Oslu, hrvatski je napadač iz igre izašao uslijed grča u kvadricepsu, ali nitko u taboru “kockastih” nije mislio da je riječ o težoj ozljedi. Ni Ola, koji je ispred Ullevaal stadiona poslije utakmice svojim prepoznatljivim osmijehom suzbijao paniku. Ozljeda je ovaj put bila jača i od Ivičina zaraznoga optimizma.
Ima li ove sezone većeg tragičara od Ivice Olića? Najprije nesretni promašaj s bijele točke u finalu Lige prvaka protiv Chelseaja, a onda kobni trzaj mišića koji su u Ivice inače čvrsti kao beton. Sve je moglo biti drukčije. Jedan malo jači i precizniji udarac na Allianz Areni toga 19. svibnja i jedna kontrakcija manje u punom sprintu 2. lipnja. Događa se, ali… Zašto baš sad? Zašto baš Ola? Momak koji je svojim požrtvovnim i predanim radom zaslužio svaki “gastarbajterski” euro i rijetke trenutke slave u domovini.
Zaista, valjda nema igrača na svijetu koji je napravio takvu karijeru i istodobno bio toliko osporavan. Bez obzira na iznimnu napadačku klasu, njegov se doprinos u svim momčadima uvijek vrednovao istrčanim kilometrima umjesto pogocima, a čovjek je zabijao Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Manchester Unitedu, Juventusu, Lyonu… Pritom dvaput u tri sezone igrao finale Lige prvaka s Bayernom i osvojio Kup UEFA-e s CSKA-om. Uostalom, na krilima njegova ranoga pogotka u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija Hrvatska je u Istanbulu ostvarila nedostižnu prednost pred Turskom i osigurala nastup na Europskom prvenstvu. Nota bene: od Olićevih pogodaka reprezentacija je živjela i kod Mirka Jozića i kod Zlatka Kranjčara i kod Slavena Bilića. Ola nije zaslužio gledati EURO na televizoru.
Sreća okrenula leđa
Modrićeva viroza, Ćorlukini problemi s tetivama, Olićev oproštaj od EURO-a, momčad bez svježine, igra bez glave i repa… Peh do peha. Problem do problema. Iako se Olićev izostanak ne može mjeriti s Eduardovim odsustvom iz momčadi uoči Europskoga prvenstva u Austriji prije četiri godine, u prvom redu zbog golemoga Duduova doprinosa plasmanu “kockastih” na EURO 2008, Slaven Bilić šest dana uoči prve utakmice u Poljskoj više ne može računati na izniman adut više u igri prema naprijed. Pustimo načelni izbornikov odabir napadača za utakmicu s Irskom (Jelavić-Mandžukić), Olićevi energetski kapaciteti u prvom redu dolaze do izražaja u utakmicama protiv jačih protivnika (Italija, Španjolska). Budući da na turnirskom tipu natjecanja sreća sve češće presuđuje u međusobnim utakmicama podjednakih momčadi, Bilić i Hrvatska u jednom su danu ostali bez dvaju značajnih faktora prije nego što je EURO i počeo.


Ola ostao bez riječi: Mislio sam da ipak nije tako strašno




Čak i da se vijesti iz Münchena nisu probile do Hrvatske, izraz lica Ivice Olića na povratku bi otkrio da ozljeda mišića iz Osla u njegovom slučaju znači propuštanje Eura. Igrom slučaja, sve se vremenski preklopilo. Dok su se reprezentativci na stadionu Maksimir zagrijavali za zadnji trening u Hrvatskoj, vidno utučeni Olić je u pratnji doktora Zorana Bahtijarevića sletio u Zagrebačku zračnu luku Pleso i obratio se brojnim predstavnicima medija.
– Ispalo je onako kako nitko od nas nije očekivao. Na žalost, pregledi ultrazvukom i magnetskom rezonancom pokazali su rupturu na mišiću. U ovom trenutku bilo bi nerealno očekivati povratak na teren za vrijeme Eura, a takvom stanju sigurno ne bih bio na korist naše reprezentacije – rekao je Olić u startu.
Prije odlaska na preglede u svjetski poznatu kliniku doktora Hans-Wilhelma Müller-Wohlfahrta u taboru reprezentacije vladao je umjereni optimizam. Svima je, doduše, bilo jasno da je mišić pretrpio štetu, ali računalo se na kraću pauzu, koja nastup na Euru ne bi dovela u pitanje.
– Ne znam što bih rekao. Ovo mi nije prva ozljeda u karijeri. Po intenzitetu boli, mislio sam da nije tako teško i ozbiljno. Da budem iskren, vjerovao sam da će se pauza potrebna za oporavak mjeriti u danima. Mislio sam da to najviše može biti jedan tjedan prije nego se vratim u normalan ritam treninga – dodao je Olić.
Ključ cijele priče predstavljaju datumi.
– Uz intenzivnu terapiju, mogao bih se vratiti na teren za dva i pol tjedna. Ozljeda nije toliko strašna, no stigla je u najgore moguće vrijeme. Jednostavno, sada bi bilo nemoguće očekivati da se oporavim na vrijeme i budem od pomoći na Euru – objasnio je nesretni centarfor.
Prije ozljede Olić je razmišljao o završetku karijere u dresu reprezentacije nakon Eura.
– Oproštaj s velikim rezultatom bio bi idealan scenarij. Međutim, ovo definitivno nije trenutak za donšenje takve odluke. Sigurno je da to sada neću napraviti. U srijedu se vraćam u München na desetodnevnu terapiju, a nakon toga ću se pripremati za novu sezonu. Na žalost, Euro ću pratiti samo na televiziji. Što se tiče budućnosti, uvijek ću se bez problema odazvati ako budem potreban reprezentaciji – zaključio je Olić.