Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Komadina do pobjede bez trgovine glasovima

04.06.2012. 22:00
Komadina do pobjede bez trgovine glasovima


Ma nije bilo nikakve trgovine, pa ne možete izlobirati 1.500 delegata, to je jednostavno nemoguće. Ne bih ja toliko potcjenjivao članove SDP-a, poručio je Zlatko Komadina


Ma nije bilo nikakve trgovine glasovima, pa ne možete izlobirati 1.500 delegata, to vam je jednostavno nemoguće. Ne bih ja toliko potcjenjivao članove SDP-a, izjavio je novi-stari potpredsjednik SDP-a i veliki pobjednik subotnje konvencije Zlatko Komadina u Rijeci.
On je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je zahvalio na podršci delegatima, ali i šefu stranke Zoranu Milanoviću “na neutralnom držanju”, što nije izlazio u javnost s preferencijama prije konvencije, na kojoj su za potpredsjednike izabrani on, Rajko Ostojić, Gordan Maras i Milanka Opačić.
Žal za Obersnelom
Komadina je izjavio i da mu je žao što u Predsjedništvo nije ušao Vojko Obersnel jer Rijeka zaslužuje tri člana u vrhu stranke. Po njemu, Obersnela je zaustavio izborni sustav i regionalna kvota koja je predvidjela dva predstavnika Rijeke u Predsjedništvu, gdje su ušli on i Željko Jovanović. No, jednako tako i činjenica da Obersnel nije dovoljno obišao teren.
Na pitanje je li Obersnelov poraz rezultat sukoba u riječkoj struji između Obersnela i Željka Jovanovića, Komadina je rekao: “Teško mi je vjerovati u napise o sukobu, a za Jovanovića je ipak ulogu odigrala činjenica da je medijski prisutan na nacionalnoj razini”.
Komadina demantira trgovinu glasovima na konvenciji koja se dogodila između Zagreba, dijela Dalmacije i Slavonije, te njegove županijske struje.
– Pa Rajko Ostojić je najpopularniji ministar, zašto onda ne bi dobio i najviše glasova delegata, kaže Komadina. No, ne krije svoju podršku zagrebačkoj ekipi oko Davora Bernardića.
– Čujte, zagrebačka organizacija je najjača u Hrvatskoj, čini jednu četvrtinu Hrvatske i većina ministara dolazi iz Zagreba, pa logično da su onda to delegati honorirali. Po njemu, naravno da se lobiralo i razgovaralo međusobno, jer se među 300 kandidata birao i Glavni odbor od 103 člana. “Pa normalno da je nemoguće osobno poznavati svih sto, pa čak i sva 34 kandidata za Predsjedništvo”, rekao je.
Mahanje papirom
Njegov zamjenik Erik Fabijanić na pressici je mahao papirom s popisom delegata, rekavši kako šalabahtera nije bilo, već su delegati imali samo taj popis, to je bio jedini “šalabahter”.
Nije Komadina jedini koji je jučer pokušavao demantirati tvrdnje da trgovine glasovima nije bilo, i drugi izabrani potpredsjednici, koji su željeli ostati neimenovani, našli su se pomalo uvrijeđenima što se tvrdilo da su njihovi glasovi “kupljeni”.
– Treba znati da je velika većina tih glasova naš “izvorni glas”, treba znati koliko smo trebali terena obići i sastanaka s ljudima održati da bi do svog rezultata došli. Pa on nije pao s neba! Zašto to potcjenjivati? A normalno da su sada ogorčeni oni koji to nisu činili i gubitnici su, kaže jedan od novoizabranih čelnika SDP-a.
S druge strane, kao što je poznato, najvećim gubitnicima ovih izbora u SDP-u smatraju se Milanovićevi ljudi, Vojko Obersnel i Ranko Ostojić, iz čijih krugova stižu ogorčene poruke o tome da je na konvenciji bilo i negativnog lobiranja, ne samo trgovine glasovima.
– Nije bilo samo onoga: glasaj za mene, nego i drugoga: glasaj protiv onoga. Tako je ispao Obersnel i Ranko Ostojić, a i mnogi drugi. Nažalost, mi preuzimamo sve loše od HDZ-a, a oni sve dobro od SDP-a, kaže jedan ogorčeni saborski zastupnik.
Ocjena je većine SDP-ovaca da, iako u Predsjedništvo nisu ušli neki ljudi za koje je Milanović to priželjkivao, a velik rezultat jesu postigli nefavorizirani Bernardić i Komadina, da će rad vrha vladajuće stranke svejedno ostati miran i stabilan.