Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Motivirati mlade liječnike na ostanak

04.06.2012. 22:00
Motivirati mlade liječnike na ostanak


Nadamo se da će se ta situacija kod nas poboljšati i da će naši mladi stručnjaci ostati tu. Drugi razlog zašto sam ovdje jest Specijalna bolnica koja je to u svakom smislu, jer ima velike mogućnosti i perspektive prije svega u razvoju medicinskog turizma, zaključio je Minigo


U hotelu Ilirija u Biogradu na Moru započeo 6. po redu Skup hrvatskih specijalizanata i mladih liječnika “Hrvatska medicinska budućnost”. Ovaj skup održava se već šestu godinu zaredom i to u organizaciji udruge “Mediteraneo”, a suorganizatori su Hrvatska liječnička komora i Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru. Kao i prethodnih godina u radu ovog stručnog skupa sudjelovao je veliki broj eminentnih predavača iz različitih područja medicine, od liječnika s područja naše županije, pa do sveučilišnih profesora i vrhunskih hrvatskih znanstvenika. Sudionike skupa uime organizatora udruge “Mediteraneo” pozdravio je dr. Marko Milić, a potom uz kratko obraćanje nazočnima dr. Branko Uhoda, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju skup proglasio otvorenim.
– Skup je napokon prerastao početničke poteškoće, jer je konačno prepoznata vrijednost ovakvih skupova koji su multidisciplinarni i bogati predavanjima iz raznih područja medicine, a što im sve skupa daje posebnu vrijednost. Tim prije što kroz njih uključujemo mlade liječnike u pripremu radova, prezentaciju, tako da uče i stječu nove spoznaje te ih ohrabrujemo u javnim nastupima, što smatram iznimno vrijednim. Pogotovo u današnje vrijeme materijalnog i materijalističkog aspekta gledanja na svijet, kao i medicinu i naš rad, da onaj duhovni entuzijastični opredijeljen prema medicinskoj istini i medicini baziranoj na dokazima oplemenjujemo i razvijamo u budućnosti i to je prava istinska budućnost hrvatske medicine, rekao je u uvodnom izlaganju dr. Branko Uhoda.
U radu ovog skupa sudjeluje i visoko izaslanstvo Hrvatske liječničke komore na čelu s predsjednikom primarijusom Hrvojem Minigom, koji se također obratio nazočnima. Kazao je ovom prilikom kako je počašćen što je sudionik ovog skupa mladih specijalizanata, koji je Hrvatska liječnička komora prepoznala i podržala, a tako će biti i ubuduće. Iznio je podatak da Hrvatska nema dovoljno liječnika te nam se takva situacija, ako se ne riješi, može lako razbiti o glavu ulaskom u EU, kada mladi liječnici shvate da negdje mogu bolje živjeti i raditi te imati bolje uvjete rada nego u Hrvatskoj.
– Nadamo se da će se ta situacija kod nas poboljšati i da će naši mladi stručnjaci ostati tu, po onoj kod kuće je najljepše. Drugi razlog zašto sam danas ovdje jest ova Specijalna bolnica koja je to u svakom smislu, jer ima velike mogućnosti i perspektive prije svega u razvoju medicinskog turizma, koju treba podržati da to i ostvari, zaključio je prim. Minigo.


“Proces akreditacije bolnica”




U biogradskoj Gradskoj vijećnici u nazočnosti gradonačelnika Ivana Kneza održan je okrugli stol na temu “Proces akreditacije bolnica” na kojem su sudjelovali relevantni gosti koji su uključeni u proces akreditacije.
U sklopu okruglog stola prof.dr.sc. Branko Vitale iznio je idejni projekt razvoja biogradske bolnice i njezinu ulogu u razvoju grada Biograda u 21. stoljeću.
Prema idejnom projektu, Specijalna bolnica za ortopediju trebala bi se transformirati u ortopedsko središte Dalmacije, centar za bolesti lokomotornog sustava.