Otkrivanje skrivenog svijeta Velog blata

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PORTADA
Velo blato je uključeno u prijedlog Europske ekološke mreže „Natura 2000"

U organizaciji Hrvatskog herpetološkog društva Hyla koje radi na zaštiti vodozemaca i gmazova, na jezeru Velo blato na Pagu, u sklopu projekta „Skriveni svijet-Natura 2000", održano je razgledavanje jezera te staništa vodozemaca, gmazova i ptica. Uz razgledavanje građani su upoznati s vrijednostima Velog blata, a upravo zbog tih vrijednosti Velo blato je uključeno u prijedlog Europske ekološke mreže „Natura 2000."

Zanemarena bića

- Herpetologija je grana biologije koja proučava vodozemce i gmazove i na tome se temelji rad društva. Jezero Velo blato je stanište nekih od tih životinja i ima veliku vrijednost, a to smo održavanjem ovog programa željeli istaknuti. Jedno od aktivnosti društva je proširiti znanje i svijest o vodozemcima i gmazovima, o njihovoj važnosti i potrebi zaštite te konkretno raditi na problemima zaštite i boljeg upoznavanja tih zanemarenih bića, rekla je dipl. ing. bio. Marija Kuljerić, predsjednica Hrvatskog herpetološkog društva Hyla.

Jezero Velo blato je stanište brojnih vodozemaca i gmazova, od kojih je većina ugrožena zbog smanjivanja ili uništavanja njihovih staništa.

- Na Velom blatu smo najviše pažnje posvetili kornjači koja je jedna od ugroženih i zaštićenih vrsta, ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj Europi. Vrlo je rijetka na otocima, a osim na Pagu ima je na samo nekoliko većih otoka. Na otocima je dodatno ugrožena zbog vrlo ograničenog broja slatkovodnih staništa, rekla je Marija Kuljerić.

Publikacijama, radionicama i predavanjima Hyra upoznaje djecu, mlade i odrasle s vrstama žaba, vodenjaka, daždevnjaka, kornjača, guštera i zmija koje žive u Hrvatskoj. Te su životinje najvećim dijelom ugrožene i zaštićene vrste. Hyra svojim aktivnostima potiče očuvanje ugroženih vrsta od nestajanja i stradavanja zbog toga što su zaboravljeni, a u nekim slučajevima i zbog predrasuda, prezreni dio prirode.

Korist od vodozemaca, žaba...

- Korist koju čovjek ima od vodozemaca, žaba, daždevnjaka i vodenjaka je vrlo velika i široko primjenljiva, služe kao izvor hrane, kao laboratorijske životinje za medicinske pokuse, kao kućni ljubimci, a i izvor su novih lijekova te važan dio mnogih kulturnih događaja i rituala. No, čovjek se ne brine dovoljno o vodozemcima i gmazovima i na globalnoj razini trećina tih životinja je ugrožena ili je izumrla, a o mnogim vrstama se ne zna dovoljno, rekla je Marija Kuljerić.

Hrvatsko herpetološko društvo Hyla je utemeljeno 1997. godine kao znanstvena nevladina udruga čiji je glavni zadatak proučavanje i zaštita hrvatske herpetofaune. Od 2008. godine Hyla je punopravni član Intertnational Union for Conservation of Nature (IUCN-a), Međunarodnog udruženja za zaštitu prirode, najstarije i najveće mreže za zaštitu prirode koja okuplja oko tisuću nevladinih i državnih organizacija iz više od 160 zemlja. Projekt „Skriveni svijet-natura 2000" financira Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture RH.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno