Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zanimljivo putovanje između Zadra i Iža

04.06.2012. 22:00
Zanimljivo putovanje između Zadra i Iža


U konkretnoj predstavi, kako je to kazala Ana Trninić, radi se o pet likova, o pet karaktera žena koje brodom “Lara” putuju na Iž. Tu su prave otočanke Veloiška i Maloiška, zatim Zagrepčanka koja ima kuću na Ižu, potom je tu i Amerikanka podrijetlom s Iža, ali i Vlahinja, udana na Iž


Večeras će se za zadarsku publiku izvesti predstava pod nazivom “Iške vježbe stilske”, koju su pripremili glumci amateri iz Veloga Iža, a prema tekstu na iškome dijalektu najplodnije otočne spisateljice Ane Trninić, koja s kolegicom Majom Marijan i nosi glavne uloge.
Ovo je najnovija i tek jedna u nizu predstava što su nekoliko zadnjih godina izvodili amateri okupljeni u KUD-u Sloga, sigurno najaktivnijoj kulturnoj skupini na našim otocima. Pod vodstvom agilnoga predsjednika Sloge Milivoja Škorlića iz Sloge svake godine “iziđe” barem po jedna predstava ili neki drugi scenski događaj koji se pamti. Autorica većine je Ana Trninić, otočna spisateljica u čijim dijalektalnim duhovitim rečenicama se prepoznaju svi otočani, ne samo iški.
Tako će biti i u večerašnjoj predstavi o kojoj su na jučerašnjoj konferenciji za novinare govorili predsjednik Sloge Milivoj Škorlić, redatelj predstave naš poznati glumac Mirko Šatalić, autorica teksta i glumica Ana Trninić i njezina kolegica Maja Marijan.
Naime, “Iške vježbe stilske” rađene su, moglo bi se kazati, po uzoru na nadaleko poznate hrvatske “Stilske vježbe”, koje su po broju izvođenja ušle i u Guinnessovu knjigu rekorda. Ali, naravno, riječ je ovdje o fragmentima iz otočne svakidašnjice. O tome kako različiti ljudi različito doživljavaju isti događaj. U konkretnoj predstavi, kako je to kazala Ana Trninić, radi se o pet likova, o pet karaktera žena koje brodom “Lara” putuju iz Zadra na Iž. Tu su prave otočanke Veloiška i Maloiška, zatim Zagrepčanka koja ima kuću na Ižu, potom je tu i Amerikanka podrijetlom s Iža, ali i Vlahinja, udana na Iž.
– Zadovoljan sam što sam dio ove vrlo sposobne ekipe, koja živi i razmišlja na otočni način i voli svoj otok, a tekst je aktualan, duhovit i zabavan i očekuje vrlo dobar prijem kod publike, kazao je Mirko Šatalić.
U predstavi nastupa i Slogina klapa Slanac, ali i u ulozi noštroma Milivoj Škorlić, mornara Željko Cvitanović, te još Petar Marijan, Joško Josip Marušić i Bruna Štokov. Kazalište lutaka im je pružilo gostoprimstvo i dalo tehničku podršku, pa će se predstava i održati u njegovoj novoj zgradi. Ova iška predstava je dosad prikazana dva puta, u Velom i Malom Ižu, a planiraju s njom i na mnoga gostovanja po zadarskim otocima.
Na konferenciji za novinare je među ostalim, pojašnjeno kako Veloižani imaju puno volje i entuzijazma premda su već u ozbiljnim godinama, a da očekuju veći angažman svojih mlađih sumještana.
Naime, amaterizam na Velom Ižu ima dugu povijest, tamo još od 1927. godine postoji zgrada Doma kulture koju su sagradili iseljenici i to kao pravo kazalište, a još prije toga postojala je i čitaonica u koju su stizale i novine iz svijeta, pa tamburaška skupina, a sve do danas djeluju i kulturne udruge, koje uz ostalo svakoga srpnja organiziraju i tradicionalno poznato događanje, biranje iškoga kralja.